Uit de ordners van Jan …

“Ze regen de overwinningen niet zo aan elkaar, zoals Nederland Bloeit van Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Loes Gunnewijk in 2011, maar Team Farm-Frites-Hartol was in 2003 een ploeg die het vrouwenpeloton van toen behoorlijk haar wil oplegde en bijna dictatoriaal de lakens uitdeelde. Niemand keek er van op, want als je als ploegleider (Michael Zijlaard) de beschikking hebt over de vier sterkste Nederlandse wielrensters, dan kun je in elke koers voor de winst gaan. In deze speciale editie van OP DE PEDALEN, waarin het damesteam Farm-Frites-Hartol met tien rensters werd voorgesteld, mochten ze alle tien hun verwachtingen voor … 
… het seizoen uitspreken. Hieronder een korte debet/credit vergelijking van de vier belangrijkste teamleden waar het hun verwachting en uiteindelijk resultaat betrof.
Leontien van Moorsel
Leontien had een prachtig seizoen 2002 achter de rug, dat werd afgesloten met de titel Rotterdamse Sportvrouw van het Jaar. Voor 2003 verwachtte ze in Mexico Stad een aanval te gaan doen op het werelduurrecord en verder hoopte ze haar wereldtitel op de achtervolging te prolongeren. Ze heeft die verwachtingen volkomen waar gemaakt, want op 1 oktober 2003 verbeterde ze het werelduurrecord met maar liefst 971 meter en bracht het op 46,065 kilometer. Ook haar tweede doel wist ze met glans te bereiken door in Stuttgart in de finale de Australische Katie Mctier te verslaan. Verder won ze onder andere de Omloop van Borsele, de Ronde van Gelderland, de Grote Rivierenprijs en werd ze winnaar van de KNWU-Topcompetitie 2003. Tenslotte werd ze door de KNWU onderscheiden met de Zilveren Spaak en werd ze voor de vijfde keer in haar carrière tot Sportvrouw van het Jaar gekozen. 
Mirjam Melchers
Voor mevrouw Van Poppel was 2002 een jaar met pieken en dalen. Het begon fantastisch met een ritzege in de Tour de Snowy en het winnen van de klassieker Primavera Rosa. Na een forse valpartij moest er een streep door een van de voornaamste doelen voor 2002, het eindklassement in de Tour Féminin. Ook het WK op het circuit van Zolder eindigde met een valpartij. Uiteindelijk werd ze toch nog tweede in de eindstand van de wereldbeker. Na al die pech hoopte ze in 2003 zo goed mogelijk te presteren in de wereldbekerwedstrijden en bij het WK op de weg. Hoewel ze daar zelf misschien anders over dacht is ze er aardig in geslaagd haar doelstellingen waar te maken, al bereikte ze niet overal de top. Zo werd ze in het kader van de wereldbeker tweede in het eindklassement van de Grote Prijs Feminas Castilla y Leon en eindigde ze als derde in het eindklassement van de wereldbeker. Verder was ze de sterkste in etappewedstrijden als de Ronde van Drenthe en de Raboster van de Zeeuwse eilanden. In het Canadese Hamilton liet ze zich in de wegwedstrijd van het WK in de laatste meters verrassen door de Zweedse Susanne Ljungskog. 
Suzanne de Goede
De mooie Suzanne gold in 2002 als wereldkampioene bij de vrouwenjunioren als een van grote beloften voor het seizoen 2003. Gepokt en al enigszins gemazeld maakte ze de overstap van de opleidingsploeg van Team Ton van Bemmelen naar de Farm-Frites-Hartol-ploeg van Michael Zijlaard. Als fietsend bewijs dat kweekvijvers als die van Van Bemmelen van groot belang zijn voor de ontwikkeling van talentvolle jonge rensters. De Zoeterwoudse was realiste genoeg om te beseffen dat ze op het hoogste niveau nog wel had te leren en sprak als haar verwachting uit dat ze in 2003 vooral goed wilde presteren en zo veel mogelijk leren. Wat ze daarbij precies in haar hoofd had, weet ik niet, maar op 28 juni 2003 werd ze in Rotterdam Nederlands kampioen bij de vrouwen.
Arenda Grimberg
Deze renster uit Almelo beleefde in 2002 een prachtig seizoen met als hoogtepunt haar overwinning in het Nederlands kampioenschap op de weg. Als erkend subtopper was ze dat jaar de absolute top weer iets meer genaderd. Als lid van een sterke ploeg had ze veel mogelijkheden om in 2003 de volgende stap te maken en ze hoopte dan ook op een overwinning in een wereldbekerwedstrijd en een podiumplaats – liefst de hoogste – bij het Nederlands kampioenschap op de weg in Rotterdam. Het resultaat viel ietsje tegen, want hoewel ze enkele mooie overwinningen behaalde, bleef de grote zege in 2003 uit. 
Tot volgende week!”  
Jan Houterman
Door Fred van Slogteren, 6 februari 2012 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web