De Burgerlijke Stand van 19 maart.

Jan HOFLAND (1934, overleden 01.09.1999, Nederland)
Deze in Beverwijk geboren en getogen renner kreeg het fietsen met de paplepel
ingegoten, want hij was de zoon van Manus Hofland, een fietsenmaker met een winkel in de Kloosterstraat. Alle coryfeeën uit de IJmond kwamen voor hun materiaal bij Manus en zo kon Jan als aankomend rennertje meetrainen met een man als de vermaarde ronderenner Gerrit Voorting, die zowel in de Tour als in de Giro etappes heeft gewonnen en het geel en roze van de respectievelijke leiderstruien heeft gedragen. Ook leeftijdgenoten van Jan als Ab Geldermans en Coentje Niesten trainden mee. Zijn drie trainingsmaten hebben hem qua erelijst ver overtroffen, maar Jan was hun meerdere in de training. 200 kilometer op een dag legde hij als een bezetene af, alleen of in een groepje. Wie dit leest is ongetwijfeld benieuwd naar de erelijst van de Beverwijker, maar dat valt enigszins tegen. Weinig overwinningen, maar wel heel veel ereplaatsen. Hij was beresterk, maar miste het voordeel van een eindsprint. Daarom was hij ... 
... in een kopgroep vaak de man die het meeste werk verzette om dan – dank je Jan! - in de sprint geklopt te worden. In 1955 werd hij beroepsrenner en boekte in de laatste etappe van de Ronde van Nederland een van zijn schaarse overwinningen. Dat was de laatste etappe van Roosendaal naar Amsterdam over 262 kilometer toen hij op de baan van het Olympisch Stadion als eerste over de finish kwam. In die door de Limburger Piet Haan gewonnen ronde eindigde hij als 33ste in de eindstand. In de jaren daarna had hij wel een proflicentie, maar verscheen hij nergens aan de start om in 1960 weer in het peloton terug te keren. Een matige conditie en een gebrek aan heilig vuur zorgden ervoor dat hij geen potten meer kon breken. Jan Hofland heeft maar een half jaar van zijn AOW kunnen genieten, want hij stierf op 65-jarige leeftijd. (Foto: archief Wim van Eyle)
De andere op 19 maart geborenen zijn:
BEUGELS, Eddy  (1944, Nederland)
BORTOLOTTO, Claudio (1952, Italië)
CELESTINO, Mirko  (1974, Italië)
COPPI, Serse (1923, overleden 29.06.1951, Italië)
CUMMINGS, Steven (1981, Groot Brittannië)
INTXAUSTI ELORRIAGA, Beñat (1986, Spanje)
KUPFERNAGEL, Hanka  (1974, Duitsland)
SCIEUR, Léon  (1888, overleden 07.10.1969, België)
SIMON, Régis (1958, Frankrijk)
VAN DEN HAUTE, Tom (1987, België)
VIERHOUTEN, Aart  (1970, Nederland)
VONA, Emanuele (1983, Italië)
ZUBELDIA AGUIRRE, Joseba (1979, Spanje)

Door Fred van Slogteren, 18 maart 2012 23:00

Jan Hofland

Fred, ik waardeer je stukjes altijd, maar ik vind dat je Jan Hofland een beetje tekort doet. Je schrijft dat hij 'weinig overwinningen, en heel veel ereplaatsen' heeft behaald. Daar vind ik doe je Jan te kort mee. Hij behaalde 24 eerste plaatsen, waarvan in n seizoen (1954) zelfs twaalf! En daar zou in mijn ogen toch menig renner van dromen. En dat hij niet over een eindsprint beschikte ben ik ook niet helemaal met je eens. Want Jan werd in 1953 bij DTS niet alleen clubkampioen op de lange afstand maar k op de sprint. Het rood/zwarte tricot maakt overigens deel uit van mijn collectie.

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 19 maart 2012 10:11:02

Jan+ Jan

Ook voor Jan Hofland nog een IM.Wij zullen de tijd die je samen met Ernie en ons in ijmuiden hebt doorgebracht nooit vergeten .Knarse Knaren op het (oude) strand van ijmuiden . Bedankt voor je humor .

Geplaatst door Fred&Betty Enschede, 21 augustus 2012 17:14:35

Erg leuk!

Bij toeval kwam ik dit stukje over mijn vader tegen, erg leuk om te lezen, mijn dank hiervoor!

Geplaatst door Petra hofland, 03 oktober 2012 19:28:24

Jan Hofland

Wat er altijd van Jan Hofland bij mij is bij gebleven als jong broekie, ruim 60 jaar geleden, hij kruiste toen de degens met o.a. mijn favoriet Piet Kooiman in die jaren, Jan zat altijd in de staart van het peloton, ja Jan herkende je altijd aan zijn slanke ( dunne ) benen,echter indien het peloton compleet was, was Jan vaak de Triomfater van de course, zo staat de Beverwijker Jan Hofland nog immer in mijn herinnering gegrift. Theo ten Dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 20 maart 2015 14:45:37

Jan Hofland

Als oud Beverwijker herinner ik mij de Familie Hofland heel goed.Vader Manus met zijn rijwielzaak en de zonen Jan, Piet en Ton die trouwens ook een rijwielzaak had.Jan fietste samen met mijn broer en voor mij een legendarische coureur. Ik heb de vraag al eerder gesteld maar nooit een antwoord op gekregen.
Is Moreno hofland familie van deze rijwiel/fiets tak?
Wie weet het antwoord?

Geplaatst door Ton Castricum, 20 maart 2015 16:38:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web