Jan Rol (1933-2012)

In een ziekenhuis in zijn woonplaats Alkmaar is vanmorgen vroeg oud-wielrenner Jan Rol overleden. Het overlijden kwam niet onverwacht want de vroegere topamateur sukkelde al een aantal jaren met zijn gezondheid. In de jaren vijftig en zestig was Jan Rol, in zijn lievelingskleur zwart, zowel nationaal als internationaal een gevreesde tegenstander. Hij had veel inhoud en naarmate de koers zwaarder werd, ging hij beter presteren. Die eigenschap leverde hem een reeks mooie overwinningen op, onder andere in … 
… zware amateurklassiekers als Amsterdam - Arnhem v.v. en de Ronde van het IJsselmeer.
In 1956 won de Alkmaarder de Ronde van Noord-Holland na een jaar eerder als derde te zijn geëindigd en in 1960 schreef hij de eerste editie van de Ster van Zwolle op zijn naam. Het jaar 1956 zou zijn topjaar worden. Gehard in de Ronde van Tunesië stond hij klaar om af te reizen naar de de Olympische Spelen in Melbourne. Vanwege de Russische inval in Hongarije besloot Nederland de Spelen te boycotten. Zo liep Jan Rol de kans mis mee te doen om de Olympische titel. Nog heel lang boos merkte hij meerdere keren op: “Als ze mijn oranjeshirt terug willen hebben, dan komen ze het maar halen".
In hetzelfde jaar had hij ook pech bij het WK op de weg voor amateurs in Denemarken. Die wedstrijd, in de stromende regen verreden in de omgeving van Kopenhagen, eindigde in een massasprint. In kansrijke positie werd de Noord-Hollander door de Italiaan Romagnoli aan zijn broek getrokken en eindigde slechts als tiende. Het feit dat zijn ploeggenoot de Amsterdammer Frans Mahn de sprint won, was maar een gedeeltelijke pleister op de wonde. 
Na zijn actieve wielerloopbaan was Rol - van beroep tegelzetter - jarenlang actief als bestuurslid bij zijn vereniging Alcmaria Victrix en als jurylid bij de Noord-Hollandse wielerkoersen. Jan Rol werd 78 jaar.
Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies. Opdat hij in vrede mogen rusten. (Foto: © Hans Middelveld)
Rob Kat

Door Fred van Slogteren, 5 april 2012 17:51

Ome Jan

De mooie wielerverhalen van ome Jan zijn stilgevallen.
Hij heeft zijn leven wel geleefd en het wielrennen heeft altijd centraal gestaan

Geplaatst door Ronald Rol, 06 april 2012 06:45:30

Jan Rol

Ik wens de familie veel sterkte, mochten ze dit lezen.
Willy Kwantes

Geplaatst door Willy Kwantes, 06 april 2012 07:24:06

Jan Rol

Ik zit hier aan de Azur kust en krijg hetoverlijdensbericht van een wielervriend onder ogen. RIP, Jan.

Geplaatst door jan v d Horst, 06 april 2012 08:04:49

jan rol

Jan kon amusant vertellen en
enorm goed fietsen, eigenlijk
altijd ondergewaardeerd.
Rust in vrede Jan.

Geplaatst door wim, 06 april 2012 15:53:50

Grote schrik,Jan Rol overleden. Held uit mijn jeugd. En dat was hij eigenlijk nog steeds voor mij,een held....
Jan Visser.

Geplaatst door Jan Visser, 06 april 2012 16:30:14

Jan Rol

Jan, tijdens alle mooie tourtochten enorm veel plezier met je gehad.Je verhalen zijn onsterfelijk en zullen bij de herinnering aan jou altijd aanwezig zijn. Wij zullen je missen gabber.
Veel sterkte voor de familie.

Geplaatst door Gerrit van Eck, 06 april 2012 19:45:31

OS 1956

Toen Jan in 1956 per telegram vernam dat Nederland niet naar de Olympische Spelen van Melbourne zou gaan, ging hij in het ouderlijk huis naar zijn kamertje, stak zich in het Olympisch kostuum en verscheen zo gekleed in de keuken. Daar was zijn moeder bezig met de voorbereidingen voor de wekelijkse was en op de keukenvloer stond de grote teil vol water en een zakkie blauw klaar om op het gas te worden gezet. Jan pakte van het rek twee grote pollepels, ging met z'n kont in de teil zitten en sprak de woorden: "Al moet ik er naar toe roeien, maar ik ga naar Australië." Dat heeft hij me in 2006 verteld en hij keek er nog net zo vastberaden bij. Mooie man.

Geplaatst door Fred, 07 april 2012 06:48:17

Ik wens de familie alle sterkte. Ik bewaar echt goede herinneringen aan Jan. Ben zelfs in de beginjaren van mijn Alkmaarse periode veel bij Jan en zijn vrouw thuis geweest. Ik schreef in die tijd maandelijks een column en verslagen voor het clubblad van Almaria Victrix. Jan zijn vrouw beheerde destijds het clubblad. Vandaar.

Geplaatst door Edzo Broesder, 07 april 2012 09:05:00

Jan Rol

Ome Jan bedankt voor alles
Rust zacht,

Geplaatst door Alfred, 07 april 2012 15:52:10

google

Het voordeel van google is dat je soms antwoord krijgt op
vragen ?? .Het nadeel is dat je onverwacht wordt geconfon -treerd met het overlijden van een goede vriend .Jan bedankt voor je vriendschap.

Geplaatst door Fred&Betty Enschede, 21 augustus 2012 16:59:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web