De Burgerlijke Stand van 7 september

Briek SCHOTTE (1919, overleden 04.04.2004, België)

In de rijke Vlaamse wielerlectuur komt Briek Schotte vaak voor, want Den IJzeren van Kanegem stond model voor De Flandrien, een rennerstype dat al lang is uitgestorven. Er bestaan twee lezingen over het begrip Flandrien. De ene zegt dat een echte zich laat herkennen aan een ploeterende stijl en de andere behelst dat de straatarme boerenkinkels van de schrale Vlaamse akkers de koersfiets gebruikten om zich uit de bittere armoede te verheffen. In de eerste opvatting was Schotte er een, in de ander niet want zijn jeugd was niet zo arm als die van bijvoorbeeld zijn generatiegenoot Marcel Kint. Maar wat die ploeterende stijl betreft was hij een echte Flandrien, wat zeg ik de keizer der Flandriens. ‘Hij geleek een vloek op een koersfiets. Bij Briek bewoog, in volle inspanning, alles wat er aan hem was en niet zelden hebben we gevreesd dat hij tijdens al dat getrek en gesleur zijn ellebogen aan de straatstenen zou kwetsen.’ Dat schreef de vermaarde Vlaamse wielerjournalist Jan Cornand eens in een van zijn boekjes. Het getal twee speelt een grote rol in de carrière van Schotte. Hij won twee keer de Ronde van Vlaanderen, twee keer Parijs-Brussel, twee keer Parijs Tours en ook twee keer Gent-Wevelgem. Bovendien werd hij ook nog twee keer wereldkampioen en werd hij een keer tweede in de Tour de France. Hij was niet echt een man voor het grote rondenwerk, maar als alles meezat, zoals in 1948, kon hij ver komen.
Na zijn actieve wielerloopbaan werd hij sportdirecteur bij de Flandria-ploeg. Hij werd een vaderlijke ploegleider van mannen als de gebroeders De Vlaeminck, Leman, Monseré en ook onze eigen Joop Zoetemelk debuteerde bij de man die heilig geloofde in een glaasje rode wijn aan de rennerstafel. Eric Leman won onder zijn leiding drie keer de Ronde van Vlaanderen en dat was voor Briek het allermooiste. Hij was de personificatie van die ronde. Een dag voor de editie van 1996 kreeg Briek zijn standbeeld in zijn geboortedorp en tijdens Vlaanderens mooiste van 2004 kwam het bericht dat Briek Schotte was overleden. Zijn timing was perfect.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Antonio GELABERT (1921, overleden 13.12.1956, Spanje)

Er is een tijd geweest dat Spanjaarden totaal geen rol speelden in de Tour de France. En als ze een rol speelden was het als bergkoning, zoals voor de tweede wereldoorlog De Vlo. Dat was de bijnaam van Vicente Trueba de eerste winnaar van het bergklassement, ingesteld in 1933. Ze deden zelden mee voor het klassement, want op het vlakke waren ze nergens. Aan tijdrijden hadden ze een broertje dood en zelfs dalen vonden ze niet leuk. In 1952 stonden er plotseling twee Spanjolen bij de eerste tien in de eindstand. Dat waren Bernardo Ruiz, die derde werd, en Antonio Gelabert die als tiende in Parijs arriveerde. Beide renners konden goed bergop, maar in de andere disciplines stonden ze ook hun mannetje. Gelabert was een toonbeeld van regelmaat. Hij verloor geen terrein in de vlakke etappes en in de bergetappes reed hij steevast bij de eersten. Hij klampte aan en bereikte zo een mooi klassement. Een jaar later ging het een stuk minder goed en in 1955 viel hij uit. In de Vuelta werd hij in 1950 negende nadat hij een etappe had gewonnen. Hij won in datzelfde jaar ook de Ronde van Catalonië. Antonio Gelabert was twee keer kampioen van zijn land. In 1956 stopte hij met wielrennen en coureurs van toen moesten dan gewoon gaan werken voor de kost. Hij werd vrachtwagenchauffeur en hij kwam om in een verkeersongeval luttele weken na zijn afscheid als wielrenner. Een scenarist zou het niet bedenken.

De andere op 7 september geborenen zijn:

ADAMSEN, Maja (1978, Denemarken)
BRAVENBOER, Wim (1946, Nederland)
ROKS, Adrie (1935, Nederland)
SANCHEZ FERNANDEZ, Mario (1979, Spanje)
VICINO, Bruno (1952, Italië)

Door Fred van Slogteren, 6 september 2006 22:00

jarig

Weet je wie er vanddag ook jarig zou zijn geweest? Buddy Holly. Zeventig zou ie zijn geworden. Helaas het mocht niet zo zijn. Later meer over B.H. en het fietsen.

Geplaatst door PdM, 07 september 2006 20:15:24

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web