De Burgerlijke Stand van 9 mei.

Oliver ZAUGG (1981, Zwitserland)
Toen de jarige van vandaag vorig najaar zo verrassend de Ronde van Lombardije
won, zijn eerste individuele zege in zeven profjaren, moest ik aan Pino Cerami denken. Deze geboren Italiaan die later tot Belg werd genaturaliseerd was al twaalf jaar prof toen hij op 38-jarige leeftijd Parijs – Roubaix won en kort daarop de Waalse Pijl. Een jaar later won hij ook nog de Brabantse Pijl en Parijs – Brussel. De wielerwereld stond perplex, want die Cerami was nooit zo opgevallen. Altijd voor anderen gewerkt en zelden de kans gekregen te laten zien wat hij werkelijk kon. 
Zo is het ook met Oliver Zaugg. Deze in Spanje geboren Zwitser stond vooral bekend als een goede ronderenner, die met name in de Vuelta heeft gepresteerd. Zo werd hij in 2008 elfde in de eindstand en in 2007 vijftiende. In de klassiekers had hij nooit potten gebroken, tot hij vorig jaar op tien kilometer voor de streep van de Koers van de Vallende Bladeren zomaar wegreed bij de grote favorieten Philippe ... 
... Gilbert, Ivan Basso, Joaquim Rodriguez en nog enkele renners met een veel grotere faam dan hij. De tv-commentatoren herkenden hem aanvankelijk niet en hielden het op zijn ploeggenoot Jakob Fuglsang en toen ze zijn naam hoorden wisten ze eigenlijk nog niets. Twee overwinningen had de 30-jarige Zwitser slechts behaald, zeges die hij met anderen moest delen want allebei behaald in een ploegentijdrit.
Na zijn geboorte in Spanje groeide hij op in het Zwitserse Lachen. Een bergachtige omgeving waar hij zich als jeugdrenner kon uitleven. Hij kon met zijn geringe gestalte goed omhoog en hoopvol werd hij in 2004 prof bij Saunier-Duval. Daar bleef hij drie jaar, zat toen twee jaar bij Gerolsteiner, even lang bij Liquigas om daarna voor Leopard, de nieuwe ploeg van de gebroeders Schleck en Cancellara te tekenen. En al die jaren maar hopen op een overwinning die maar niet kwam. Net als Cerami wel een aantal mooie ereplaatsen, maar het bovenste treetje van een erepodium was onbekend terrein voor hem. In Lombardije had Zaugg nog steeds goede benen, overgehouden uit de Ronde van Spanje. Uit de voorbereiding wist hij dat het laatste klimmetje van de dag – de Villa Vergano – met een stijgingspercentage van 7,4 hem op het lijf was geschreven. Nibali was net teruggehaald en daar lag zijn kans. Niemand kon hem volgen en in de aankomstplaats Lecco gingen de armen wijd omhoog met de wijsvingers gestrekt ten teken dat de eerste profzege eindelijk binnen was.
Oliver Zaugg rijdt op dit moment in de Giro en wellicht zullen we in de Italiaanse bergen iets van zijn klasse terugzien. Hij rijdt nu voor Radio Shack-Nissan in ongetwijfeld een vrije rol. Als hij die in de Dolomieten of de Alpen opeist, dan kan hij misschien weer een dagje schitteren. Eén grote zege is mooi, maar de bevestiging, dat het geen toevalstreffer was van een eendagsvlieg, is nog mooier. (Foto: © Cor Vos)
De andere op 9 mei geborenen zijn:
BERTOGLIATI, Rubens (1979, Zwitserland)
BUSCHE, Matthew (1985, Verenigde Staten)
CAETHOVEN, Steven (1981, België)
CAPELLI, Ermanno (1985, Italië)
CORSET, Ruth (1977, Australië)
DE GROOTTE, Thierry (1975, België)
DE LIS DE ANDRES, Sergio (1986, Spanje)
KELLENERS, Wim  (1950, Nederland)
LEMIEUX, Audrey (1985, Canada)
LI, Fuyu (1978, China)
MAYOLO PIC, Tina (1966, Verenigde Staten)
MENTHÉOUR, Pierre-Henri (1960, Frankrijk)
MEUNIER, Georges (1925, Frankrijk)
PLAZA MIRA, Esteban (1986, Spanje)
SALMON, Benoît (1974, Frankrijk)
SCHENDEL, Antoon van  (1910, overleden 08.08.1990, Nederland)
SLOCHTEREN, Hilde van  (1984, Nederland)
SOKOLL, Christoph (1986, Oostenrijk)
STEVENS, Evelyn (1983, Verenigde Staten)
TUFT, Svein  (1977, Canada)
VANDERSTUYFT, Léon (1890, overleden 26.02.1964, België)

 

Door Fred van Slogteren, 9 mei 2012 0:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web