De Burgerlijke Stand van 10 september

Filippo POZZATO (1981, ItaliŽ)

De Tour zal wel nooit gewonnen worden door een renner in het shirt van QuickStep. Het is een wereldploeg, maar helemaal toegesneden op het winnen van klassiekers en etappes. Met Boonen en Bettini in de gelederen ben je bijna verzekerd van enkele klassieke overwinningen per jaar. En als die twee niet meedoen of hun dag niet hebben dan is daar Pippo. De koosnaam van Filippo Pozzato, winnaar van de HEW Cyclassics 2005 en Milaan-San Remo 2006. Een echt winnaarstype, want het Italiaanse bravouremannetje maakt het regelmatig waar. Een echt showbinkie is hij, die de campings in zijn land zou hebben afgestroopt op zoek naar blonde schoonheden uit Noord-Europa, als hij geen wielrenner was geworden. Na zijn amateurtijd speelvogelde hij twee jaar bij Mapei, om vervolgens door Marco Ferretti bij Fassa Bortolo tot coureur te worden gekneed. Vol discipline kwam hij daarna bij Patrick Lefevere terug om als beschermde renner voor de overwinningen te gaan, die Boonen en Bettini om de een of andere reden hadden laten liggen. Erg geliefd is hij overigens niet in het peloton, want hij kan bijzonder irritant zijn en soms heel oncollegiaal. Pippo is een verwend supertalent, die zelfs in zijn eigen ploeg niet erg geliefd is. Maar dat wordt hem allemaal graag vergeven als hij weer een grote zege binnenhaalt. Dus geen kwaad woord over Pippo. (Foto: © Philip van der Ploeg)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jean-Jacques LAMBOLEY (1920, overleden 20.07.1999, Frankrijk)

Als klein jongetje was ik al een francofiel en ik ben het altijd gebleven. Met de padvinderij hadden we in 1948 een kamp in de duinen van IJmuiden en we sliepen in een Duitse bunker. Overal lag nog prikkeldraad en het aantal verzamelde patroonhulzen leverde een gigantische berg op. Idioot om daar kinderen te laten spelen, maar er gebeurden wel meer idiote dingen in die tijd. In die duinen was ook een kamp waar Franse padvindertjes bivakkeerden en op een dag had ik een korte ontmoeting met een Frans jongetje. In die tijd was het buitenland nog iets buitenaards en ik stond dus oog in oog met een marsmannetje uit Frankrijk. We verstonden elkaar niet en we ruilden muntjes. Mijn stuivertje tegen een 10 centimestuk uit de ruimte. Ik werd direct verliefd op het land, keek er uren naar in de Bos Atlas en las er alles over wat ik te pakken kon krijgen. En toen werd Jean-Jacques Lamboley in datzelfde jaar in het stadion van Amsterdam wereldkampioen achter grote motoren. Zoín naam neem je op de tong en dat declameer je bijna. CHANCHAKLAMBOLIE!!! Dat was nog eens wat anders dan Jan Pronk en Kees Bakker. Ik weet verder niets van die man, maar toen ik zijn naam zag tussen de borelingen van 10 september voelde ik dat muntje weer in mijn kinderhand. Domme ruil trouwens, want die stuiver was veel meer waard.

De andere op 10 september geborenen zijn:

ARLET, Jacques (1907, BelgiŽ)
DIDIER, Christophe 1917, overleden 27.07.1978, Luxemburg)
KEMPS, Aaron (1980, AustraliŽ)
LANS, Piet van der (1940, Nederland)
MARTINEZ TRINIDAD, Josť (1975, Spanje)
PALUMBO, Giuseppe (1975, ItaliŽ)
PIETERS, Andrť (1922, overleden 22.02.2001, BelgiŽ)
SUTTON, Christopher (1984, AustraliŽ)
WOLFER, Bruno (1954, Zwitserland)

Door Fred van Slogteren, 9 september 2006 22:00

Pozzato

Het bijzondere van deze Filippo Pozzato, zo heb ik altijd gelezen, is juist dat hij nooit als amateur heeft gereden, maar regelrecht van de nieuwelingen is overgestapt naar de profs. Heb ik niet goed gelezen?

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 11 september 2012 12:36:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web