De Burgerlijke Stand van 20 april.

Herman HOOGZAAD (1946, Nederland)
Deze Noord-Hollander uit De Streek, het gebied tussen Hoorn en Enkhuizen
met een hele reeks mooie dorpen waaronder Venhuizen waar hij vandaag 66 jaar geleden geboren werd, was in de jaren zestig een heel goede amateurrenner. Zestien keer kraaide zijn haan als amateur victorie, niet alleen in koersen rond de kerk, maar ook in het zwaardere werk, de klassiekers. Tim Krabbé schreef eens over het verloop van dit soort koersen: ‘Toen de wedstrijdleider na de neutralisatie met de vlag zwaaide, hoorde ik zijn wagen optrekken en voor ik wist wat er gebeurde lag het peloton in volle spurt. Na tien seconden moest ik de grootste versnelling erop gooien, die ik eigenlijk had willen bewaren voor het laatste uur. De weg versmalde. Schreeuwen, vloeken, geschraap, gekraak van spaken. Een bocht, een verhoging, we vlogen kennelijk een dijk op. In een flits zag ik een renner verkreukeld tegen een paaltje liggen. De wereld verkleinde zich tot pijn in mijn borst en het wiel voor me. En wind. Dit duurde enkele minuten. Ik passeerde niemand, ik werd niet gepasseerd, ik wist, sprintend ... 
... op het uiterste puntje van mijn vermogen, het wiel voor me te houden.’ Nog geen tien minuten onderweg kwam Krabbé er achter dat het peloton in drieën was gebroken en hij kansloos in de laatste groep reed. Herman Hoogzaad won in 1968 drie van dit soort koersen, waarvan een na een solo met drieënhalve minuut voorsprong. Dan ben je een knappe wielrenner. Een jaar later werd hij beroepsrenner, won de Ronde van Valkenswaard om al in 1970 teleurgesteld met wielrennen te stoppen. “Ik was niet bestand tegen de harde mentaliteit, dat was mijn zwakke kant”, zei hij jaren later tegen Gerrie Hulsing, chroniqeur van het Zaanse wielrennen. Na zijn afscheid werd Herman postbode en al sinds 2006 is hij thuis, eerst met de VUT en nu met pensioen. Met fietsen, wandelen, tuinieren en lezen vult hij zijn dagen om af en toe nog eens terug te denken aan 1968, toen hij in één seizoen de Ster van Zwolle, de Ronde van Gelderland en de Ronde van Saarbrücken won, plus nog acht criteriums. Het was niet genoeg om een goede prof te worden, kun je nagaan hoe zwaar dat is. (Foto: archief Wim van Eyle)
De andere op 20 april geborenen zijn:
BELLIN, Maurizio (1982, Italië)
DECOCK, Roger  (1927, België)
DI LORENZO, Gianni (1948, Italië)
GROENENDAAL, Frank (1966, Nederland)
GROEZEN, Jelle van  (1980, Nederland)
HAYMAN, Matthew  (1978, Australië)
HERTOG, Fedor den  (1946, overleden 12 februari 2011, Nederland)
ISASI FLORES, Iñaki (1977, Spanje)
JÖRGENSEN, Jonas Aaen (1986, Denemarken)
MCNELLIS, Carmen (1980, Verenigde Staten)
MEIJER, Jaap  (1905, overleden 1943, Nederland)
MONTERO, Luciano (1908, overleden 08.1993, Spanje)
POSTHUMA, Jelle (1990, Nederland)
QUILFEN, Bernard (1949, Frankrijk)
SCHETS, Steve (1984, België)
SÖRENSEN, Rolf (1965, Denemarken)
STANDAERT, Hansjorg (1984, België)
SUYKERBUYK, Jos  (1929, Nederland)
VON BÜREN, Armin  (1928, Zwitserland)
WOLFF, Joop de  (1909, overleden 11.12.1934, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 20 april 2012 0:00

Herman Hoogzaad

Interessant stukje over Herman.Als inwoner van West Friesland vond ik hem altijd een zeer goede coureur. Nou had hij een broer Hennie, volgens mij een tweelingbroer, waarover ik op internet een leuk stukje tegenkwam.
Wie weet iets meer over Hennie?
http://www.nh-wielerweekend.nl/uploads/media/HMHNO82514.pdf

Geplaatst door Jan Quax, 21 april 2012 10:29:06

Herman Hoogzaad

Bij mijn weten heeft Herman Hoogzaad geen tweelingbroer. Ik weet wel dat Herman ook regelmatig Hennie werd genoemd. Zoals op de foto van de Peugeotploeg waaraan Jan Quax refereert.
En over klimmer Herman Hoogzaad nog het volgende: In de Ronde van Spanje kreeg hij ooit iets 'sterks' aangeboden, maar als nuchtere West-Fries merkte hij op 'ik drink alleen water, dat is goed genoeg want de vogels vliegen erop'.
Rob Kat, Alkmaar

Geplaatst door Rob Kat, Alkmaar, 23 april 2012 14:41:48

Herman Hoogzaad

Ik sluit me aan bij de mening van Rob Kat. Ik heb een publiciteits-foto van Herman in mijn archief met daaronder de naam Hennie Hoogzaad.

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 24 april 2012 10:45:49

Herman Hoogzaad

Herman Hoogzaad heeft wel degelijk een tweelingbroer, die ook nog een korte periode gefietse heeft. Ik heb zelf in West Friesland in veel wedstrijden met hem gereden.
De strijd tussen Tesselaar, Bruin en Hoogzaad bracht duizenden mensen op de been.
Zijn begeleider was Piet van Dulmen uit Venhuizen (die ik ook persoonlijk ken)
In een van zijn eerste profwedstrijden met een klim van 1e cat. reed hij de gevestigde orde uit het wiel. Men schreef: 'de nieuwe Jan Nolten.Hijn had een contract kunnen krijgen bij een grote profploeg. Echter sterke heimweegevoelens (kon niet van huis) brak hem op.

Geplaatst door Ad(Arie) Stet, 25 april 2012 14:32:59

Herman Hoogzaad

Ik heet Nico Hoogzaad en heb 6 broers en 6 zussen. Van twee weet ik zeker dat ze Henry en Herman heten en beiden heel goed konden fietsen. Herman werd ook wel eens Henny genoemd. Dat vond Henry niet leuk. Het zijn geen tweelingen. Henry is geboren op 15 februari 1944 en Herman op 20 april 1946. Henry is gestopt met wielrennen en is gaan studeren. Academie voor lichamelijke opvoeding. Henry kon niet alleen goed fietsen, maar ook hardlopen en zwemmen. Wieke Hoogzaad, de triatlete is zijn dochter.
Overigens ligt Venhuizen niet in "De Streek". Mochten ze willen!

Geplaatst door Nico Hoogzaad, 01 mei 2012 21:54:38

Club kampioenschap

Herman werd clubkampioen bij de nieuwelingen van Westfrisia
in Enkhuizen hij finiste voor mij als Amateur ik werd ook clubkampioen toen kon je zien dat hij al hard kon fietsen.
Sportgroeten Jan Brink.
geboren 11-03-1941

Geplaatst door Jan Brink, 15 juni 2012 19:57:54

Herman en Henry

Het is zeer verrassend te lezen wat er zoal over mijn broer Herman wordt gezegd. Ik denk Herman te kennen. Zijn 'naam' Hennie werd niet alleen in de pers, maar ook door mijn moeder gebruikt en ik heb dat - mild uitgedrukt - inderdaad niet als prettig ervaren. Mijn broer Nico laat mij geboren worden in 1944, maar dat moet 1945 zijn. Ik ben gestopt met het wielrennen omdat ik in 1962 de overgang naar de 5-de klas van de HBS - Werenfridus Lyceum - niet haalde en ik door mijn vader voor de keuze werd gesteld met de wijze woorden 'als je nu gaat studeren dan heb je het later goed' en 'je kunt zo het land op om te werken'. Ik heb de HBS afgemaakt in 1964. Vier jaar later slaagde ik meer dan succesvol aan de Academie voor Lichamelijke Oefening. Nog drie studies zouden volgen.Toen ik 49 jaar oud werd, heb ik 4 jaar triathlon gedaan in de veteranen categorie en ben daar 'klaar-gekomen' met de idee dat ik OOK goed was. Nog altijd mag ik mij verheugen in een rijk bewegingsleven - zwemmen, fietsen, hardlopen, skeeleren, skiŽn - zelfs nadat ik anderhalf jaar - 2011 - geleden een hartinfarct heb gekregen en een maand later een open-hart operatie heb ondergaan. Bewegen is een van de peilers onder de zingeving van mijn bestaan.

Geplaatst door Henry Hoogzaad, 20 februari 2013 13:38:37

henry en herman hoogzaad

Leuk dit soort verhalen weer te lezen van mijn oude Westfrisia clubmaatjes.Henry en Herman waren in de jaren 60 geweldige wielrenners(vooral bij de nieuwelingen heb ik vele gevechten met ze geleverd,we waren wel clubgenoten maar in de wedstrijden concurrenten en dat ging er nog weleens fel tekeer.)In de ronde van Beverwijk voor nw. kwamen ze beiden met een verkreukelde fiets uit een valpartij te voorschijn,zelf was ik een vinger kwijtgeraakt,maar die lag er gelukkig nog.Ze gingen het parcours rond met de pet voor een nieuwe fiets.Henry haakte al snel af als coureur(vanwege de studie)maar Herman had een grote prof kunnen worden,misschien met wat meer begeleiding in die jaren.Hij kwam in een ploeg met Post en van Looy en dan heb je de eerste tijd niets te vertellen.En wat die pil betreft die hem werd aangeboden in Spanje,natuurlijk sloeg hij dit aanbod af,bij ons in Westfriesland bestond in die tijd geen dopingcultuur,dus daar bleef je verre van. Ja de fam.Hoogzaad had een groot gezin net als dat van ons en ze waren allemaal sportief,Nico (een leuke vent )was nog een tijdje mijn zwager.
Jos Dekker, Lutjebroek,24-02-2013

Geplaatst door jos dekker, 24 februari 2013 21:09:45

Nog meer Hoogzaad

Voor zover het jullie in West-Friesland interesseert: op de middelbare school zat ik comfortabel achter de zeer brede rug van ene Jaap Hoogzaad. Die knaap had een werparm waar je stil van werd en had als verre fielder bij het honkbal of als speerwerper misschien best naam kunnen maken als die lange krullenbol ooit op het lumineuze idee zou zijn gekomen iets aan sport te gaan doen. Jaap trok echter liever met zijn boezemvriend Harrie Scholten, destijds een topamateur, naar de koersen. Harrie woonde in de Maagdepalmstraat, Jaap in de Maretakstraat die er loodrecht op stond.

Deze Hoogzaad heeft later een alleraardigste financiŽle job bij Organon in Oss gekregen en woont daar dus al jaren. Eigenlijk in Heesch, maar die twee oorden zijn volgens mijn ouwe schoolvriend totaal met elkaar vergroeid. Ik had hem een maand of wat terug nog op bezoek hier in Den Haag en zal hem gauw eens bellen, om hem aan te sporen de slogblog te bezoeken. Hij moet inmiddels tegen de tachtig lopen, net als ik, maar is nog aardig bij de pinken. Groet van Gruit.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 24 februari 2013 22:30:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web