Uit de stalling van Peter R. de Fiets

© T&T Tekst & Traffic

“Toen Jan Janssen in 1963 gecontracteerd werd door de Franse ploeg Pelforth, moest hij zijn opwachting maken bij de materiaalsponsor van de ploeg, de fietsenfabriek Lejeune. Hij werd uitgenodigd om even bij directeur Lejeune te komen. Die zat in een kamer met twee deuren. Op een gegeven moment stond Lejeune op en verliet het vertrek door de ene deur om op hetzelfde moment weer door de andere deur binnen te komen. Toen Janssen van verbazing was bekomen, besefte hij dat er twee Lejeune’s moesten zijn. Dat was zo, want Roger en Marcel Lejeune vormden samen een eeneiige tweeling en waren niet van elkaar te onderscheiden. Een jaar later kwam zwager ...

... Bébert Sauvage ook in de directie en ging het merk Sauvage-Lejeune heten. Dat heeft niet lang geduurd, want er kwam heibel en Sauvage is toen met een eigen merk doorgegaan.
Door de successen van de Pelforth-ploeg kreeg het merk in de jaren zestig grote bekendheid. Ik heb niet alle details van mijn fietsen in het hoofd en ik ging er daarom van uit dat het wel een typische Franse fiets zou zijn, afgemonteerd met Franse onderdelen van de merken Mavic, Huret en Simplex. Omdat ik dat niet helemaal zeker wist ben ik toch maar even naar het schuurtje gegaan om te kijken. Ik was verrast, want deze uit 1972 stammende fiets is geheel afgemonteerd met Campagnolo. Dat toont aan dat Lejeune een bedrijf was dat naar kwaliteit streefde en zich niet hield aan de chauvinistische eigenwaan van: ‘het is minder, maar het is Frans’. Lejeune beperkte de buitenlandse inbreng niet tot de groep, want ook de stuurbocht (Cinelli) en de zadelpen en voorbouw (T.T.T.) zijn van buitenlandse makelij.
Op de staande buis zit een sticker met de tekst: ‘Desgrange-Colombo Special Fred Debruyne’ en ik heb geen idee wat dat betekent. Iemand van de bezoekers wel? En als de Lejeune-kenners nu uit hun stoel komen om in de schuur of op zolder te gaan zoeken, laten ze dan ook even kijken of ze een sticker tegenkomen voor de balhoofdbuis. Die is namelijk geheel verdwenen.
(Foto's: © T&T Tekst & Traffic)

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 5 september 2006 8:00

Desgrange-Colombo

De trofee Desgrange-Colombo was het jaarlijkse regelmatigheidsklassement, zoiets als nu de Pro Tour, voorheen de wereldbeker, en nog vroeger de Super Prestige Pernod. Wie Fred de Bruyne was, weet je zeker wel, hij heeft de D-G. meermalen gewonnen.

Geplaatst door otto, 08 september 2006 08:50:23

Mede vintage racefiets hobbyisten

Geachte dame / heer,
Sinds 4jaar heb ik als hobby, het opknappen van vintage racefietsen , met name het merk Koga Miyata.
Mijn vraag is dan ook, ik zoek mede hobbyisten om te zien, praten en leren.
Ik zie graag uw bericht tegemoet.
Geplaatst door Roy Rietema, 21 mei 2021 18:13:51

vaders en zonen in de wielersport door fred van slochteren

een zeer lezenswaardig boek met mooie verhalen over de wielersport met een naar vogelgeluiden luisterende piet moeskops en de rotterdammer wim de ruiter en heel veel andere prachtige stories, bravo
Geplaatst door jaap kiela, 22 juni 2021 15:11:42

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web