De Burgerlijke Stand van 16 februari.

Paul LE DROGO (1905, overleden 25.07.1966, Frankrijk)
In welke editie van de Tour de France reden op één dag drie renners in de gele trui? Dat zou een aardige kwisvraag kunnen zijn, hoewel ik vrees dat vrijwel niemand het antwoord weet. Dat antwoord is 1929, want na de zevende etappe van Sables d'Olonne naar Bordeaux stonden drie renners met precies dezelfde totaaltijd eerste in het klassement. Tourbaas Henri Desgrange kon geen andere oplossing bedenken dan Nicolas Frantz, André Leducq en Victor Fontan de volgende dag alle drie in de gele trui te laten vertrekken. Een dag later reed alleen Fontan nog in het geel, omdat hij in de Pyreneeën succesvol in de aanval was gegaan. De eindoverwinning van die Tour was echter voor de Belg Maurice Dewaele, bijgenaamd de Metronoom, vanwege zijn gelijkmatige rijden. De winnaar van de zesde etappe, Paul Le Drogo, was er toen al lang niet meer bij want op de dag dat Fontan in de aanval ging, bleken de Aubisque en de Tourmalet veel te hoog voor hem en de Breton stapte in de bezemwagen. De rit die hij won ging van Vannes naar Sables d’Olonne en die eindigde in een door hem gewonnen massasprint, wat in die tijd ... 
... zelden gebeurde. Paul was een jongere broer van tweevoudig Frans wegkampioen Ferdinand Le Drogo, die als renner veel meer aanzien had. Paul was een redelijke coureur die met zijn snelheid een acceptabele palmares bijeen fietste en in de wintermaanden graag een aantal cyclocrossen mocht rijden/lopen. Een echte topper kon je hem niet noemen en het bekendst is hij dan ook pas na de Tweede Wereldoorlog geworden, toen hij in 1947 ploegleider werd van de Stella-Wolber-ploeg. Stella was een fameuze fietsenfabriek uit Nantes en Wolber een bekend Frans bandenmerk. In die ploeg zaten de gebroeders Bobet en Louison Bobet was na de oorlog de hoop van alle Fransen, omdat er met name in de Tour veel van hem werd verwacht. Het duurde een aantal jaren voor hij dat kon waarmaken, maar toen won hij dan ook drie keer achter elkaar. Zijn ploegleider in de Tour was echter niet Le Drogo, maar Marcel Bidot omdat de Tour toen werd verreden volgens de landenformule en Bobet verplicht moest starten in de Franse nationale ploeg. Le Drogo werd pas ploegleider in de Tour in 1953, toen er naast die nationale ploeg met Bobet ook een aantal regionale Franse ploegen deelnamen omdat er te veel Franse renners niet konden deelnemen omdat die nationale ploeg maar tien man telde. De ploeg van de Franse westkust stond tussen 1953 en 1962 onder leiding van Le Drogo en zijn grootste succes behaalde hij met zijn renner Jean Mallejac, die in 1953 als tweede eindigde achter Louison Bobet die toen de eerste van zijn drie opeenvolgende overwinningen behaalde. Zo sneed het mes voor Le Drogo dat jaar aan twee kanten, want zijn kopman van de Stella-Wolber-ploeg won de ronde en zijn kopman van de West-ploeg werd tweede. Paul Le Drogo is niet oud geworden want tijdens de Tour de France van 1966 overleed hij aan een hartstilstand. Hij werd slechts 61 jaar. (Foto: archief dewielersite.net)
De andere op 16 februari geborenen zijn:
AMORISON, Frédéric (1978, België)
AUBRY, Emilie (1989, Zwitserland)
BIANCHETTO, Sergio (1939, Italië)
BOOKWALTER, Brent (1984, Verenigde Staten)
CANNONE, Donato (1982, Italië)
DE BUNNE, Albert (1896, overleden, België)
GARIN, César  (1879, overleden 27.03.1951, Frankrijk)
HOLST, Daan  (1945, België)
LE FLOCH, Guillaume (1985, Frankrijk)
NOTTER, Kastor (1903, overleden 09.01.1950, Zwitserland)
SANTINI, Giovanni (1938, Italië)
TONTI, Andrea (1976, Italië)
VANMUYSEN, Roel (1983, België)

Door Fred van Slogteren, 15 februari 2012 23:00

Paul Le Drogo.

Wat heeft deze renner een geluk gehad dat hij in 1905 geboren was en in 1966 het aardse leven verliet, ik zeg dit omdat in zijn naam DROG (O) staat, ja dit woord drog wordt nu vrijwel dagelijks meerde malen te pas en te onpas gebruikt, en toevalligerwijze zijn de dopingcontroles in die jaren goed van de grond gekomen, en men weet heden ten dage wat dat alles teweeg brengt, echter genoemde renner zal wel nimmer met deze controles te maken hebben gehad, gelukkig voor hem, want indien ik met zo een familienaam was geconfronteerd had ik deze echt gewijzigd in bijvoorbeeld DROOG, kwestie van een letter verplaatsen en je was nimmer in verband gebracht met ¨DROG¨ ja eigenlijk had ik hier niet op moeten reageren, maar bij toeval kwam ik op de site Burgerlijke Stand van 16 Februari terecht, en vind het plezierig om af en toe wat van mij te laten horen, vooral daar Jan van der Horst op dit moment een reces heeft ingelast, wat ik hem uiteraard van harte gun, maar zoals ik reeds eerder schreef ik mis zijn dagelijkse kolommen, Jan geniet van je vacantie, en veel zonnige Uren op de racefiets toegewenst, en ik groet U uit het vandaag stralende Tenerife, in alle opzichten, gegroet allemaal: Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 17 februari 2012 15:12:19

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web