Uit de ordners van Jan …

“Het is vandaag Koninginnedag en de koningin bezoekt dan traditiegetrouw een tweetal plaatsen in een provincie van Nederland. Dit jaar is het de provincie Utrecht dat zich op koninklijk bezoek mag verheugen en de inwoners van de plaatsen Rhenen en Veenendaal zullen er alles aan hebben gedaan om op het gebied van klompendansen, koekhappen, zaklopen, mastklimmen, bolussen bakken en kantklossen zich van hun beste kant te laten zien. Of de koningin zich zal hebben gerealiseerd dat ze naar plaatsen gaat waar men de wielersport een warm hart toe draagt, betwijfel ik, maar het is voor mij een mooie aanleiding mijn ordners tevoorschijn te halen en daar wat over te vertellen. Rhenen is ... 
... meerdere malen etappeplaats geweest in de Eneco Tour en Veenendaal kennen we natuurlijk als de start- en finishplaats van Veenendaal – Veenendaal, de koers die sinds enkele jaren The Dutch Food Valley Classic heet
Wereldkampioen
De eerste editie van Veenendaal – Veenendaal vond plaats in 1985 als een zogenaamde ‘van stad tot stad wedstrijd’. In overleg met de KNWU gold deze nieuwe koers aanvankelijk als een voorbereiding op de wereldkampioenschappen op de weg voor professionals. In die hoedanigheid kreeg de wedstrijd direct al een grote reputatie toen Joop Zoetemelk, de eerste winnaar, kort daarna in Italië ook inderdaad wereldkampioen werd. Mooier kun je als organisatie van een internationale wielerkoers natuurlijk niet binnenkomen. In verband met verschuivingen op de internationale wielerkalender werd de koers in 1994 naar april verschoven, maar The Dutch Food Valley Classic is nu weer terug in augustus. Ondanks de naamsverandering zijn start en finish altijd in Veenendaal gebleven. 
Geen koekenbakkers
De ronde gaat door vele dorpen en steden in de provincies Utrecht en Gelderland, een gebied populair bij vele toerfietsers vanwege het vele pittige klimwerk. Op de route door Doorn, Austerlitz, Woudenberg, Scherpenzeel, Barneveld, Lunteren, Ede, Renkum, Wageningen, Velp, Rheden en Oosterbeek komen de renners op de Utrechtse Heuvelrug onder andere de Amerongse Berg tegen en verder ook de Grebbeberg en het Paardenveld in Rhenen. De Posbank bij Arnhem mag natuurlijk ook niet ontbreken en alles bij elkaar is het best een selectief parcours, waar notoire koekenbakkers geen schijn van kans hebben. Op de erelijst prijken dan ook illustere namen als de al genoemde Joop Zoetemelk en verder onder meer Jacques Hanegraaf, Jean-Paul van Poppel, Viatcheslav Ekimov, Olaf Ludwig, Andrei Tchmil, Jeroen Blijlevens en Tom Boonen. 
Typisch Nederlandse koers
Had Veenendaal - Veenendaal aanvankelijk een HC-status op de UCI-kalender, tegenwoordig is het een 1.1. koers. Ook mooi, want die klassering deelt de organisatie met tal van semi-klassiekers als Kuurne – Brussel - Kuurne; Nokere Koerse; Dwars door Vlaanderen en de Grote Prijs Pino Cerami. Pittige koersen die iedere renner van naam graag op zijn erelijst wil hebben. Dat moet ook de Duitser Olaf Ludwig hebben gedacht, toen die op woensdag 26 april 1995 aan de start stond van de tiende editie als lid van de Telekom-ploeg. De al 35-jarige voormalige DDR-renner had zijn beste jaren achter de rug, maar was nog wel in staat om af en toe nog te vlammen. Met meer dan 150 renners uit vele landen ging hij van start in een typisch Nederlandse koers waarin de renners in een gebied waar bijna een half miljoen mensen wonen dicht langs de deuren van bedrijven en woningen trokken. 
Laatste grote zege
Na zestig kilometer ontsnapte een groep van achttien renners. Omdat vrijwel alle ploegen in die vlucht waren  vertegenwoordigd, werd er vanuit het peloton nauwelijks iets ondernomen om de kloof te dichten. Bij de vluchters sterke mannen als Peter Van Petegem, Hendrik Redant, Bart Voskamp, Patrick Jonker, Gerrit de Vries, Frank van Veenendaal, Axel Merckx, Tom Steels en Olaf Ludwig. Bij het binnenrijden van de aankomstplaats voor de laatste plaatselijke omloop werd een voorsprong gemeten van bijna twintig minuten. Hoewel een sterke finisher, probeerde Ludwig in die laatste kilometers nog alleen weg te komen, omdat hij rappe mannen als Van Petegem en Steels vreesde. Dat lukte niet, want hij kreeg zeven man mee, onder wie Van Petegem. De Zwarte van Brakel kwam in de spurt echter net iets tekort en Ludwig boekte zijn laatste grote zege. De Nederlandse Australiër Patrick Jonker werd derde. 
Tot volgende week!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 30 april 2012 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web