Jan Pronk weer aan de rol …

Wielrenners verdwijnen na hun carrière langzaam uit het nieuws, tenzij ze heel groot zijn geweest. Dan worden ze nog keer op keer uit hun rust gehaald om te vertellen hoe geweldig hun prestaties destijds zijn geweest. Voor de meeste kampioenen van weleer rest echter de vergetelheid, zeker als ze zo oud zijn geworden dat er hele generaties zijn opgegroeid die hun naam nooit ergens hebben gehoord of gelezen. De naam Matthé Pronk zal veel jongeren nog wel wat zeggen, maar de naam van diens vader met dezelfde naam en tweevoudig wereldkampioen zal bij de meeste mensen onder de veertig jaar waarschijnlijk geen belletje meer doen rinkelen. De naam van oud-wereldkampioen Jan Pronk, nu op de gezegende leeftijd van 93 jaar, zegt natuurlijk helemaal niets meer, tenzij je zo oud bent als ik of nog ouder. Na het overlijden van de 93-jarige Cor Bakker op 18 december 2011 heb ik Jan Pronk op de slogblog uitgeroepen tot de oudste nog levende wielrenner van naam en hij is van plan dat nog even te blijven. Dat las ik althans gisteren in De Telegraaf, waar columnist Rob Hoogland een bizarre ... 
... ontmoeting had met deze krasse knar. Hoogland woont ergens hoog in Noord-Holland in een huis met een tuin. Die tuin wordt van de openbare weg gescheiden door een haag beuken met daarin een vijf meter breed toegangshek. Dat stond er donderdag nog, maar vrijdag was het ineens verdwenen, nadat een Ford Fiesta er na een slip- en glibberpartij dwars doorheen was gereden. “Ik heet Jan Pronk en ik ben 93 jaar”, meldde de chauffeur na stilstand. Aan de keukentafel bij Hoogland haalde hij voor het invullen van het schadeformulier de benodigde pararassen en ook een foto tevoorschijn, waarop hijzelf stond afgebeeld met een helm op zijn hoofd. “Dat ben ik”, zei de bejaarde oud-renner. “Ik was wereldkampioen stayeren in 1951.”, alsof hij daarmee de gedupeerde journalist milder hoopte te stemmen. Dat hoopte hij niet alleen, maar dat gebeurde ook. Het werd een geanimeerd gesprek aan die keukentafel waarin de oude Jan verklaarde dat hij weliswaar 93 jaar was, maar zich nog achttien voelde. Het zal allemaal wel goed komen met de schade en Jan Pronk zelf mankeerde niets. Alleen zijn Ford Fiesta moest weggesleept worden. Misschien voorgoed, want mensen die zo oud zijn moeten maar niet meer autorijden, zeker niet in de huidige winterse omstandigheden. Ook al voelen ze zich achttien en kon Jan Pronk er niets aan doen dat hij moest uitwijken voor een fietser. Dat was zestig jaar geleden geen probleem voor hem geweest. (Foto: © Renate Frantz)

Door Fred van Slogteren, 5 februari 2012 13:00

leeftijd

Hallo
Leeft hij nog ?
Jan Pronk wereldkampioen

Geplaatst door nico van Geemert, 14 augustus 2015 17:53:45

Hij leeft

Ja hoor Jan Pronk is nog steeds in leven en nog steeds met grote voorsprong de oudste nog levende Nederlandse wielrenner van naam. Hij is inmiddels 96 jaar en ik heb hem in mei jl. nog gezien in het Olympisch Stadion. Alive and kicking. Ik heb hem eens geïnterviewd en herinner me het steeds terugkerende thema: 'Ik ben eigenlijk een sprinter en dat benne opgewonden standjes meneer. En omdat ik een opgewonden standje ben, ben ik eigenlijk een sprinter.' Johan Cruijff zou het hem niet hebben verbeterd.

Geplaatst door Fred, 14 augustus 2015 18:29:29

TV

Zag Jan Pronk afgelopen week nog op TV,in 't programma:"Achter de voordeur "!
Zag er nog,ondanks zijn respectabele leeftijd,erg fris uit!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 15 augustus 2015 08:51:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web