Het was me het weekje wel!

Ik had het vandaag willen hebben over het seponeren van de mogelijke rechtzaak tegen Lance Armstrong. Daarmee lijkt de kou uit de lucht voor de Amerikaan, maar de USADA, het Amerikaanse anti-dopingbureau, heeft direct aangekondigd dat ze het er niet bij laten zitten. Wordt vervolgd dus. 
De reden waarom ik er nu niet verder op in ga, is dat ik vanmorgen van meerdere kanten het bericht kreeg dat Frans Zoetemelk gisteren dodelijk is verongelukt. Frans, de jongste broer van Joop Zoetemelk, was gistermorgen als natuurijskenner het ijs op de Koppoel gaan testen, het meertje achter zijn huis waar alle Zoetemelken het schaatsen hebben geleerd. Hij is bij de steiger door het ijs gezakt en heeft zich zelf niet kunnen redden. 
Ik heb Frans samen met zijn broer Chris en zus Lia leren kennen tijdens mijn research voor de biografie van Joop in 2004. Bij hem thuis had ik ... 
... met die drie een uitgebreid gesprek over hun beroemde broer. Frans was de enige van de broers die ook had gekoerst, maar dat was niet zo’n succes geweest, omdat Joop – naar zijn zeggen – veel meer talent had dan hij. Frans had bovendien een zwakke rug en toen na de jeugdrangen de afstanden langer werden was de pijn niet meer te harden en daarom ging de fiets al spoedig aan de wilgen. Veel last van zijn familienaam had hij als renner niet gehad, bekende hij, want Joop was tien jaar ouder waardoor de kans op verwisselen miniem was. Toch kwam het wel voor dat de andere renners met de startlijst in de hand fluisterden: “Zoetemelk, hij heet Zoetemelk, daar moeten we voor oppassen.” Het heeft Frans niet gedeerd, hoewel hij er wel een hekel aan had dat als hij ergens kwam, de mensen altijd op hem af kwamen omdat hij de broer van Joop was en niet omdat hij Frans Zoetemelk heette, een achtenswaardig inwoner van het mooie dorp Rijpwetering waar hij met zijn broer Dik zijn brood verdiende met het uitbaten van een jachthaven en een timmerbedrijf. 
Ik kwam Frans na die eerste ontmoeting nog wel eens tegen. De laatste keer bij de start van de Joop Zoetemelk Classic in 2010, die hij met broer Joop en zijn neven Karl Zoetemelk en Jan van Vonno heeft gereden. Ik vond hem een aardige en bescheiden vent, die zijn trots op de prestaties van Joop altijd met een zekere onverschilligheid probeerde te verbloemen. Ondanks zijn irritatie over het feit dat hij altijd als de broer van Joop werd benaderd, lees ik vanmorgen in een krantenbericht dat:  ‘een broer van Tour-de-France-winnaar Joop Zoetemelk is overleden, nadat hij door het ijs was gezakt’. 
Frans Zoetemelk kan er zich niet meer druk over maken, omdat hij ook wel wist dat hij voor zijn familie, vrienden, kennissen, klanten, en ook voor mij, gewoon Frans Zoetemelk was, een fijne vent, alsmede een lieve echtgenoot en vader. Ik wens zijn vrouw en kinderen en alle verdere nabestaanden veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies. Rust zacht, Frans! (Foto: © T&T Tekst & Traffic)

Door Fred van Slogteren, 5 februari 2012 9:00

Frans

Twee week geleden mochten wij Frans meemaken als onze gids tijdens een (ski) Huttentocht in de Dolomieten,het was onze mooiste ski vakantie, hij sprak veel over zijn passie schaatsen, wij hebben een week lang een hele fijne bescheiden vent leren kennen en tot onze grote schok vanavond moeten vernemen dat hij er niet meer is, dit is verschrikkelijk onwerkelijk,
Wij wensen zijn naasten en vrienden heel veel sterkte in dit oneerlijke verlies,
Iva & Berry (Purmerend)

Geplaatst door Berry, 05 februari 2012 22:19:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web