ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Van de boekenplank van Wim …

DE RONDE

door Steven Somers
Aanstaande zondag zal het geen gewone dag zijn in Vlaanderen. Net als ieder jaar als De Ronde wordt verreden. Wat het precies met het Vlaamse volk doet is moeilijk te beschrijven, maar tv-maker Jan Eelen heeft het met succes geprobeerd. Tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2010 heeft hij met zo’n beetje de hele technische staf van de VRT met 280 camera’s op tal van locaties langs de route de hele dag gefilmd. Het resultaat is een televisieserie geworden die in negen afleveringen tussen 13 februari en 10 april 2011 is uitgezonden. Het was een gigantisch succes want de … 
… Vlamingen herkenden zichzelf in het bijna evangelische sfeertje van Vlaanderens Mooiste in een walm van bier en frieten. Het script voor de fictieve verhaallijnen vol drama en humor was gebaseerd op ware verhalen van Vlamingen die net als de renners op die gewijde voorjaarsdag alles te winnen of te verliezen hadden. Als supporters verklede acteurs speelden die rollen en met belangrijke personages als Dieter De Leus, Lasse Verreck en Miel Abeloos kon de ware Vlaming zich moeiteloos identificeren. Alle aspecten die op die dag een rol spelen komen in de serie voor en voor de Vlaamse wielerliefhebber was het een feest van herkenning. Vanwege het succes van de serie heeft auteur Steven Somers er een boek van gemaakt dat wordt omschreven als een reis door de catacomben van de tv-serie. Een topfotograaf als Stephan Vanfleteren haalde de acteurs en actrices die aan de serie meewerkten naar de Vlaamse Ardennen om ze daar in hun rol te fotograferen en Steven Somers heeft ze daar allemaal geïnterviewd en er een prachtig boek van gemaakt. De tv-serie en het boek gaan niet primair over de wedstrijd maar wel over de koers, de cultuur, de ambiance en de emotie die het geesteskind van Karel Van Wijnendaele ieder jaar weer bij het volk van Tijl Uylenspieghel losmaakt. Het Vlaanderen van Felix Timmermans, van Hugo Claus, maar evenzeer dat van Bobbejaan Schoepen en Eddy Wally. De Ronde van Vlaanderen is veel meer dan een wielerkoers, het is een religie.
in samenwerking met www.wielersportboeken.nl 
 

Door Fred van Slogteren, 29 maart 2012 10:00

de ronde

knap werk hoe in die tv-serie werkelijkheid en fictie door elkaar lopen. zo werd bv. vanuit de tv-helicopter live tijdens de koers gefilmd hoe één van de personages het gazon maaide, net op het moment dat het peloton voorbij kwam. als ik het goed heb wordt 'de ronde' in twee lange afleveringen herhaald bij de vrt, komende vrijdagavond en zaterdagavond.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 29 maart 2012 12:25:35

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web