Jasper Bouma (1918-2012)

Vanmorgen ontving ik een mail van zijn kleinzoon Koen Alferink, waarin wordt
meegedeeld dat de familie gisteren afscheid heeft genomen van Jasper Bouma. Jasper (overleden op 30 januari jl.) was vele jaren lang een eminent framebouwer en op zijn merk JABO zijn vele wielersuccessen behaald. In de jaren zestig was zijn merk zeer vermaard en durfde de wielerliefhebber pur sang, die hij ook was, het aan een eigen ploeg te gaan sponsoren. Hoewel hij er, vanwege de kosten, al na een jaar mee moest stoppen had hij een jong ventje in zijn ploeg die zou uitgroeien tot de beste Nederlandse wielrenner aller tijden. Hoewel Bouma niet als de ontdekker van Joop Zoetemelk mag worden beschouwd, heeft hij het jonge talent destijds op het goede spoor gezet en de weg gewezen door hem bij de Amstel Bier-ploeg van wielervakman Herman Krott onder te brengen. Mijn deelneming bij zijn overlijden op de hoge leeftijd van 93 jaar, geldt kleinzoon Koen en zijn schoonzoon de oud-renner Henny Schouten, diens vrouw en alle verdere nabestaanden. 
Hieronder de weergave van ... 
... het gesprek dat ik op 8 april 2004 met hem had, als gepubliceerd in mijn boek JOOP, de biografie van Zoetemelk.
“Ik bouwde vroeger maatframes op bestelling. Voor renners en voor rijwielhandelaren. Joop kwam toen vaak bij Dusoswa, een fietsenmaker in Leiden. Die bestelde frames bij mij en zo is het eigenlijk gekomen. Jopie fietste goed, dat had ik gehoord en ik vond het gelijk een geweldig joch. Hij deed alles wat je vroeg. Dat scheelt natuurlijk een stuk, dat ze niet eigenwijs zijn. Het was geen jongen die zichzelf stimuleerde. Behalve met het fietsen dan, want goddorie hij ging elke dag op zijn fietsie naar zijn werk. Hij zat in de bouw en dan reed hij naar Den Haag, Rotterdam, overal naartoe. 
Ik wilde een ploeg beginnen en ik was toen een keer bij die Dusoswa. Ik zei tegen hem: ‘Ik zou wel eens met die Jopie van jou willen praten. Of hij niet in mijn ploeg kan komen.’ Joop reed al op mijn fietsen, dat wist ik. 

Ik ben eigenlijk smid, maar ben framebouwer geworden bij De Magneet, die ouwe fietsenfabriek. Daar heb ik dat geleerd. Ik ben voor de oorlog begonnen in de smederij in Haarlem en twee huizen verderop woonde Jan Tulleken. Dat was toen een beroemde wielrenner. En dan had je in Haarlem ook nog Sjaak van Egmond. Die was wereld- en Olympisch kampioen. Zo werd ik door die twee gek gemaakt van dat wielrennen. 
Na de oorlog heb ik in Amsterdam mijn vrouw leren kennen en ben ik bij Rooie Toon – je weet wel, Joco Fietsen – gaan werken. Daar heb ik fijn gewerkt, totdat ik een keer ziek werd. Rooie Toon verdacht mij er toen van dat ik zwart werkte, weet je wel, dat ik niet ziek was. Toen ben ik weggegaan en voor mezelf begonnen als framebouwer. Mijn eerste klant was Jan de Reus uit Halfweg. Ik leverde frames aan hem, gelakt en al. En dan plakte Jan zijn merknaam er op. Ik bouwde voor iedereen in het hele land: Gerrit Bontekoe, Wout Verhoeven, Willem Buitendijk, noem maar op. En ik had natuurlijk mijn eigen Jabo fietsen. Dat was mijn eigen merk. Ik heb ook nog voor Pellenaars gebouwd toen hij die Televizier-ploeg had. Die reden op Batavus-fietsen die door mij werden gebouwd. 

Ik was in die jaren mekanieker in Olympia´s Tour en ik volgde alle grote wielerwedstrijden met m’n materiaalwagen. Op een gegeven moment wilde ik een eigen ploeg om een stel jonge renners een kans te geven. Als hobby en daar heb ik veel geld in gestoken. Die jongens hadden geen cent te makken. Dus ik wilde ze een beetje helpen. Maar ja, ik kwam er al gauw achter dat je als klein mannetje niet tegen die grote ploegen kon opboksen. Het kostte veel te veel geld. Dat kon ik niet opbrengen. Die jongens kregen een fiets en kleding van me en ik ging met ze mee naar de koers. Meer kon ik niet doen. Het was gewoon uit liefhebberij, dat ik het deed. Ik werd er zelf niets beter van. Echt niet, het heeft me alleen maar geld gekost.

Jopie was erg leergierig. Een goeie worden, dat is wat-ie wilde. Wij praatten veel met elkaar. Wat ga je doen? Hoe doe je dit, hoe doe je dat? Hoe ga je trainen voor tijdritten? Hij was er zó mee bezig. Als ik zei: ‘Gaan nou’, dan ging ie hè. Hij was echt gedreven. Weer of geen weer, hij ging gewoon. Hij zou nooit afbellen. Nee, dat was er niet bij. Hij kwam. Ik had ook wel jongens die gewoon zeiden: ‘Het is me te slecht weer Jabo, ik kom niet’. Maar zo was Jopie niet. Jopie kwam altijd. In het begin trok hij veel op met Gerben Karstens, Die was ook bij Swift. Karstens kent ook veel verhalen hoor, over Jopie. Tjonge, jonge, dat was me ook een portret hoor, die Karstens. Poeh!

Jopie kwam later ook altijd de Ronde van Dongen rijden. Die organiseerde ik ieder jaar. Ik was toen van Amsterdam naar Brabant verhuisd en in Dongen had ik een mooie zaak. Als hij in Dongen moest rijden, was-ie altijd bij mij. Dan at hij ook bij me. Zijn vrouw was er ook vaak bij, zaten ze altijd bij me thuis. Ik nodigde hem alle jaren uit voor de Ronde van Dongen. De laatste keer heeft hij me nog zesduizend gulden startgeld gekost. Dat was de laatste keer dat hij bij me is geweest. Ja, ja, die Jopie. Wie had dat nou gedacht dat hij zo groot zou worden?”
(Foto: © T&T Tekst & Traffic)

Door Fred van Slogteren, 7 februari 2012 11:00

Jasper Bouma

Vanuit de A'msterdamse Bonairestraat menig buitenlands koersje met hem als teamleider gedaan. Sportieve en gedreven man.
Moge hij ruste in vrede.

Geplaatst door Jan v d Horst, 07 februari 2012 14:37:38

Jasper Bouma

Ik was in 1961 de eerste wielrenner in Noord-Nederland die op een Jabo racefiets ging rijden. Hij is mij die fiets, samen met zijn vrouw, persoonlijk komen brengen in Midwolda bij Winschoten. Ik heb nog steeds een foto, waarop sta met die fiets en in het toen bekende zwarte Jabo shirt. In de Ronde van Friesland van 1964 heb ik ook nog een keer in zijn gelegenheidsploeg gereden. Met o.a Anne Koster. Toen hij naar Dongen was verhuisd en ik in Dordrecht woonde, heb ik hem nog dikwijls gesproken. Een aardige kerel, waaraan ik prettige herinneringen heb overgehouden.

Geplaatst door Edzo Broesder, 11 februari 2012 11:43:09

Jasper Bouma

Ik wil de dochter van Jasper Bouma en Hennie Schouten en verdere familie condoleren met het verlies van hun Vader, schoonvader en opa, ja ik zie hem nog duidelijk voor mij, bij de koersen die schoonzoon Hennie reed bij de diverse rondes, een correcte man die altijd vriendelijk en amicaal overkwam, en wars was van enige kapsones, maar enorm trots was op zijn schoonzoon Hennie als hij weereens een koers won en met de bloementuil in de handen de ereronde op zijn " JABO ", ik zie het nu nog voor mij, waar blijft de tijd ? alle sterkte toegewenst. Theo ten Dam

Geplaatst door Theo.ten Dam, 13 februari 2012 13:26:08

Jan de Reus fiets

In 1964 reden we de avond zesdaagse in Den Haag-Roozenburg-Halfweg-Rijswijk-Beverwijk en Leiden.Op de vierde dag won ik de ronde van
Rijswijk met een kleine voorsprong mijn mede clubgenoten drukte het peloton
Ik hoorde wel wat gepiep maar wist niet waar dat vandaan kwam.De volgende ochtend de fiets schoonmaken en kijken wat het was,het frame was gescheurd wat nu het frame was nieuw van Jan de Reus.
Gauw het oude frame en alles over zetten om de zelfde avond
in Beverwijk te kunnen starten
alleen de schoenen paste niet zo goed met de toeclips.
Jan de Reus opgebeld en met het betalen van 1 gulden kreeg
ik weer een nieuw frame alleen
de kleur kon ik niet uitzoeken
Trudy Steenvoort was de Miss Poes. Joop Middelink kwam na de overwinning naar mij toe om te vragen of ik mee wilde naar de ronde van Polen ik zij ja.

Geplaatst door Jan Brink, 22 juni 2012 15:35:43

jabo transfers

sinds kort heb ik een jabo sport uit waarschijnlijk 1963. de lak is echt zeer slecht maar het is zo een verdomd mooie gemaakte fiets en helemaal origineel.
zijn de ontwerpen van de heer van klinkum nog ergens? deze ontwierp en maakte voor bijna alle Hollandse merken vanaf 1950 plus minus tot ongeveer 1980 de belettering o.a. RIH JOCO Olimpia Germi Zoon Jabo Bontekoe en nog vele anderen (zie reactie bij Bergh Sporthttp://www.klassiekeracefiets.info/2011/02/12/jabo/#comment-2926)
ik denk er over om de fiets te laten spuiten. ik kan aan joabo race transfers komen, maar op mijn fiets horen eigenlijk jabo sport transfers.
kan iemand mij helpen?
hartelijk dank.

Geplaatst door Wouter van Wijk, 16 november 2012 15:54:06

jabo fiets

De Polynorm reed op germi in 1961 tot 1967 Gemaakt door Bouma De ploegleider van de polynorm ploeg is in december 2012 overleden op 89 jarige leeftijd Het merk was genoemd naar gerrit De Weerd en zijn vrouw mien uit Hilversum Hadden een rijwiel zaak Gerrit GERMI en MIEN

Geplaatst door piet deenen, 15 januari 2013 20:24:59

ploeg leider

DE overleden ploegleider van polynorm was Jan gerritse uit baarnOver leden bladel

Geplaatst door piet deenen, 15 januari 2013 20:28:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web