De Kus!

Een renner uit de jaren vijftig, een klimmer uit een land waar achter iedere hoek een berg opdoemt. Kurt Gimmi, een Zwitser, die onder andere in 1959 de Ronde van Romandië op zijn naam schreef en een jaar later de Touretappe Pau–Luchon won. Nou, dan weten de kenners wel dat dat een rit was met de bekende Pyreneeënreuzen in de route. De Belg Lucien Buysse vestigde er eeuwige roem, toen hij in 1926 in de meest vreselijke weersomstandigheden meer dan zestien uur onderweg was tussen die twee steden. Gimmi deed er ongetwijfeld … 
… veel korter over, maar lijkt op de foto diep gebukt te gaan onder het feit dat hij ook nog eens na al die ontberingen in stereo gekust moet worden door twee dames in de klederdracht van Bagnères-de-Luchon. Lieftallige schoonheden, werden de kusmissen in de jaren vijftig en zestig genoemd. Ze waren altijd lieftallig, charmant of bevallig, ook al waren ze lelijk als de nacht. Deze foto vond ik als illustratie bij een artikel in een exemplaar van het tijdschrift Revue uit 1965 over de kussende winnaars van toen. Volgens de schrijver van het stuk, ene Joop Termos destijds een bekend kinderboekenschrijver, leek het nergens naar zoals de coureurs met de dames omgingen. Yvette Horner, de accordeoniste met de sombrero op haar uitbundig krullende haar, die in de jaren vijftig ook nog wel eens overwinningskusje uitdeelde, verwoordde de stunteligheid van de renners als het op kussen aankwam tegenover hem als volgt: “Djoop, c’est affreux, ’t is skrikkeluk! Ik ben toch een skatje? N’est ce pas? Eh bien, les garçons, ze omhelzen moi of ik een tube, een fietsbandje, zijn. Oók les coureurs uit les Pays Bas. Affreux!!!”
Misschien kijkt Gimmi op deze foto zo teleurgesteld, omdat het niet Yvette was die hem kwam kussen, maar de lieftallige schoonheden uit de Pyreneeën. Hij kan het nog goedmaken, want Yvette leeft nog. Ze is weliswaar al 89 jaar, maar de jaren gaan ook bij Kurt Gimmi tellen. En op een ouwe fiets kun je het nog steeds leren, ook al ben je al 76. Dus Kurt, op naar Tarbes. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

Door Fred van Slogteren, 14 april 2012 8:00

Gimmi-Buysse

Kurt Gimmi deed er ca 12 uur korter over dan Lucien Buysse. Er zijn kennelijk veel wegen die leiden van Pau naar Luchon. In 1926 was de etappe 326 km, in 1960 161 km.
De etappe van Kurt Gimmi was de eerste Touretappe ooit die ik live op tv zag. Gimmi was andehalf uur onafgebroken in beeld. Een paar minuten nadat hij over de finish kwam zagen we andere renners. Martin van den Borgh werd vijfde. In deze etappe kwam een eind aan het verrassende Tourdebuut van Coen Niesten. Bij een valpartij brak hij zijn sleutelbeen.

Geplaatst door Piet van der Meer, 14 april 2012 19:45:36

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web