Het was me het weekje wel!

Vorige week had ik al over de zaak Lance Armstrong willen schrijven, maar er
kwam een actuele gebeurtenis tussen die ik vanwege het drama niet kon negeren. Nu is er wel gelegenheid, nog veel meer gelegenheid zou ik zeggen, om het weer eens over dopingellende te hebben, omdat de afgelopen week uitspraken zijn gedaan in de zaken van Alberto Contador en Jan Ullrich (foto) en er verder bekend werd dat de echtgenoot van Jeannie Longo een gigantisch bedrag heeft besteed om Epo te kopen. Wat dat laatste betreft hoop ik dat die meneer Ciprelli voor de rest van zijn leven wordt opgesloten, net als alle drugsdealers in de wereld. Wishfull thinking, natuurlijk. Wat in de andere drie gevallen opvalt is de traagheid waarmee deze beslissingen tot stand zijn gekomen, alsmede de inconsequentie tussen de ene en de andere uitspraak. Zo is de schorsing van Ullrich gebaseerd op het feit dat bewezen is geacht dat hij een relatie heeft gehad met een arts die het gebruik en het toedienen van doping niet schuwde, terwijl Armstrong nooit een geheim heeft gemaakt van het feit dat hij zich na zijn wederopstanding medisch heeft laten begeleiden door een andere arts over wie in dit verband ook het een en ander bekend was. Het geval Contador is ... 
... stuitend vanwege de vele maanden dat het heeft geduurd voor er een uitspraak kwam en niet vanwege het feit zelf. Hij heeft positief getest op clenbuterol en dan is hij volgens de regels strafbaar. Als de (ver)oordelende partij puur naar de regels kijkt, en het verweer van de verdachte niet serieus neemt dan is een schorsing onvermijdelijk. Een fikse schorsing plus het verlies van een Tourzege en een mogelijke miljoenenboete lijken sterk overdreven voor een gebruik van een hoeveelheid die slechts met vele nullen en een vijfje achter de komma kan worden weergegeven. Maar regels zijn regels, zei Adolf Eichmann al voor zijn rechters. Wat Armstrong betreft hebben de dopingspeurders ook na het eindeloos analyseren van oeroude bloed- en urinestalen niets kunnen vinden. Ongetwijfeld tot hun spijt, want ze lijken wel op pyromanen die brandweerman zijn geworden of op pedofielen die in een kindercreche werkzaam zijn. De wijze waarop de dopingjacht wordt bedreven en de vele instanties die kennelijk bevoegd zijn dit soort straffen uit te delen, lijken schadelijker voor de sport dan het gebruik van doping zelf. Ik hoop dat er een instantie is – het IOC bijvoorbeeld – die inziet dat het zo niet verder kan en in deze wildgroei ingrijpt, als dat tenminste nog mogelijk is. Zo niet dan moeten we vrezen dat we binnenkort in de krant gaan lezen dat de lijken van Pantani, Fignon, Gaul, Bobet en andere overleden vedetten worden opgegraven voor nader onderzoek. Het moet niet gekker worden. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 12 februari 2012 9:00

Dit heeft allemaal veel te lang geduurd. Daar heb je een punt, maar Contador heeft de schijn toch tegen:
zijn ongeloofwaardige verklaring, de discutabele rol van de UCI (die de affaire pas bekend maakte nadat de Duitse pers het verhaal na goed speurwerk naar buiten bracht). Verder zijn er aanwijzingen voor Contadors bloeddoping, waarmee de Astanaploeg ervaring heeft.

Fignon gaf trouwens al toe dat hij doping heeft gebruikt. Die hoef je dus niet meer op te graven.

Geplaatst door Paul, 12 februari 2012 17:21:25

Geen weekje, maar een levenlang?

Tja Fred, het is wat met die sporthelden die de boel belazeren. In de goeie ouwe tijd waren ze allemaal (op een enkele uitzondering na) aan de amfetaminen en nog wat van die zooi. Sommige jongens konden daar niet goed tegen; die eindigden als zwerver in een park of mooiprater die zich dood zoop. Zodra ze sneven zijn er alleen maar mooie herinneringen. Gek eigenlijk.

Nu kijken we (gelukkig maar) met andere ogen naar de zaak der belazerende sporters. En de vraag is: Moet je ze, ook zoveel jaar na dato, nog achter de broek zitten?
Met het citeren van Eichmann, ben ik geneigd te zeggen; Ja, en wel tot aan de poorten van de hel. Altijd lastig, die vergelijkingen uit een duister verleden, tenslotte pleegden de sporthelden geen massamoord. Hooguit verrijkten ze zich via vals spel. Ze deden dat over de rug van de stommeriken die niets gebruikten of geen dokter/soigneur in de buurt hadden die de eed van Hippocrates aan hun laars lapten.

Nu ‘der Jan’. Keek net een naar een uitzending op de WDR. Ze lieten o.a. Jörg Jaktze aan het woord. Hij gaf wel en al eerder opening van zaken. Jan doet dat nog steeds niet. Ja, hij heeft fouten gemaakt, zegt hij in zijn communiqué. Als je dat leest, begrijp je dat Jan daar geen woord zelf van geschreven heeft. Ranzig advocatenwerk die hem indekken voor eventuele claims. Weinig verheffend allemaal.
Jan gaat zich bezighouden met de breedtesport. Ernstig af te raden, volgens een hoogleraar sport en maatschappij, de alsmaar ontkennende en ooit gebruikende topsporter is geen goed rolmodel.
Die Vergangenheit bleibt auf seine Versen solange er schweigt.’ (het verleden blijft hem achtervolgen zo lang hij blijft zwijgen) En zo is het maar net. Hoeveel Nederlandse winnaars zouden zich hierdoor aangesproken voelen?

Geplaatst door Joep Scholten, 12 februari 2012 17:53:02

correctie

Jörg Jakzte moet Bert Dietz zijn. Die laatste bekende in 2007 openlijk op TV dat hij vanaf 1995 tot aan het eind van carriëre (2001) systematisch epo had gebruikt. Zo kan het ook.

Geplaatst door Joep Scholten, 12 februari 2012 22:05:57

Alberto Contador

Ik wil Mijnheer Joep Scholten even van rupliek dienen,om iemand levenslang te schorsen voor een klein vergrijpje, dat nooit bewezen is en kan worden, echter de regels opgesteld door de geleerde van het CAS en de WADA, doen hem schuldig lijken, echter er valt geen bewijs televeren dat hij " gepakt " heeft en dan deze klasbak op die gronden (opgestelde regels ) te veroordelen, dat is en blijft verwerpelijk, indien voor 100% bewezen is dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan doping, in wat voor vorm ook, dan verdient iemand toch nog een 2e kans, want de kritikasters zoals ook Joep Scholten blijkt te zijn gaat wat mij betreft te ver, ja er zitten al genoeg van zulke Heren in de diverse organisaties van alles wat wielrennen betreft, die de sport eerder kapot maken dan ze te bevorderen, ik vraag me overigens af, heeft de Heer Joep Scholten weleens een wielerlicentie gehad, of is hij alleen goed in het bekritiseren van hetgeen fout zou zijn in de Wielersport, wat mij betreft, zijn een Lance Armstrong en Alberto Contador grote Kampioenen, die wat hun gezondheid aan gaat beiden grote hindernissen hebben overwonnen, en daar heb ik respect voor, en geniet nog steeds wat zij presteren , ja Lance Armstrong gisteren weer 2e in een halve triathlon,op 40 jarige leeftijd, en Alberto zal Joep Scholten en andere gelijk gestelden straks een poepie laten ruiken, wellicht zal U wat milder over deze Kampioenen denken, echter daar zet ik nu al vraagtekens bij???, dat is mijn mening als mens en wielerliefhebber pursang!! gegroet allen, Theo.ten Dam

Geplaatst door Theo.ten Dam, 13 februari 2012 13:07:05

Zonnesteek?

Beste Theo,

Mijnheer Joep Scholten weet één ding al heel lang erg zeker en dat is dat kritiekloos adoreren van alle leeftijden is en niet zelden de aanvang van een hoop ellende.

Een kleine twintig jaar lang reed ik koersen, soms zelfs hard, maar ik keek ook goed rond en zag dat er veel niet deugde. Nooit de verleiding gehad om zelf te gebruiken. Het was heel gemakkelijk, want ik werkte voor grote farmaceutische bedrijven en verkocht allerlei geneesmiddelen. Zelfs een tijd lang een amfetamineachtige derivaat. In die tijd werden die voorgeschreven als eetlustremmer. Apisate heette het spul met daarin het diethylpropionacetaat als werkzame stof. Nooit van gehoord, Theo? Ik neem het je niet kwalijk, want het is rotzooi. Mensen hadden geen honger meer, vielen af maar leden ook aan slapeloosheid en soms werden ze zomaar vervelend agressief. Het ergst was dat ze er verslaafd aan konden raken. Pas in 1966 werd amfetamine in het peloton verboden. Er waren toen al een paar doden gevallen. In 1973 kwam er een speciaal amfetamine besluit die artsen verplicht stelden om hun eetlustremmers medicatie apart te registreren.

In jouw regio, jouw vereniging (en dat neem ik jou niet kwalijk) waren er relatief veel die tegen de lamp aanliepen. Klasbakken, maar wel klasbakken aan wiens presteren een luchtje hing. Wie lang in de stront zit, ruikt het niet meer, luidt een gezegde in mijn regio. Dat is jammer Theo en bijzonder slecht voor de sport.
Wat maken we ons nou druk over dat kleine spoortje clenbuterol? Inderdaad, daar ga je niet harder van rijden waarschijnlijk, veel eer is het een symptoom van een ik-heb-schijt-aan-alles-mentaliteit, de renner is bereid tot alles om zich te verrijken.
Inderdaad, Contador op de fiets is een lust voor het oog. Hij wordt niet voor het leven geschorst. In augustus mag je hem weer bewonderen. De jonge Marokkaan die een diefstal pleegt komt minder snel aan een baan.

Ik stel me voor dat we allemaal van harte Zero tolerance toejuichen wanneer de junks voor onze eigen deur staan te dealen. Zodra de afstand ver genoeg is, worden we milder. Niet zelden zijn we dan blind vanwege die mooie prestaties. Kritiek adoreren is een ziekte heb ik wel eens in een discussie verdedigd en het grootste gevaar schuilt wellicht in de massa supporters met haar hoge verwachtingspatroon. Voor je het weet slaat het gaten in het moreel besef van de sporter.

Ik wens je veel genoegen daar in dat mooie Tenerife, maar pas: voor ons kaaskoppen kan teveel zon gevaarlijk zijn.

Geplaatst door Joep Scholten, 13 februari 2012 14:40:35

Joep

Joep, je schrijft iets over druk maken om een kleine spoortje clenbuterol. Inderdaad, daar ga je ook niet harder van rijden.
Juist daarom vind ik de straf die Contador kreeg opgelegd buiten alle proporties. Mede omdat er altijd een mogelijkheid bestaat dat het vleugje clenbuterol op natuurlijke wijze in zijn lichaam is gekomen. Niet dat ik daar zo zeker van ben hoor, daarvoor heb ik er te dicht op gezeten! Maar uit persoonlijke ervaring weet ik ook dat er e.e.a. mis kan gaan met dopingcontroles!
Misschien, Joep, ben ik door mijn katholieke opvoeding wel iets te vergevingsgezind, hield ik vroeger ook te veel van mijn mede srijdmakkers,zag ik het wielerwereldje te veel als familie en gaat dat tegenwoordig niet meer op.
Weet je Joep, ik kan je wel volgen met de zero tolerance beleid. In één klap een 100% eerlijke sport! Als dat zou kunnen? Je weet Joep; het kan niet. Niet in de sport en niet in de maatschappij. Daarom strijk net als ik je hand over je hart en zie het allemaal wat luchtiger of wordt eerst katholiek.
groetjes, Jan.

Geplaatst door Jan v d Horst, 13 februari 2012 17:35:27

amfetamine

Ongeacht de vraag of Contador terecht gestraft is, toont het uitgebreide referaat van Joep wel aan dat zware amfetaminegebruikers in de jaren veertig, vijftig en zestig nooit de Tour of een andere grote ronde konden winnen. Het spul beneemt je de eetlust en houd je uit de slaap, de twee ingrediënten waar geen enkele renner langdurig buiten kan. Wat niet wil zeggen dat die mannen clean waren. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 13 februari 2012 19:06:25

Paradoxaal reageren

Was het maar zo simpel, Fred. In de medische wereld barst het van de uitzonderingen. Zeker als het gaat om reacties op geneesmiddelen. Volgens alle normale verwachtingen had bijv. Herman Brood met zijn manier van druggebruik nog geen dertig kunnen worden. Toch had Herman een duik van het Hilton nodig om ‘oet de tied’ te komen zoals Willem Wilmink ooit dichtte. Van paradoxaal reageren op bijv. Amfetaminen worden al jaren medisch gebruik gemaakt, een nieuwe indicatie; ADHD patientjes. Normaal stuiteren die in hun bankjes op school, maar dankzij hun pilletje Ritalin kunnen ze weer enigszins bij de les blijven. In Ritalin zit methylfenidaat, een amfetamineachtige. Geen mens weet precies hoe het werkt, maar het werkt. Natuurlijk niet in alle gevallen.

En over dat katholiek worden Jan het volgende: Ik had een moeder die een grote reserve had tegen alle wat met kerkelijke instituten te maken had. Ik heb haar genen geërfd. Trouwens ook met een andere achtergrond kom je dat tegen. De opa van mijn vrouw (ik heb hem nooit gekend) was zo’n iemand. De verhalen over hem zijn legendarisch. Hoewel zeer gelovig en keurig katholiek (zijn vrouw bracht 18 kinderen ter wereld) moest opa van Bergen niets hebben van het grondpersoneel van Onze Lieve Heer. ‘1000 kilometer achter is nog niet ver genoeg’ was een gevleugelde zin van hem.
Met de uitkomsten van de commissie Deetman kun je niet anders concluderen dan dat de man een vooruitziende blik had.

Geplaatst door Joep Scholten, 13 februari 2012 20:10:16

Het was me het weekje wel.

Dat was het zéker zeg! Zo zie je maar wat een heleboel nullen met een vijfje erachter kan losmaken. Er zit ook altijd iets 'ondoorgrondelijks' in dit soort discussies. Daar waar de een veel kritiek levert op de ander, schijnt hij er meteen aan toe te moeten voeg zelf nooit iets gebruikt te hebben. Dat kán natuurlijk zo zijn, maar biedt ook tegelijkertijd een bodem voor evenvele argwaan. Nu zal ik hier, op dit moment de oplossing ook niet komen aanreiken, integendeel. Mijn inziens zal deze discussie net zolang blijven bestaan als de sport oud is. Enige realiteit is hier op z'n plaats omdat, in geen enkele sport trouwens, het gebruik van middelen altijd zal blijven bestaan. Straffen is dan goed maar de instanties die daar over gaan moeten daar veel en vél adequater in zijn. Er is geen renner ter wereld aan te wijzen die twee jaar na dato zijn handen in de lucht steekt omdat hij te horen krijgt de Tour de France alsnóg gewonnen te hebben. Die boodschap is mogelijk nog erger dan het gebruik van stimulantia!

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 14 februari 2012 09:16:06

Het was me het weekje wel.

Aanpassing vorige tekst:
waar ik schrijf 'in geen enkele sport' moet dat zijn:
in elke sport.

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 14 februari 2012 10:28:05

Alberto Contador

Beste Heer Joep Scholten, deels kan ik meegaan met de verdediging uwerzijds over de dopingaffaire, echter een ding gaat mij echt te ver om een Marokkanse dief te gaan vergelijken met een wielrenner, Contador, die terugkwam nadat hij een ernstig hersenletsel overleefd, vind ik een vergelijking dat slaat geheel nergens op, dat op de 1e plaats.Vervolgens om medicijnen te gaan nemen om af te vallen, ik weet er alles van, omdat ik in mijn renners jaren ieder jaar begin februari na de winterpauze, ca. 10 kilogram af moest trainen, en dat gebeurde dan ook, U moet eens weten, dat mijn trainingskilometers in de avonduren voorzien van een armlampje werden gedaan in kou en regen, in tegenstelling van degene ( broodamateurs ) die medewerking kregen van hun ouders, ik had achteraf bezien geweldige ouders, die mij zeiden: je moet fl. 40 kostgeld betalen per week, dat kon zomers miscchien wel echter in de wintermaanden niet waar te maken, want ik wilde ook graag voorin rijden in de voorste waaier der klassiekers van ruim 200 km. in die , echter de 1e 120 km, gingen naar omstandigheden goed, echter dan kwam de man met de hamer om het hoekje kijken, zodat ik dientengevolge op grotere achterstand de finish passeerde.Ja eind April, afgetraind en wel, stond ik dan weer mijn mannetje, om menig prijsje mee naar huis te nemen, zodat ik mijn materiaal kon vervangen indien dit nodig was, de banden werden in mijn tijd wel 4x geplakt, zolang het loopvlak goed was, Nu U stelt vast dat menig renner buiten het potje plaste, dan kom ik nu tot de conclusie, dat ik in de jaren 1960 t-m. 1966 gezien mijn omstandigheden het wielrennen te bedrijven een behoorlijk goede renner moet zijn geweest in die jaren, al heeft dat mij heel veel energie en transpiratie gekost, maar nu ik bijna 75 jaar ben, en wederom in een jaar mijn gewicht heb teruggebracht met ruim 10 kg, ik weeg nu 94 kg., ja het eten smaakt zo lekker, echter ijs en dergelijke is helaas taboe voor mij, ondanks mijn lengte van 1.70 cm., ja toen ik fietste in mijn beste 2 jaren 1963 en 1964, was ik broodmager en je kon vioolspelen op mijn ribbenkast, ja toen woog ik ook nog 78 kg, raar maar waar,en op het geval van Alberto Contador terug te komen, ik hoop dat hij daadwerkelijk in beroep gaat tot de hoogste rechter die er zijn mag, want ik heb hem als mens en renner zeer hoog staan en geloof in zijn onschuld, of ben ik mischien te goedetrouw. fijn om weer wat geschreven te hebben in dese rubriek groet ik U uit een momenteel koud Tenerife ( 19 graden ) en geen zon en koude wind, ja dat is dan goed toeven in een z.g. Locatoria alwaar ik de stukjes schrijf, nu beste, mijnheer Joep en alle overige mensen tot een volgende maal. gegroet! Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 15 februari 2012 15:26:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web