De Burgerlijke Stand van 3 mei.

Wim KOOPMAN (1947, Nederland)
Hij is met voorsprong de bekendste dakloze van Nederland. Meestal hebben mensen, die om wat voor reden dan ook uit de maatschappelijke boot zijn gevallen, geen identiteit meer, maar hij stond in Rotterdam jaren bekend als Willem de Wielrenner. Hij onderscheidde zich tussen de clochards van de Maasstad door het bezit van een racefiets. Niet iets van carbon of titanium, maar een roestig geval met een krom stuur en een smal zadel. Hij heeft Rotterdam ook jaren onveilig gemaakt met skeelers. Hij was er, volgens Manus Brinkman, toen zeer bedreven in om mensen een doodschrik op het lijf te jagen door met een pittig vaartje op ze af te stormen en pas op het laatste moment een geslaagde uitwijkmanoeuvre te maken. Het was Wilfried de Jong die hem als eerste voor de camera’s haalde en we hoorden hem praten over de sterren waar hij ... 
... ’s nachts in het parkje aan de Maasboulevard - waar hij onder de blote hemel domicilie hield - wedstrijden tegen reed. Het gaat nu veel beter met hem, sinds ze hem enkele jaren geleden van de straat hebben gehaald en hij in een soort beschermd-woonproject zit en van gemeentewege zijn dagelijkse behoefte krijgt. Je kunt zelfs weer redelijk normaal met hem praten, zag ik in een programma van TV Rijnmond omstreeks de Tourstart in 2010. Ik heb hem vaak gezien toen ik nog in Rotterdam woonde. Als ik ’s ochtends wel eens ging tanken bij het Shell-station aan de Maasboulevard dan stond hij daar wel eens met een bekertje koffie. Dat kreeg hij van de pompbediende die uiterst verbaasd reageerde toen ik hem een keer vroeg of hij wist dat die haveloze zwerver twee keer kampioen van Nederland wielrennen was geweest. Dat wist de man niet, want hij praatte niet meer met Wimpie. Toen hij dat wel een keer had gedaan werd hij verrot gescholden, terwijl hij zonder tekst altijd glimlachend het bekertje aannam, het leegdronk om vervolgens in het niets te verdwijnen. 
Wimpie Koopman was ooit Nederlands kampioen sprint bij de amateurs en op de tandem behaalde hij de titel eens met Jan Jansen, met één S. Hij behaalde nog een derde titel, maar werd gediskwalificeerd wegens dopinggebruik. Hij had ooit een vrouw en een kind, reed in zijn actieve jaren dagelijks met de auto heen en weer naar het Olympisch Stadion in Amsterdam om in het sprintklasje van Jan Derksen aan zijn ontwikkeling te werken. Op een keer had hij zijn zoontje meegenomen en de kleine Omari - vernoemd naar zijn idool de sprinter Omari Phakadze - in een reiswieg in de auto achtergelaten. Een uurtje later begon de zon te schijnen en in korte tijd was het in die auto een oven. Gelukkig kon de baby nog net op tijd gered worden. "Hij had wat weinig verantwoordelijkheidsgevoel", zei Jan Derksen daar eens eufemistisch over.
Na zijn wielertijd dook Wimpie in de tweedehands autohandel, maar de verslaving was toen al zo ver gevorderd dat hij langzaam verder afgleed naar de status van de bekendste zwerver van Rotterdam. Hij wordt vandaag 65 jaar, een flinke leeftijd als je bedenkt dat hij een dikke dertig jaar het leven van een dakloze zwerver heeft geleid. Die man moet een ijzeren constitutie hebben. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)
De andere op 3 mei geborenen zijn:
AA, Daisy van der (1989, Nederland)
DETILLOUX, Christophe (1974, België)
DE WILDE, Jef (1981, België)
GRITTERS, Kyle (1983, Verenigde Staten)
KUX, Christian (1985, Duitsland)
MÖLLER, Erich  (1905, overleden 24.05.1964, Duitsland)
MOTKÉ, Ritchie (1989, Nederland)
ROGGENDORF, Rolf (1939, Duitsland)
RYDLUND, Malin (1977, Zweden)
SCHUBERT, Konstantin (1982, Duitsland)
SLIPPENS, Robert  (1975, Nederland)
SOLDANI, Renzo (1925, Italië)
TOMASZEWSKI, Marcin (1986, Polen) 

Door Fred van Slogteren, 3 mei 2012 0:00

Volgende erelijst?

Fijn dat je al die erelijsten zo nauwkeurig voor Nederland hebt bijgehouden, beste George. Ga nog effe door, zouk zegge. Begin met de traditionele medici en slagersknechten (alfabetische volgorde hoor) en verras ons daarna met de Top Drie van brildragers, breteldragers en linksdragenden. Het staat er misschien wat sarcastisch, maar is niet onvriendelijk bedoeld. Ik wil er maar mee zeggen, dat iedereen in dit kleine landje al gauw kans op een nationale driekleur maakt doordat we voor elke straat, elk beroep en elke hobby een apart NK hebben. Kampioen ben je bij ons al heel gauw, er is altijd wel een titelstrijd die je past. Denk alleen al aan het schaatsen, dat om de week een ander NK, EK of WK op de buis brengt.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 03 mei 2013 11:28:14

Foto

Beste Fred,

Ik ben samen met Ari Deelder aan het werk aan een documentaire over Willem en ben bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk archiefmateriaal over hem. Het archief T&T kende ik nog niet. Hoe kan ik hen benaderen voor fotomateriaal?

Heel veel dank,

Geplaatst door Jeroen Rozendaal, 06 mei 2015 11:15:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web