Het balhoofdplaatje van Otto …

“Van de week kreeg ik deze afbeelding van een balhoofdplaatje toegestuurd. Het zit op een racefiets en het merk heet Super Cicloman. Op het frame zit nóg een transfer met dezelfde naam. De eigenaar van deze fiets wil graag weten waar die vandaan komt. Ik moet hem helaas teleurstellen, want ik weet het niet. In de registers van in Nederland gedeponeerde merken komt Cicloman niet voor en ik heb de naam ook nog niet gevonden in de Japanse en Taiwanese mega-catalogi, die door diverse handelsassociaties werden weggegeven op de Europese fietstentoonstellingen in Keulen en Milaan. Ik denk … 
… wel vrij zeker te weten dat het om een Japanse fiets gaat. In de zeventiger jaren kwamen er opeens heel veel fietsen vanuit Japan naar Europa. Japanse merknamen lagen voor de Europese consument meestal niet goed in het gehoor, een enkele uitzondering als Bridgestone daargelaten. Het waren dan vaak de importeurs die een lekker klinkende naam bedachten en lieten deponeren. De kwalitatief betere fietsen werden meestal in onderdelen geïmporteerd en hier geassembleerd, zoals Koga Miyata. De frames waren van Miyata en de onderdelen van Shimano en Araya. Dat had onder meer te maken met de verschillende tarieven invoerrechten voor onderdelen en complete fietsen. De goedkopere fietsen kwamen kant en klaar uit het verre oosten, en dan hoefde de importeur er alleen nog maar een plaatje met een klinkende Nederlandse naam op te plakken. De allergoedkoopste fietsen kwamen vaak als anonieme partijen Europa binnen. Wilde je daar een balhoofdplaatje op zetten, tegenwoordig wordt er een sticker opgeplakt of een plastic logo met tweezijdig plakband bevestigd, dan moest dat metalen plaatje met popnagels op zijn plaats gezet worden. Een klinknagel of een splitpennetje ter bevestiging was alleen mogelijk voordat de vork in de balhoofdbuis was gemonteerd omdat je na montage van de vork niet meer bij de binnenkant kunt komen.
Met deze uitgebreide uitleg is de vragensteller natuurlijk niet geholpen en daarom aan de bezoekers van de slogblog de vraag: Is er iemand die iets meer over Cicloman weet, bijvoorbeeld wie dat merk destijds heeft geïmporteerd? Ik hou me aanbevolen. 
Tot volgende week!”
Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 24 februari 2012 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web