De Burgerlijke Stand van 13 september

Robert MILLAR (1958, Groot Brittannië)

De Schot Robert Millar is een heel goede coureur geweest. Hij was zestien jaar beroepswielrenner en in die periode reed hij voor zes verschillende ploegen. Hij heeft niet heel veel gewonnen, want als specifieke klimmer waren niet veel wedstrijden geschikt voor hem. Voor de grote ronden kwam hij net iets te kort. Tweede plaatsen in de Giro en de Vuelta zijn natuurlijk mooie klasseringen, maar hij werd toch nooit als een echte favoriet gezien voor een eindzege. In de kleinere rittenkoersen werd er wel altijd rekening met hem gehouden. Zijn belangrijkste zegepraal is dan ook de Dauphiné Liberé in 1990.
In meerdere opzichten is Robert Millar een buitenbeentje. In de eerste plaats was hij een echte klimmer uit een land dat – bij mijn weten - nooit klimmers van betekenis heeft voortgebracht. En dan bedoel ik niet Schotland, maar Groot Brittannië. In de tweede plaats was hij een aparte omdat hij vegetariër was (of is). Tot grote ergernis van Peter Post die twee jaar zijn baas was. Zijn laatste wapenfeit in het anders zijn dan anderen dateert van recenter datum. Robert Millar heeft zich een aantal jaren geleden tot vrouw laten transformeren en hij gaat nu door het leven als Roberta. Dat was aanleiding voor veel hilariteit in de wielerwereld. Zelfs Joop Zoetemelk maakte er een grap over: “Dat had hij eerder moeten doen, want bij de vrouwen had hij vast veel meer gewonnen.”

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Sven-Ake NILSSON (1951, Zweden)

De eerste keer dat ik zijn naam hoorde was bij het wereldkampioenschap op de weg voor amateurs in 1975. Dat was in Mettet in de Waalse Ardennen. De Zweed reed een sterke wedstrijd maar in de finale werd hij er finaal opgelegd door onze landgenoot André Gevers. Die had de dag van zijn leven en Sven-Ake had het nakijken. Drie jaar later was ik in zijn vaderland met vakantie in de maand juli. Als wielergek probeerde ik wat mee te pikken van de Tour de France, maar niet iedere camping had een TV en de wereldomroep hield me op de hoogte van de belangrijkste feiten. Dan maar af en toe een Zweedse krant gekocht in de hoop dat de volledige uitslag en het klassement daarin zouden staan. Maar niets van dat alles. Een kort berichtje van misschien tien regels, waarvan er zeven aan Nillson waren gewijd. Hij werd elfde in de eindstand, maar dat was geen reden om er nog een regel of wat aan toe te voegen. Hij reed toen bij Miko Mercier, de Franse ploeg waarvan Joop Zoetemelk kopman was. Toen Joop in 1980 overstapte naar de Raleigh-ploeg behoorden drie voormalige ploeggenoten tot zijn belangrijkste tegenstrevers in de door hem gewonnen Tour. Martin werd derde, Seznec zesde en Nillson zevende. De blonde Zweed bouwde een mooie erelijst op en daarmee behoort hij tot de beste renners van zijn land, dat je niet een echt wielerland kunt noemen. Hij won een aantal kleine rittenkoersen, zoals de Ster der Beloften en hij was in 1976 winnaar van de Tour de l’Avenir.

De andere op 13 september geborenen zijn:

BERTUOLA, Alessandro (1979, Italië)
FERNANDEZ DE LARREA, Koldo (1981, Spanje)
GRETENER, Max (1941, Zwitserland)
HAUEISEN, Dennis (1978, Duitsland)
STALDER, Florian (1982, Zwitserland)
VEENENDAAL, Frank van (1967, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 12 september 2006 22:00

Robert Millar

Na zijn transformatie gaat Millar niet door het leven als Roberta, maar onder de naam Philippa York. In de Engelse krant The Daily Mail van 11 juli 2007 heeft een (tamelijk onduidelijke) foto van hem (als wielrenner) en haar gestaan. De gelijkenis daarop is goed te zien. Maar aan haar houding is duidelijk te zien dat ze de aandacht van de fotograaf niet op prijs stelt. En daar kan ik me ook wel in vinden.

Geplaatst door Piet Kessels, 13 september 2008 08:24:23

Millar

Al die negatieve reacties op Millar in de pers. Ik wordt er misselijk van. In de jaren '80 zorgde hij voor Merckx-achtige taferelen. Reed hij er 10 man af in 3 seconden bergop. En dan ook niet de minste, Indurain, Hampsten. Nee, Robert Millar is groot, heel groot. Je mag al mijn fietsen meenemen voor 5 minuten babbelen met Millar, man of vrouw. En betreft het laatste, het is zijn keuze en die moeten we respecteren. De prestaties zullen altijd blijven staan en kijk maar is op google-afbeeldingen, wat er tussen hangt mag misschien veranderd zijn maar die bovenbenen dien je aan te spreken met Sir!
Verschrikkelijke pers, Armstrong wordt nu ook helemaal afgemaakt. Alsof het allemaal niks was wat hij deed (ondanks de doping).

Geplaatst door Robin Hage, 01 februari 2013 19:46:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web