De Burgerlijke Stand van 1 mei.

Dick HOOYSCHUUR (1928, overleden juli 2008, Nederland)
Het is met bijnamen soms wonderlijk gesteld. Zo heb ik eens aan Marcel Kint, de Belgische wereldkampioen van 1938, gevraagd waarom hij de Zwarte Arend werd genoemd. Hij had geen idee. De man die vandaag precies 84 jaar geleden in Zaandijk werd geboren had ook een bijnaam die iedereen gebruikte, hoewel weinigen wisten waarom. Dick Hooijschuur werd namelijk Potje genoemd en dat kwam omdat hij uiterlijk enige gelijkenis vertoonde met de Franse coureur René Pottier. Dat was iemand ooit opgevallen en Dick Hooijschuur werd sindsdien in kleine kring Potjé genoemd, de fonetische uitspraak van de naam van de winnaar van de Tour de France van 1906. Toen die kleine kring door zijn prestaties steeds groter werd, werd zijn bijnaam door iedereen overgenomen, zij het dat het streepje op de E werd weggelaten. Zo werd het Potje, een huishoudelijk attribuut waarop volgens ... 
... de volksmond een dekseltje dient te passen. Zaankanters zijn nuchtere mensen en Dick Hooijschuur heeft het maar zo gelaten. 
Hij was tot het midden van de jaren vijftig druk met het wielrennen en ik heb hem in de Amsterdamse straatrondjes vaak aan het werk gezien. Een strijdbare, attractieve coureur die net geen topper was in het amateurpeloton. Er staan althans geen klassieke overwinningen op zijn naam, maar in de criteriums was het 21 keer raak. Genoeg om het eens bij de profs te proberen, vond hij, een avontuur dat maar kort heeft geduurd. Voor een echte Zaankanter is er natuurlijk maar één koers die telt en dat is de Ronde van Noord-Holland, net als voor een Vlaamse coureur de carrière pas echt geslaagd is als Vlaanderens Mooiste op de erelijst prijkt. Potje heeft zijn Ronde nooit kunnen winnen, maar was in 1949 er wel heel dichtbij. Hij was die dag de eerste aanvaller, maar het was uiteindelijk de Brabander Piet Verwijmeren die aan het langste eind trok en Hooijschuur in de finale meters naar de tweede stek verwees. In de Kroniek Zaanlandse Wielerclub D.T.S. van Gerrie Hulsing lees ik dat Potje zich na zijn wielercarrière tot de schilderkunst heeft bekeerd. Of dat professioneel was of dat het een liefhebberij betrof, staat er niet bij, maar de verf kwam wellicht uit een potje. (Foto: archief Gerrie Hulsing) 
De andere op 1 mei geborenen zijn:
BEYEN, Ine (1987, België)
CUSSY, Laurena (1990, Frankrijk)
FAVALLI, Pierino (1914, overleden 16.05.1986, Italië)
FONSECA, Armindo (1989, Frankrijk)
GEORGES, Sylvain (1984, Frankrijk)
HOEVENAERS, Rik (1902, overleden 12.11.1958, België)
HUOT, Valentin (1929, Frankrijk)
IRIONDO URANGA, Iban (1984, Spanje)
RYABKIN, Alexander (1989, Rusland)
SCANDOLARA, Valentina (1990, Italië)
SOEMANTA, Lisanne (1987, Nederland)
SOEPENBERG, Ger  (1983, Nederland)
VARNAJO, Robert  (1929, Frankrijk)
VERLINDEN, Gery  (1954, België)
VICHOT, Frédéric (1959, Frankrijk)
WINTER, Lauran de (1986, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 30 april 2012 22:00

Dick Hooijschuur

Dirk schilderde puur als amateur, maar wél verschrikkelijk goed!
In zijn woning sieren verschillende werken van zijn hand de muren en deze zijn allemaal een lust vor het oog.

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 01 mei 2012 07:43:30

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web