Het was me het weekje wel!

Er wordt in de Algarve en in Oman druk gekoerst, maar het vermag mijn enthousiasme nog niet te wekken. Het is een ver-van-mijn-bed-gebeuren en ik hunker naar de Omloop Het Nieuwsblad en in het verlengde daarvan naar de zeven klassiekers in een tijdbestek van 36 dagen, die de maanden maart en april altijd zo mooi maken. Te beginnen met de Sint Jozefsklassieker op 17 maart, een koers die naar mijn smaak de laatste jaren te vaak in een massasprint eindigt. 
De twee mooiste van de zeven zijn natuurlijk de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix, maar volgens … 
… veel Vlamingen is hun Mooiste onherstelbare schade aangedaan. Er wordt zelfs van heligschennis gesproken, nu organisator Wouter Vandenhaute heeft besloten, de finish te verplaatsen van Meerbeke naar Oudenaarde. Daar is nog overheen te komen, maar de snoodaard heeft ook De Muur uit het parcours gehaald. En dat is een doodzonde, zoiets doe je niet. Vandenhaute verdient met deze ingreep de Steven-ten-Have-bokaal, vernoemd naar de Duivelse Kale die niets van voetbal en Ajax wetend dwars tegen het evangelie van nummer 14 in als een olifant door de roodwitte porceleinkast is gestapt. 
Waarom heeft Vandenhaute dit gedaan? Is er iets aan de hand met De Muur? Wordt die soms opnieuw bestraat of door Nesten voorzien van de beeltenissen van alle grote Belgen die hier hebben geëxcelleerd? In genen dele, de TV-producent die de Belgen en ons het prachtige TV-programma Man bijt Hond schonk, wilde gewoon wat anders. Er is namelijk niets met De Muur aan de hand, elke kassei ligt er nog schots en scheef bij, klaar om in alle kuiten te bijten die er overheen stampen. Vandenhaute was maandenlang oostindisch doof voor alle protesten en verwensingen aan zijn adres. En toen hij er eindelijk op reageerde, in de trant van ‘de finale gaat in de nieuwe opzet nog veel spannender worden’, kwam hij ook nog met een nieuw ideetje. De toeschouwers langs de route moeten gaan betalen. Toen was het hek helemaal van de dam en de Belgen waren nog kwader over de macht van die lamzak dan over de bezuinigingen die de regering Di Rupo heeft afgekondigd. Het lijkt me onhaalbaar om het verkopen van kaartjes langs de gehele route te organiseren, maar dat is van minder belang. Waar het om gaat is de vraag hoe die geldwolf, die schavuit het in zijn achterlijke hoofd haalt de Vlamingen het gratis zicht op hun Mooiste te ontnemen? Ik hoor het op 1 april die uitzonderlijke Stem van Man bijt Hond al roepen: “Wanneer voelde u zich genaaid?” (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 19 februari 2012 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web