De Burgerlijke Stand van 30 april.

Luc LEMAN (1953, België)
Hij deelt zijn lot met Jean Bobet, Prudencio Indurain, Piet van Est en vele andere coureurs. De broer te zijn van een renner met een veel mooiere erelijst. Waar Nederlandse politici in de afgelopen week razend druk waren met over de eigen schaduw heen springen, daar is de habitat van Luc Leman en al die andere mindere broeders de schaduw van een beroemde broer. Eric Leman was in zijn tijd een geduchte klepper die onder meer drie maal de Ronde van Vlaanderen won, een record dat hij lang deelde met Achiel Buysse, Fiorenzo Magni en Johan Museeuw, een gezelschap waar een maand geleden ook Tom Boonen zich bij voegde. Het is een droevig lot als je zo’n broer hebt, terwijl je zelf een heel behoorlijke renner bent geweest. Je hebt alleen dat stapje naar vedettendom niet kunnen zetten omdat je motortje misschien te klein was óf je de kansen niet hebt gekregen óf dat je gewoon wat geluk te kort kwam. Luc Leman won in zijn carrière kermiskoersen, maar ook etappes in de Ronde van de ... 
... Middellandse Zee, de Driedaagse van De Panne, de Ster van Bessèges en de Vuelta a España. Dan telde je in de jaren zeventig behoorlijk mee, terwijl je ook nog de zege in Nokere Koerse op je naam hebt staan. Dat was weliswaar heel lang een zeer Vlaamse aangelegenheid, maar het is wel degelijk zo’n gure semi-klassieker met kasseien op stukgereden boerenweggetjes tussen troosteloze akkers door, waar wind en regen altijd vrij spel hebben. Het decor van de ware Flandriens. Daar klopte Luc in het voorjaar van 1976 Lucien De Brauwere en Geert Malfait en even kwam zijn neus uit de schaduw van Eric. Heel even maar en toen werd het weer even duister als daarvoor. Jean Bobet had de vaardige pen om er een boek over te schrijven, Prudencio Indurain had de in zijn voornaam verpakte voorzichtigheid om te lang op zijn dag te wachten en Piet van Est had de troost dat hij weliswaar nooit uit de schaduw van Wimme kon kruipen, maar het anderzijds broer Klaas niet lukte uit de zijne te komen.
En Luc Leman? Die wordt vandaag 59 jaar en zal vanavond broer Eric kunnen plagen met het feit dat die met z’n 66 jaar al echt tot de ouwe lullen behoort.(Foto: archief dewielersite.net)
De andere op 30 april geborenen zijn:
BASTIANELLI, Marta (1987, Italië)
BLAUDZUN, Michael  (1973, Denemarken)
BOSTERS, Jurrien (1991, Nederland)
CALZOLARI, Alfonso (1887, 07.02.1983, Italië)
CAPELLE, Andy (1979, België)
KAISEN, Olivier (1983, België)
MONCOUTIÉ, David  (1975, Frankrijk)
MORKOV CHRISTIANSEN, Michael  (1985, Denemarken)
RAMSBOTTOM, Alan  (1936, Groot Brittannië)
SANTAROMITA, Ivan (1984, Italië)
SIEBERG, Marcel (1982, Duitsland)
VANKINDEREN, Jens (1993, België)
VAN LANCKER, Eric  (1961, België) 
ZUGNO, Anna (1980, Litouwen) 

Door Fred van Slogteren, 29 april 2012 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web