Het balhoofdplaatje van Otto

“Jüncker of Juncker is meer dan zestig jaar een gerenommeerd Nederlands fietsenmerk geweest, een merk dat in technisch opzicht een grote reputatie had. Het waren tot in de jaren zestig vermoedelijk de meest perfectionistische fietsen op de Nederlandse markt. Juncker beschikte over een groot aantal gepatenteerde vindingen, zoals het kunnen borgen van de afstelling van de remmen en de mogelijkheid de uitslag van remgrepen aan te passen aan de afmeting van je handen. De geschiedenis van het merk gaat terug tot omstreeks 1840 toen er in Muiden, vlak bij Weesp, een bedrijfje was gevestigd dat … 
 … paardenzadels maakte. Dat deden ze kennelijk goed, want de tweede 
generatie Junckers kreeg voor de levering van zadels, tuigages en rubber beleg voor rijtuigwielen het predikaat hofleverancier. Aan het eind van de negentiende eeuw, nadat de fietsen in het straatbeeld waren verschenen, schakelde de firma Juncker over op de handel in luchtbanden en rijwielonderdelen. In de oprichtingsakte staat de naam overigens als Jüncker vermeld, dus met een umlaut op de eerste klinker. Dat was ook de juiste familienaam, hoewel die twee puntjes op de u in de eerste publicaties over de familie en hun bedrijf is weggelaten. Dat kan natuurlijk een praktische reden hebben, als het ontbreken van een u met puntjes in de letterbakken van de zetter. Maar hoe de bedrijfsnaam ook was, de eerste fietsen die werden geïntroduceerd droegen de merknaam Livingstone. Pas later toen fabrikant Jüncker over een goede reputatie beschikte, werd de familienaam ook als merk gebruikt. De hoofdvestiging zat toen inmiddels aan de Leuvehaven in Rotterdam. Toen Hitler in 1932 in Duitsland aan de macht kwam, lieten de Jünckers de familienaam bij Koninklijk Besluit veranderen in Juncker, dus zonder umlaut. De Duitse herkomst van de familienaam werd om politieke redenen verloochend en de uitspraak van de nieuwe naam was niet Joenker, maar Junker, zoals in bunker. In de zestiger jaren werd Juncker, evenals Simplex en Locomotief, overgenomen door Gazelle en daarmee verdween het merk van de markt. Als fiets althans, want de bekende onderdelengroothandel Juncker in Veenendaal stamt rechtstreeks af van het vroegere fietsenmerk dat tot 1963 heeft bestaan. Gelukkig bezit ik zowel van Jüncker als van Juncker een plaatje.
Tot volgende week!”
Otto Beaujon 

Door Fred van Slogteren, 17 februari 2012 9:00

Juncker

...dat laatste plaatje ziet er verdacht nieuw uit. Nu ik het daar toch over heb: op Marktplaats wordt met enige regelmaat balhoofdplaatjes aangeboden die er 'postfris' uitzien. Alsof ze gisteren uit de fabriek zijn gekomen. Dat zijn dus vaak plaatjes, van fietsenmerken die al decennia niet meer bestaan. Mijn vraag aan Otto is dan ook: zijn dat replica's?

Geplaatst door Andr Stuyfersant, 17 februari 2012 11:40:10

Replica's?

het plaatje Jncker heb ik op 3 nov. 1982 gekregen van fietsenmaker Wessels in de Beverstraat in R'dam, uit een la onder de werkbank.En vuil exemplaar. Ja, er duiken wel eens partijtjes ongebruikte oude plaatjes op, en ja, er worden van bijzondere plaatjes (FN 1903, e.d.) wel eens exemplaren nagegoten.Voor wat mensen op marktplaats anbieden is het laatste waar ik voor in zou willen staan.

otto

Geplaatst door otto beaujon, 18 februari 2012 08:22:27

Intersse

Beste Otto, ik ben zelf al lange tijd op zoek naar een vr-oorlog Juncker plaatje uit Apeldoorn. Ik heb namelijk een Juncker kruisframe uit 1938 op de kop getikt, alleen bijbehorend plaatje ontbreekt.

Ik vroeg mij af wat je er voor zou willen hebben.

Met vriendelijke groet,
Colin Becker, Haarlem

Geplaatst door Colin, 07 juli 2014 12:08:23

JUNCKER SPORT SPEZIAL DE LUXE

28" Damen-Fahrrad
JUNCKER SPORT SPEZIAL DE LUXE
SINOS 1898
NR.: G140859
... WELCHES BAUJAHR ???

Geplaatst door Stefan Kirchner, 01 juli 2015 19:09:03

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web