De Burgerlijke Stand van 11 maart.

Edward KROON (1946, overleden 26.01.2012, Nederland)
Eddy Kroon kennen we eigenlijk maar van één uitslag in zijn korte carrière. In 1965 werd hij verrassend Nederlands kampioen bij de amateurstayers. Op donderavond 12 augustus 1965 legde hij achter gangmaker Gerrie Pelser zijn zeven tegenstanders er in één lange rush allemaal op. Een week daarvoor had hij met een derde plaats in de serie nipt de finale bereikt. Het was de tweede keer dat de toen 19-jarige Hagenees aan de rol reed. Eerder die week was hij met zijn gabber Ruud Bakker in het Amsterdamse stadion en zag daar wat stayers trainen. "Dat wil ik ook wel eens proberen", zei hij tegen de latere soigneur van de Raleigh-ploeg en ze stapten op gangmaker Frits Wiersma af met de vraag of Eddy het eens mocht proberen. Ze hadden inmiddels een stayersfiets geleend bij de bedrijfsleider van het stadion, maar Wiersma stelde dat hij daar wel betaald voor wilde krijgen. Veel geld hadden de beide Hagenaars niet op zak en teleurgesteld wilden ze afdruipen. Vlak daarbij stond ... 
... Gerrie Pelser, uitbater van het eerste homo-café in Amsterdam en voor wie dat gangmaken slechts een leuke hobby was. Pelser wilde Eddy wel helpen. De net amateur geworden Kroon bleek feeling te hebben voor het rijden aan de rol en al binnen tien minuten riep hij dat het best harder kon. Toen hij een half uur later weer aan de baanrand stond, schreef hij zich direct in voor het Nederlands kampioenschap. Zoals gezegd plaatste hij zich voor de finale waarin hij het moest opnemen tegen Fried Libregts - een jongere broer van wielericoon Piet - Huizinga, Reimerink, Nikkesen, Romijn, Koel en Neesman. Allemaal jongens met aanzienlijk meer ervaring in het rolrijden dan de piepjonge Kroon. Ontzag voor zijn tegenstanders en angst voor het avontuur had Eddy niet, want zo zat hij niet in elkaar. De strijd ontaardde in een meeslepend duel tussen favoriet Theo Nikkesen en de Amsterdamse pistier Gerard Koel. Ze sloopten elkaar, maar leken toch in die volgorde de eerste twee plaatsen te zullen bezetten. Toen werd het tijd voor Pelser om zijn onervaren poulain naar voren te loodsen. Ze ondervonden nauwelijks tegenstand want ook de op kop liggende Nikkesen had niks meer over. Een mooie overwinning, schreef Jan Balder in Wielersport. Hij roemde de gegoten stijl van Kroon die veel klasse verried. Hij vroeg zich wel af of het geen roofbouw was om een zo jeugdige renner al achter de motor te zetten. Stayer wordt je immers aan het eind van een carrière en daarom zou het beter zijn als Kroon eerst eens wielrenner werd. Daar had Balder gedeeltelijk wel gelijk in, want als wielrenner is er van Edward Kroon niet zo veel meer vernomen. (Foto: archief dewielersite.net)
De andere op 11 maart geborenen zijn :
BRUIN, Ivor (1980, Nederland)
CAÑADA GARCIA, David  (1975, Spanje)
COPPENS, Jens (1992, Nederland)
DEGANO, Enrico (1976, Italië)
DELISLE, Raymond  (1943, Franrkijk)
DEROO, David (1985, Frankrijk)
ELEMANS, Saskia (1977, Nederland)
ESPASANDIN RAMA, Héctor (1985, Spanje)
HENN, Christian  (1964, Duitsland)
KANGERT, Tanel (1987, Estland)
MCLAUGHLIN, Ronan (1987, Ierland)
PIRAZZI, Stefano (1987, Italië)
REUS, Kai  (1985, Nederland)
VERSTRAETEN, Jan (1978, België)
VERVAECKE, Félicien  (1907, overleden 31.10.1986, België)
WESEMANN, Steffen  (1971, Zwitserland)
WIT, Gerrit de  (1941, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 11 maart 2012 0:00

Leuk en bedankt

Fred, bedankt voor deze aandacht.wij(mn zus en ik) vinden het, ondanks alles,leuk dat er via deze site toch af en toe nog een leuk verhaal over onze vader verschijnt.na zijn dood hebben wij een hoop leuke berichtjes gehad van zijn wielervrienden en daar willen we ieder hartelijk voor bedanken dus mensen alle leuke verhalen blijven welkom.

Geplaatst door Bobby Kroon, 11 maart 2012 14:11:56

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web