Met de vuist op tafel!

Het mei-nummer van Wielerland Magazine staat grotendeels in het teken van de nakende Ronde van Italië. Met natuurlijk ook een terugblik op de klassiekers die voor de Nederlandse ploegen eigenlijk dramatisch zijn verlopen. Erik Dekker, een van de ploegleiders van Rabobank, vindt de kritiek op zijn renners meer dan terecht, maar put zich dan vervolgens weer uit in excuses. De Rabo-selectie is zo breed dat je mijns inziens niet meer kunt aankomen met verzachtende omstandigheden. In zijn column neemt Jeroen Wielaert de verantwoordelijken behoorlijk de maat en vraagt zich, als zovelen voor hem, af waarom ploegleiders in het wielerpeloton na tegenvallende prestaties nooit de laan worden uitgestuurd? Zoals ... 
... bij voetbaltrainers gebruikelijk is. Waarom werd er langs de route van de Amstel Gold Race niet met witte zakdoekjes gezwaaid?
Gebrek aan panache
Op Mollema na vielen de Nederlandse coureurs in de klassiekers bitter tegen en geen één van hen had de panache die we in de afgelopen weken wel zagen van onder andere Boonen, Nibali, Iglinsky en zelfs de oude Freire, die steeds van voren zat en tot in de finale te zien was. Maar de rest van het peloton, inclusief de Nederlandse ploegen, heeft het er behoorlijk bij laten zitten en waren op Bauke na in de laatste kilometers er niet meer bij. Volgens columnist Evert de Rooij is het gebrek aan strijd te wijten aan de organisatoren. Die hebben de grote klassiekers, waar ze verantwoordelijk voor zijn, gedegradeerd tot koersen die je alleen maar het laatste half uur hoeft te volgen.
Collectief op de rollenbank
De Rooij pleit er gekscherend voor om de deelnemers aan de Amstel Gold Race zes uur lang op de Markt in Maastricht collectief op de rollenbank te zetten en ze daarna los te laten op het Grendelplein in Valkenburg voor het laatste half uurtje van de afgelopen editie. De uitslag zou volgens de voormalige hoofdredacteur van het blad niet wezenlijk anders zijn. Hij wijst er tenslotte op dat het de renners zijn die de koers moeten maken en niet andersom. Dus organisatoren, volgens Evert moeten jullie wat creatiever omgaan met de mogelijkheden die het landschap biedt.
De kandidaat-lijsttrekker
Gelukkig is er ook een positief geluid uit de pen van KNWU-voorzitter Marcel Wintels, sinds eergisteren ook kandidaat-lijsttrekker van het zieltogende CDA. Hij pareert als columnist de kritiek op onze beste renners met de opmerking dat we geduld moeten hebben en hij er van overtuigd is dat er een Nederlander top-vijf gaat rijden in de Tour en bij het WK en dat de wielrenners zeker met medailles uit Londen gaan terugkeren. Zo niet dan wordt het tijd om à la Jan Raas flink met de vuist op tafel te slaan. Wintels zou best eens gelijk kunnen krijgen als Marianne Vos het in Valkenburg en Londen weer eens ouderwets op haar heupen heeft en Bauke zich in de Tour – eigenwijs als hij is – lekker uitleeft en de oortjes uitdoet. 
Wielerland Magazine, met veel interessant leesvoer, ligt in de schappen voor slechts € 4,45

Door Fred van Slogteren, 28 april 2012 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web