De Burgerlijke Stand van 14 april.

Laurenzo LAPAGE (1966, België)
Als ik de vertaling van zijn achternaam letterlijk neem dan is dat schildknaap of
bladzijde. Beide dienstbare begrippen, want de eerste is iemand die in lang vervlogen tijden de wapenuitrusting van een edelman droeg en het tweede duidt op een van de vele binnen het gebonden raamwerk van een boek. Een boek bestaat immers uit vele bladzijden, maar niet iedere bladzijde is een literair hoogstandje. Wel is iedere pagina onmisbaar voor de verhaallijn. Zo kunnen we in een parabel de wielercarrière van Laurenzo Lapage samenvatten, want hij werd vooral bekend als zesdaagserenner, vaak gekoppeld aan een naam groter dan de zijne. Op de foto (links) met Adriano Baffi. Hij won ... 
... er nimmer een, maar zonder hem en een dozijn andere Laurenzo’s kunnen de inrichters geen zesdaagse organiseren. Zonder Lapages geen Risi’s zogezegd. 
De in Opbrakel geboren coureur mag dan als prof geen grote zijn geweest, na zijn profcarrière, die hij in 2002 beëindigde, werd hij wel een alom gewaardeerde ploegleider. Als we hem dat ene jaartje bij Rock Racing vergeven en vergeten werkte hij als sportdirecteur voor grote ploegen als US Postal, Discovery Channel en Astana, telkens in het gevolg van Johan Bruyneel, de man achter de successen van Lance Armstrong. De reputatie van Bruyneel als manager berust deels, net als dat enkele decennia geleden met Peter Post het geval was, op de kwaliteit van de staf die hij om zich heen heeft verzameld. Dirk Demol is zo’n typische Bruyneel-adept, die vooral door de renners op handen wordt gedragen. De zoon van oud-profrenner Nico Lapage – tegenwoordig fabrikant van wielerkleding – kent ook die waardering van zijn jongens, de overige ploegleiders en overige ploegpersoneel, al was het alleen maar omdat hij zo voortreffelijk op z’n Vlaams mosselen kan bereiden. Vergeten zijn z’n zes Belgische kampioenschappen in diverse disciplines en categorieën, vergeten is ook zijn onvermoeibare inzet in de jachten van een SIX. Zijn voortreffelijke kookkunsten met die heerlijke schelpdieren zijn echter overal vermaard. Een fikse kluit boter, een schaaltje verse gesneden groenten en uien, een taske witte wijn en dan maar sudderen en schudden tot het dampend op de borden kan worden gelepeld. Voila, het recept Laurenzo Lapage. (Foto: © Cor Vos)
De andere op 14 april geborenen zijn:
BLATTER, Helen (1989, Zwitserland)
DE BONIS, Francesco (1982, Italië))
DE CNIJF, Roger  (1956, België)
DE LAET, Karel (1934, België)
GONTCHENKOV, Alexandre (1970, Oekraïne)
HERNANDEZ HERNANDEZ, Joaquin (1964, Spanje)
HINSEN, Jos  (1931, overleden 19.03.2009, Nederland)
KOKKELKOREN, Martin  (1969, Nederland)
LENFERINK, Marte 1991, Nederland)
MIARA, Krzysztof (1983, Polen)
NORDHAUG, Lars Petter (1984, Noorwegen)
TORTELIER, Etienne (1990, Frankrijk)

Door Fred van Slogteren, 13 april 2012 22:00

Laurenzo of Lorenzo?

Het is met enige schuchterheid dat ik hier reageer, want Fred sloeg ons destijds k allemaal om de oren met zijn onthulling dat de voormalige toprenner Van 't Hof uit Sassenheim niet Arend maar Aren (zonder d) heet en ik ga niet graag wr voor schut. Desondanks de riskante vraag of hij er zeker van is dat de Belg Lapage wel cht Laurenzo van voren heet. Mij staat bij dat de Vlamingen zijn naam als Lorenzo spelden.

Han de Gruiter (wie anders?).

Geplaatst door Han de Gruiter, 15 april 2014 15:33:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web