De Burgerlijke Stand van 11 april.

Sébastien TURGOT (1984, Frankrijk)
Ik had voor vandaag Ron Kiefel uitgekozen voor een stukje op zijn 52ste
verjaardag. Na het zien van Parijs – Roubaix heb ik de Amerikaan echter geschrapt en gekozen voor Sébastien Turgot, die vandaag 28 jaar geleden het levenslicht zag. Na Tom Boonen had ik na afloop het meeste respect voor deze kleine Fransman in het donkergroene shirt van de ProContinental-ploeg Team Europcar. Dat was de formatie die in de Tour van vorig jaar voor zoveel spektakel zorgde, veroorzaakt door met name Thomas Voeckler en Pierre Rolland. Zij waren het – samen met de Belg Jelle Vanendert - die profiteerden van het niet-aanvalsverdrag dat de grote mannen in koers als Contador, Schleck en Evans naar mijn smaak te lang in tact hielden. Tot een paar dagen voor het einde wist Voeckler de gele trui te behouden en Rolland won op fraaie wijze de etappe naar l’Alpe d’Huez, plus het jongerenklassement.
Je schijnt een hekel te moeten hebben aan Voeckler omdat hij altijd nadrukkelijk de publiciteit zoekt. Maar publiciteit loont, zeker als die gebaseerd is op ... 
... sportieve prestaties van niveau. Dat zal Jean-René Bernaudeau, de sportdirecteur van deze bescheiden ploeg, zijn renners steeds weer voorhouden en dat had zondag in Noord-Frankrijk vooral effect op Turgot, tot eerste paasdag van dit jaar vooral een bescheiden renner. In de spits van de koers was zijn donkergroene trui opvallend aanwezig en zijn solo, op zoek naar een niet meer te achterhalen Boonen, had power en punch maar tegen de Belg was niemand opgewassen. Toen hij na al zijn inspanningen verslagen leek en het uitgebluste drietal Ballan, Flecha en Boom op de wielerbaan om de tweede plaats dacht te gaan spurten, waren daar plots als duveltjes uit een doosje Turgot en Terpstra om zich ook nog met deze zaak te gaan bemoeien. Ze hadden er allebei bepaald niet de kantjes afgelopen, integendeel zelfs. Ze moeten net zo kapot zijn geweest als die andere drie. Waar Turgot het vandaan haalde weet ik niet, maar hij draaide er nog een sprint uit die hem ex aecquo op de tweede plaats deed belanden. Samen met Ballan, want ook in slomo was er geen verschil tussen de twee te zien.
De jarige van vandaag zal er gelukkiger mee zijn geweest dan de gelauwerde Italiaan, zeker na het aanhoren van de complimenten van Bernaudeau en ploegleider Dominique Arnould. Deze bescheiden coureur uit Limoges was zondag de eerste Fransman in de uitslag. Dat is heel wat, want de laatste Franzoos die de meest prestigieuze eendagskoers in Frankrijk wist te winnen, was Frédéric Guesdon en dat is al weer vijftien jaar geleden. Team Europcar is een attractieve vrijbuitersploeg en sinds zondag is Sébastien Turgot een van de pijlers. (Foto: © Cor Vos)
De andere op 11 april geborenen zijn:
CLARKE, William (1985, Australië)
DE WAEL, Patrick (1966, België)
FLENS, Rick  (1983, Nederland)
FORESI, Lorena (1988, Italië)
GARCIA MARQUINA, David (1970, Spanje)
HULSMANS, Kevin  (1978, België)
KIEFEL, Ron (1960, Verenigde Staten)
MEIJERS, Daan (1991, Nederland)
MINNAARD, Marco (1989, Nederland)
NIEMIEC, Przemyslaw (1980, Polen)
RENIER, Franck (1974, Frankrijk)
STARZENGRUBER, Harald (1981, Oostenrijk)
VAN DE LAER, Jim (1968, België)
VERMELTFOORT, Coen  (1988, Nederland)
VRENG, Frans de  (1898, overleden 13.03.1974, Nederland)
WIERSMA, Jeffrey (1986, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 10 april 2012 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web