Uit de ordners van Jan …

“De Leidse Ren- en Toervereniging Swift heeft een roemrucht verleden. Dat blijkt uit de vele Nederlandse- en Olympische kampioenen die de vereniging heeft voortgebracht, plus nog de unieke combinatie van een winnaar van de Tour de France, die ook eens de Ronde van Spanje won en een regenboogtrui en een gouden Olympische plak in de kast heeft liggen. De wielervereniging die de beste Nederlandse renner ooit heeft voortgebracht mag daar zeer trots op zijn. De club van Joop Zoetemelk en ook een coryfee als Gerben Karstens heeft terecht veel status en aanzien. In de eregalerij van Swift is natuurlijk ook een prominente plaats ingeruimd voor Cock van der Hulst. De inmiddels 69-jarige in ... 
... Zoetermeer geboren veldrijder werd tussen 1968 en 1980 zes maal Nederlands kampioen. Het is dan ook logisch dat zijn portret de voorpagina siert van het blad Wielersport van 22 februari 1968.
Geen favoriet
Op zondag 11 februari 1968 pakte Van der Hulst in Wassenaar die titel voor het eerst en na afloop maakte Koos Rook de bovenstaande coverfoto. ‘Geflankeerd door de ontroerde Swift-bestuurder Joop Riethoven (links) en zijn stralende vrouw Nettie, neemt cycle-crosskampioen Cock van der Hulst de hem met recht toekomende hulde in ontvangst’, werd er door de redactie van Wielersportals onderschrift bij geplaatst. Redacteur Jan Balder begon in de binnenpagina’s zijn verslag met de mededeling dat niet Cock van der Hulst maar de Limburger Huub Harings vooraf zijn favoriet was geweest. Hij was tot die overtuiging gekomen na het zien van de Katerkoers, die op nieuwjaarsdag op het circuit van Duinrell was verreden en waar Balder eerder enthousiast verslag van had gedaan.
Beslissende slag
Misschien was dat wel de reden waarom Van der Hulst uiterst scherp en gemotiveerd aan het vertrek stond van het NK 1968. Samen met Jan van Dijk uit Lisse ging hij er in de eerste ronde meteen van door. Het was de beslissende slag en Rutgers, Van Tol, Zuiderduin en ook Harings zagen Van der Hulst pas na de finish terug. Daar was hij solo gearriveerd omdat Van Dijk het helse tempo niet had kunnen volgen. Harings eindigde op 49 seconden op de tweede plaats en Cor Rutgers werd op 1’15” derde. Bij de aspiranten pakte Jan Brinkman uit Rotterdam de titel. De oudste zoon van Manus en Dini Brinkman bleef Wim Albersen en Henk Poppe (de sprinter die in 1974 een Touretappe zou winnen) ruim voor. De Drent Gezinus Hove werd kampioen bij de nieuwelingen terwijl de Amsterdammer Cor Withoud de beste was van de veertien gestarte veteranen. 
De Peugeot-ploeg
In 1968 presenteerde DTS-voorzitter Joop Stoop namens de sponsoren Peugeot en Michelin een sterke amateurploeg om vooral in het zware werk successen na te streven. Een ploeg die in vergelijking tot het jaar ervoor sterk aan kwaliteit had gewonnen. Onder leiding van ploegleider Jaap Bruggenkamp wachtte de Noord-Hollanders Jan Bakker, Aad Duyker, Daan Holst, Herman Hoogzaad, Ben Janbroers, Jan Peetoom, Jan Serpenti en Cees Stam, aangevuld met de Hagenaar Michas Bertou en de Fries Anne Koster, een zwaar programma met vrijwel alle Nederlandse amateurklassiekers en Olympia’s Tour door Nederland. Bertou is de zwager van Edward Kroon, wiens recente overlijden in de afgelopen weken veel heeft losgemaakt op de slogblog. Koster vierde op 24 januari jl. zijn 68ste verjaardag en was die dag prominent aanwezig in onze rubriek De Burgerlijke Stand
Godfather
Redacteur Frits van Griensven schreef in zijn eigen rubriek over het fenomeen doping. ‘In België gaat justitie fel tekeer tegen dopinggebruikers en dopingbezitters. Er vallen straffen aan de lopende band. En ze zijn niet flauw. Soms komt men één of twee jaren buitenspel te staan. Insiders vinden de strafmaat niet rechtvaardig. Men ontneemt een individu toch zijn kostwinning. Als een rijbewijs twee jaar wordt ingetrokken, gaat men na afloop gewoon achter het stuur zitten. Maar een renner van 27 behoeft na twee jaar wachten niet meer te beginnen. We hebben gevoel voor deze argumenten. Maar het neemt niet weg dat we doping uit de sport zouden moeten kunnen bannen’, aldus de godfather van het Eindhovense wielrennen in deze uitgave van het in 1985 ter ziele gegane blad Wielersport, dat in de jaren van haar bestaan ook het officiële orgaan van de KNWU was. 
Tot volgende week!”
Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 20 februari 2012 9:00

Cock van der Hulst

Ja Cock van der Hulst was een lange ranke coureur, maakte deel uit van de toen roemrijke wielervereniging ¨SWIFT¨welke jaren achtereen met Bart Zoet, Gerben Karstens en JOOP ZOETEMELK, ( met hoofdletters ) geschreven, de Nederlandsche titel behaalde te Wijk bij Duurstede alwaar de clubkampioenschappen werden verrreden, ja geen 50 km. zoals ze heden ten dage moeten fietsen, echter 140 km. bedroeg de afstand in onze jaren, dit alles onde de bezielende leiding van Joop Riethoven de onvolprezen voorzitter van die club, ja terug naar Cock van der Hulst, volgens mij was hij niet in Zoetermeer geboren , dat is bij mij wetend Zoeterwoude, echter dit zijn 2 verschillende gemeentes, echter hemelsbreed liggen deze plaatsen niet ver van elkaar verwijderd, dit terzijde, de 1e kampioentrui werde inderdaad op Duinrell gehouden, onder auspicien van de Stichting S.O.S., deze was ook al ontstaan uit de brein van wijlen Haagsche Cees Kouwenhoven, alwaar Joop Riethoven, en Hans de Jong de Directeur van Het Witte Kruis, op wiens kantoor de vergaderingen immer plaatsvonden, ook ondergetekend maakte deel uit van deze stichting, ja door Joop, die contacten had met de Heer Zuylen van Nijevelt Sr., en kreeg voor elkaar dat op het hedendaagse Duinrell, Het Tikibad staat nu ongeveer waar de finish was gerealiseerd, behaalde Cock van der Hulst zijn 1e Rood-Wit- Blauwe tricot, wat hij nadien ook nog een of meer keer deed, of laat mijn geheugen mij nu in de steek?Ik lees nu dat er ergens een renster rondfietst bij de jeugd met dezelfde achternaam, zou mij niet verbazen als dit de kleindochter van Cock zou zijn. nu ik heb wederom een stukje geschreven hetgeen ik steeds met genoegen doe, en hoop dat u dit ook waardeert, ( hoeft niet ) maar wel zo leuk dat u het op prijs stelt. ik groet U : Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 22 februari 2012 15:38:36

marcoV

Begin jaren '80 heb ik (bij deliefhebbers/veteranen) op Duinrell nog eens een cyclocross gereden. Moet in 1982 zijn geweest. Weet dat Herman Snoeijink Nederlands kampioen bij de amateurs was. Wat hij eerder dat jaar geworden was op de puinduinen in Kijkduin, ook een selectief parcours met forse hoogteverschillen. En dat was hij inToen was het Tikibad er al wel. De finish lag toen net even verder op. Voor Nederlandse begrippen een selectief parcours met behoorlijke hoogteverschillen. Ben er nog moe van....;-)

Geplaatst door marco V, 22 februari 2012 20:09:14

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web