De Burgerlijke Stand van 29 maart.

Barend HUVENEERS (1955, Nederland)
Velen zullen hem een Rotterdammer noemen, maar Barend Huveneers is een rasechte Mokummer, geboren op de Zeedijk. Als kind kreeg hij tuberculose en toen hij daarvan genezen was, had hij een longcapaciteit die maar tweederde was van die van de meeste van zijn leeftijdgenoten. Sport, laat staan wielrennen, was er dus niet bij. Maar hou dat maar eens vol als je helemaal leip bent van die sport en je hele familie je passie deelt en oom Piet (Ikelaar) vijf keer kampioen van Nederland is geweest en een zilveren en een bronzen Olympische medaille in het buffet heeft liggen. Dan ben je niet te stuiten en zo meldde de kleine Barend zich op 12-jarige leeftijd bij wielervereniging De Germaan, waar ome Piet erevoorzitter was en er onder zijn  leeftijdgenoten een ... 
... geinig ventje rondreed met een grote mond, een brilletje en de naam Knetemann. Om zijn handicap de baas te worden moest Barend veel trainen. Dat deed hij met overgave en wie hem had voorspeld dat hij als wegrenner 214 overwinningen zou behalen, zou hij voor gek hebben verklaard. En niet alleen in criteriums vergaarde hij bloemen, want in de klassiekers kon hij op karakter eveneens goed meekomen getuige zijn overwinning in de laatste etappe van de Ronde van Noord-Holland in 1978. Met zijn snelheid en souplesse ging Barend het ook op de baan proberen om zich daar echt als een vis in het water te voelen. Op de piste heeft hij zoveel gewonnen dat hij de tel is kwijtgeraakt, maar hij weet wel dat hij tien Nederlandse kampioenstruien bij elkaar heeft gefietst in diverse disciplines. Op de foto zien we Barend in 1978 op het erepodium na het winnen van het NK Klassement. Links Hennie Stamsnijder en rechts Ron Smit. Ook in de zesdaagsen voor amateurs kon hij goed uit de voeten en op zijn erelijst prijken zes zeges, behaald in Maastricht (2x), Rotterdam, Antwerpen, Madrid en Milaan. Hij had graag prof willen worden, maar de kansen daartoe waren in zijn tijd beperkt. Toen hij een contract kon tekenen bij HB Bewaking gooide een val, waarbij hij een been en zijn heup brak, roet in het eten. Zo bleef hij nog jaren amateur. In zijn begintijd reed een supporter hem vaak belangeloos naar de koers en weer terug en toen Barend eens aanbood tenminste de benzine te betalen, zei de man: “Als je later bent uitgefietst en je doet dan hetzelfde voor een jonge renner, dan is dat mijn beloning.” Barend knoopte het in zijn oren en in 1987 besloot hij te stoppen. Sindsdien begeleidt en coacht hij jonge renners die veel van hem leren. Hij trouwde met de dochter van Wout Verhoeven, het wielermonument uit Overschie, dat morgen zijn 81ste verjaardag viert.
Huveneers vindt zichzelf een bevoorrecht mens, maar anderhalf jaar geleden kwam er een donkere wolk voorbij toen hij werd geveld door een hartinfarct. Hij is er goed van hersteld, zit weer dagelijks op de fiets en begeleidt zijn jonkies met veel enthousiasme, hoewel het als nare consequentie had dat zijn arbeidscontract bij een groothandel niet werd verlengd en hij nu al geruime tijd werkzoekende is. Weer aan de slag kunnen zou welkom zijn, dus als er in het Rijnmondgebied een werkgever is die nog een opgewekte, optimistische alleskunner kan gebruiken van het type ‘niet lullen maar poetsen’, dan mag die op de slogblog reageren. Wij geven Barend dan wel een seintje. (Foto: archief Barend Huveneers)
De andere op 29 maart geborenen zijn:
ASTARLOA ASCASIBAR, Igor  (1976, Spanje)
BEIKIRCH, Andreas  (1970, Duitsland)
BOS, Jan (1975, Nederland)
COBER, Wil  (1910, overleden, Nederland)
DE MULDER, Marcel (1928, België)
DE WEERDT, Sven (1978, België)
FELLINE, Fabio (1990, Italië)
FORNARA, Pasquale (1925, overleden 24.07.1990, Italië)
GROEN, Ron  (1962, Nederland)
HABETS, Jean  (1961, Nederland)
HERTOG, Nidi den  (1952, Nederland)
HUIZENGA, Jenning  (1984, Nederland)
KUREK, Adrian (1988, Polen)
LASCA, Francesco (1988, Italië)
URTASUN PEREZ, Pablo (1980, Spanje)
VAN DER VEKEN, Jorn (1982, België)
VASTARANTA, Jukka (1984, Finland)
VEIKKANEN, Jussi (1981, Finland)
WEILENMANN, Gottfried (1920, Zwitserland)

Door Fred van Slogteren, 28 maart 2012 22:00

Barend Huveneers

Barend was zeer gevoelig wat zijn fiets betrof,1mm verandering in zadel of stuur en hij kwam reklameren,als ik wat nieuws bedacht had liet ik dat eerst door hem uitproberen,hij was ook wel eens lastig,ik had op een keer in een W.K. bij de achtervolgings ploeg zwart stuurlint op de fietsen gedaan maar Barend weigerde daar mee te rijden met het gevolg dat ik het bij allen fietsen kon veranderen.Wat hij in zijn hoofd had hij niet in zijn .... in de 6 daagse van Maastricht weigerde hij de bevelen van Peter Post op te volgen en won zelf de 6daagse. Barend van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

Geplaatst door Klaas Kwantes, 29 maart 2012 09:22:10

Was ook in België (Antwerpen)
een zeer gewaardeerd baanrenner. Wat zou hij nu doen?

Geplaatst door ikkes, 30 maart 2015 18:02:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web