De Kus!

Trouwe slogblog-bezoeker Arjan Schuurman zag hem zitten op maandag 31 augustus 2009 voor de start van de derde etappe van de Ronde van Spanje, die dat jaar in Assen van start ging. Een eenzame Spaanse renner in een Astana-truitje en met een Astana-petje op zijn diepzwarte haren, pogend nog wat rust te vinden tussen het duizendkoppige publiek. Al drie dagen was hij in een land waar ze nog nooit van fabada hadden gehoord, zijn lievelingskostje. Die heerlijke stoofschotel van witte bonen, bloedworst en varkensvlees dat zijn Mama Mia zo heerlijk kon klaarmaken. Binnen de Spaanse grenzen werd er op zijn verzoek ... 
... altijd wel cabrales geschonken, een Asturische ciderwijn die minstens twee meter boven het glas moest worden ingeschonken, wilde het naar bruisende champagne smaken. Wat een gemis in een land waar ze ook geen koffie konden zetten. En dan dat ontbijt. Van die keiharde broodjes, waar je tandvlees zeer van deed, met bevroren stukjes boter in een papiertje dat je er maar niet afgepullekt kreeg. Hij had het nog zo gevraagd aan een gehaaste ober of er geen churros was. Zo’n lekker Spaans zacht bolletje gevuld met warme chocolade. Toen hij chocolata zei, had de ober geknikt en hem een pak gebracht waar met grote letters VENZ op stond. Een pak koude muizendrolletjes, terwijl hij om churros had gevraagd. CHURROS! Thuis in Gijón kon je daar op iedere straathoek voor aanschuiven. In Gijón kon je trouwens alles krijgen, dat in Zoetfen volslagen onbekend was. En nu moest hij met de hele karavaan naar weer zo’n Hollands gat, Venlo. 194 kilometer verder. Oh was ik maar bij moeders thuis gebleven! 
En plots was ze daar, onverwacht en uit het niets. Zijn eigen Maria om hem te verrassen met haar aanwezigheid. Ze kuste hem hartelijk en fluisterde in zijn oor: "Win vandaag, win vandaag, querido! “Heb je geen churros meegebracht?”, vroeg hij. “Zat dat dan niet bij het ontbijt?” reageerde ze verbaasd. “No”, zei hij somber en José Luis Rubiera maakte zich los uit haar omhelzing, pakte zijn fiets en liep met tegenzin naar de start. Hij werd die dag 102de. CARAMBA!!!(Foto: © Arjan Schuurman)

Door Fred van Slogteren, 3 maart 2012 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web