Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“Er is een rockband uit Los Angeles die Dawes heet, herkenbaar aan een heel specifiek eigen geluid dat door een toonaangevend muziekblad eens is omschreven als authentically vintage. Die woorden schoten me laatst te binnen toen ik in een kringloopwinkel een antieke racefiets zag staan van een bijzondere schoonheid. Ik koop de laatste jaren – voornamelijk door ruimtegebrek – niet zo gauw meer een fiets, maar aan deze beauty kon ik geen weerstand bieden. Bovendien vroegen ze er een prijs voor waar ik … 
… dik geld aan over zou houden als ik alleen de hoge velgwielen en de nieuwe bandjes zou verkopen. Die hoorden natuurlijk ook niet bij het origineel van deze fiets en de combinatie leek dan ook een beetje op een oude oma in een minirok. Het eerste dat ik na thuiskomst deed was dan ook die kekke wieltjes overzetten in mijn pas gerestaureerde kobaltblauwe Chesini. Wat ik overhield was een prachtig blauw/wit gespoten frame, gemaakt van Reynolds 531 buizen en met een verchroomde voorvork en liggende achterbrug. Er zat een gave Shimano RX100 groep op en een Cinetti voorbouw. Ook het stuur (3T) en het San Marco Rolls zadel gaven aan, dat dit ooit een echte racer is geweest. Alles kon ik terug vinden, behalve het belangrijkste: het merk van deze racefiets.
Nergens op het frame kon ik een merknaam ontdekken, er staat alleen een grote witte letter D op de plaats bestemd voor het balhoofdplaatje. Omdat ik dat niet kan rijmen met merken als De Rosa, Daccordi, Dancelli, Dedaccia, Denti, Diamand en Duell heb ik het opgegeven en is deze fiets voor mij een echte Dawes. In hoge mate authentically vintage. Er bestaat zowel in Engeland als in Amerika een fietsenmerk dat Dawes heet, maar die hebben – voor zover ik weet - geen racefietsen in hun leveringprogramma’s. Daarom associeer ik mijn aanwinst vooralsnog met de rockband uit Californië. Die band wordt muzikaal gedragen door Taylor Goldsmith, een naam die me doet denken aan Taylor Phinney en Sjeng Goldschmit, een groot wielertalent van nu en een vedette van lang geleden. De band had een hit met het nummer A little bit of everything. Dus het kan niet missen, mijn nieuwe vintage fiets moet een echte Dawes uit L.A. zijn. 
Tenzij een van jullie het weet en het geheim van die grote witte letter D ontraadselt. Tot zo lang ga ik voor mijn eigen speculatieve uitleg.
Tot over vier weken!”
Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 10 april 2012 8:00

Duell?

Moet een europese fiets zijn in die samenstelling.

Weet Harrie Hofstede vast wel.

Geplaatst door edo elfrink, 10 april 2012 08:16:09

Dawes

Tsja, beetje weinig aanknopingspunten voor Dawes of welk ander merk dan ook.
Dawes UK heeft trouwens wel degelijk racefietsen geleverd.
Ook racing teams van materiaal voorzien, zoals op deze foto het Dawes Watertech team met mijn oude kennis Chris Walker
http://www.flickr.com/photos/14202218@N06/3995785274/sizes/z/in/photostream/
Maar evengoed zou het een Diamant uit België kunnen zijn.
Ergens meer foto's ?

Geplaatst door Harrie Hofstede, 10 april 2012 10:53:48

Diamant

Precies dezelfde fiets, zelfde kleurstelling (iets lichter blauw op de foto) heeft recent op marktplaats gestaan. Zou het deze zijn geweest? Ook met de aanduiding merk Diamant.
Diamant was echter ook het racemerk van de DDR. Google maar eens op Diamant Rad.

Geplaatst door karel beckmans, 12 april 2012 08:35:13

Diamant

Hoi, dit is mijn oerbelgische Diamant
http://s19.photobucket.com/albums/b168/bleuke/fiets/?action=view&current=120807-222029.jpg
Lijkt mij het meest waarschijnlijke: er hebben er hier veel zo rondgereden.

Geplaatst door Katrien, 08 augustus 2012 14:41:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web