Uit de beeldentuin van Jac …

“Vandaag begint het wielerseizoen 2012 pas echt, met de Omloop Het Nieuwsblad, hoewel ik nog steeds moet wennen aan die naam. Dat misschien wel een goede gelegenheid om even stil te staan bij de Muur van Geraardsbergen. Vorig jaar verdween de Muur al uit het pakoers van de Omloop en dit jaar is deze beroemde kuitenbijter ook verbannen uit de Ronde van Vlaanderen. Een stuk wielercultuur dat opgeofferd is aan de commercie?
Op 23 maart 2005 zag dat er allemaal nog niet naar uit. Toen werd de ‘Poezieroute’ over de Muur ‘ingewandeld’. Langs de hele route, van de Markt tot aan Café ‘t Hemelrijk, staan kunstwerken in steen en brons met … 
… gedichten van diverse auteurs, waaronder Guy Van Hoof, Hans Warren, Freek de Jonge en de bekende Vlaamse wielerdichter Willie Verhegghe. Een van de beelden is opgedragen aan de supporters die op en langs deze markante helling staan opgesteld. Het bronzen beeld bevindt zich aan de linkerkant van de weg in het eerste deel van de klim, waar de bebouwing rechts ophoudt. Het beeld, van de hand van MaRf, is gemaakt volgens het procédé van de ‘verloren was’, waarbij het wassen beeld door de hoge temperaturen in de oven letterlijk in rook opgaat. In de lege tussenruimte die door het uitstoken ontstaat, wordt vloeibaar brons gegoten. Onder de beeldengroep hangt het volgende gedicht van Verhegghe. 
Supporters 
Trouwe honden met de poten keurig naast mekaar, de tongen moe geblaft uit kop en mond, het haar rechtop of onder dwaze petten weggeduwd. 
Zo staan ze in de bochten, weggezakt in het eigen ongeduldig wachtend lijf, het oog peilend naar de glans van wielen in de feestelijke voorjaarszon. 
Hun lippen laten rennersnamen rollen, kreten zijn het soms, uit een wildernis van onmacht en ontgoocheling. Want als hun idool heeft opgegeven 
staan zij als wezen in de Vlaamse wind. En wenen om wat voorbij en leegte is. Ik, ik ben een trouwe hond. 
Ook de gevel van Café 't Hemelrijk is voorzien van een gedicht van Verhegghe. Wat zal het er stil zijn op de dagen dat in eerdere jaren hier de renners in beide koersen hun duivels ontbonden. Al zal er op de dag voor Vlaanderens Mooiste waarschijnlijk wel een heel peloton wielertoeristen langs trekken. Ik hoop en verwacht dat zij zich realiseren langs wat voor geheiligde plek zij zich omhoog ploeteren.
Tot over veertien dagen!”
Jac Zwart

Door Fred van Slogteren, 25 februari 2012 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web