Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers …

“Hoewel de meeste van mijn hoofdpersonen in het soms verre verleden schaatsten en fietsten, hou ik waar mogelijk de actualiteit in de gaten. Omdat dit weekend het Nederlands kampioenschap Allround wordt verreden heb ik voor een schaatser/wielrenner gekozen die de Nederlandse schaatstitel twee maal heeft gewonnen. Ik doel natuurlijk op Rudie Liebrechts uit Vlaardingen, een prachtige stilist die enkele jaren tot de beste schaatsers van de wereld behoorde en die op de fiets bekend stond als een handig en slim coureur. Rudie was nationaal kampioen in 1963 en ’64 en dat is de link met een andere actualiteit, want in … 
… 1963 veroverde hij die titel nog op natuurijs. Dat was de laatste keer dat dit gebeurde en dat is dus al bijna een halve eeuw geleden. Liebrechts was in die jaren – net voor het Ard en Keessie-tijdperk begon - onze beste man op de gladde ijzers. Daarnaast was hij in de zomermaanden op de smalle bandjes vooral in de criteriums een echte prijsrijder. 
Woensdagavondkampioen
Zijn kortstondige nationale suprematie als schaatser heeft Liebrechts internationaal niet kunnen bevestigen door het winnen van Europese of wereldtitels. Wel stond hij twee maal op het erepodium van het WK Allround en was hij wereldrecordhouder op de incourante 3.000 meter. Hij was vooral goed in kleine wedstrijden en daarom werd hij in de Scandinavische landen wel de woensdagavondkampioen genoemd. Veel van zijn overwinningen behaalde hij namelijk in doordeweekse tussendoortjes, terwijl hij in belangrijke toernooien nog wel eens teleurstelde. Als wielrenner kun je vrijwel hetzelfde over hem zeggen. Hij was een smaakmaker in de criteriums, hij heeft er ook heel wat gewonnen, maar in de amateurklassiekers speelde hij meestal geen rol. Wellicht omdat zijn dubbele carrière dat in de weg stond en hij misschien beter voor het een of het ander had kunnen kiezen. 
Brons en twee keer zilver
Rudie Liebrechts werd op 6 september 1941 geboren in Vlaardingen en als 19-jarige zat hij al in de schaatskernploeg en stond hij namens Nederland aan de start bij de grote toernooien. Op het EK Allround van 1961 eindigde hij als debutant op een knappe elfde plaats. Na het EK bleef de kernploeg doorgaans in het hoge noorden om zich voor te bereiden op het WK. In die paar weken trainde het jonge talent zich naar een topvorm. In Nederland ging alle aandacht toen uit naar Henk van der Grift die al maanden eerder met zijn verloofde naar Noorwegen was getrokken om op een zelf geveegd baantje wekenlang in zijn eentje te trainen. Dat betaalde zich uit en de automonteur uit Breukelen werd tot ieders verrassing wereldkampioen. Hij werd als een vorst bejubeld en niemand had oog voor de prestaties van de piepjonge Rudie die zo maar het brons van het eindklassement pakte en op de twee langste afstanden zilver binnenhaalde. Samen met die van Van der Grift zorgden die prestaties er voor dat er in Nederland eindelijk enkele kunstijsbanen werden aangelegd.
Eendagsvlieg
Nederland was in die tijd geen land voor topsporters en als de trainers van toen Rudie alleen maar een beetje hadden bijgestuurd, dan was er veel meer uit dit talent gekomen dan in werkelijkheid is gebeurd. Iedereen was idolaat van Van der Grift en de jonge Vlaardinger werd aangeraden de stijl van de wereldkampioen te kopiëren. In 1962 zagen de fans dan ook een heel andere Rudie Liebrechts over het ijs gaan. Met hoog opzwaaiende onderbenen nam hij de bochten en zijn tijden leken nergens naar. Hij werd beschimpt en belachelijk gemaakt en in de kranten afgeschreven als een eendagsvlieg. Het moet hem pijn hebben gedaan, maar hij toonde zich een echte sportman die weer baas werd over zijn eigen leven en carrière. Hij keerde terug naar zijn vertrouwde mooie stijl en in het Stadspark in Groningen reed hij zich met drie gewonnen afstanden naar de Nederlandse titel. Op het EK en het WK Allround was hij dat jaar veruit de beste Nederlander, want hij eindigde beide keren bij de beste tien in het eindklassement omringd met hoofdzakelijk Noren en Zweden.
Andere wind
In het Olympische jaar 1964 benaderde Liebrechts andermaal de wereldtop. Na het prolongeren van zijn Nederlandse titel op de kunstijsbaan van Deventer eindigde hij als vijfde bij het EK Allround en pakte hij wederom de derde plaats bij het WK. Tijdens de Winterspelen in Innsbruck greep hij net naast een medaille door vierde te worden op de 10.000 meter. De kernploeg kwam met slechts één medaille uit Oostenrijk terug en dat viel een beetje tegen. Er was namelijk een andere wind gaan waaien, want de nieuwe bondscoach Anton Huiskes was een absolute vakman en zijn pupillen Ard Schenk en Kees Verkerk waren ideaal materiaal voor de dadendrang van de man uit Wierden. Voor de eigenzinnige Rudie Liebrechts met zijn dubbele agenda had de norse schaatscoach echter weinig belangstelling. Hoewel hij op topniveau nog volop meedeed werd de Vlaardinger vanaf 1965 langzaam maar zeker overvleugeld door de twee oogappels van Huiskes. Hij nam nog enkele jaren aan alle grote toernooien deel, maar in 1967 wist hij zich bij het WK niet meer te plaatsen voor de 10 kilometer en kwam er al op 26-jarige leeftijd een einde aan zijn verblijf in de kernploeg. Naar eigen zeggen hebben de vele trainerswisselingen bij de KNSB zijn ontwikkeling niet bevorderd. 
Niet kiezen
Het is waarschijnlijk dat zijn carrière als wielrenner de schaatser Liebrechts danig parten heeft gespeeld. In diezelfde tijd werd een talentvol schaatser als Gerben Karstens voor het dilemma geplaatst om óf schaatser óf wielrenner te worden. In de ogen van een man als Huiskes kon je namelijk niet allebei zijn. Gerben koos voor het wielrennen, maar Rudie liet zich niet dwingen en naast schaatser bleef hij jaar na jaar actief als amateurwielrenner. Zijn schaatsen zaten nog niet in het vet of de bandjes werden al weer op spanning gebracht. In heel ons land reed hij aan de lopende band criteriums en meestal reed hij prijs of nam hij de bloemen mee naar huis. Zoals gezegd was het succes in de klassiekers heel wat minder. Een zesde plaats in de Omloop van de Haarlemmermeer en eerste plaatsen in de Tweedaagse Omloop van Zeeuws-Vlaanderen en het kampioenschap van Zuid-Holland toonden aan dat hij het wel kon, maar als hij als wielrenner echt de top had willen halen dan had zijn trainingsopbouw heel anders moeten zijn. 
Pure sportliefhebber
Rudie is nog jaren als wielrenner doorgegaan naast een baan met prettige werktijden als machinebankwerker. Met zijn zeven jaar jongere broer Wim schuimde hij de amateurcriteriums af en bleef hij tot voor een wielrenner hoge leeftijd een prijsrijder. In 1973 behaalde hij zijn honderdste overwinning en in datzelfde jaar werd hij op de schaats ook nog eens kampioen van Zuid-Holland. Rudie Liebrechts is – wat mij betreft - de geschiedenis ingegaan als een pure sportman. In beide sporten één van de laatsten die in de marge van het in zijn tijd opkomende professionalisme en commercialisering op hoog niveau met veel plezier sport heeft bedreven. Zijn naam staat op vele erelijsten van schaatstoernooien en wielerwedstrijden en niets wijst er op dat hij ooit spijt heeft gehad van zijn niet gemaakte keuze. Hij is inmiddels zeventig jaar, maar ik maak me sterk dat als hij nog gezond is en in goede conditie verkeert, hij in de afgelopen week al weer op het ijs heeft gestaan. Zoals in 1985 toen hij als 44-jarige bij de wedstrijdrijders van de Elfstedentocht nog binnen de acht uur in Leeuwarden terug was.  (Foto: archief dewielersite.net)
IJs en wieler dienende, tot volgende week!”
Ad van der Linden

Door Fred van Slogteren, 4 februari 2012 12:00

Ruud Liebrechts

Twee jaar geleden schaatste Ruud nog op de Vlaardingse vaart. Ik verwacht dat als het ijs vandaag sterk genoeg is dat Ruud er weer te zien zal zijn!

Geplaatst door Baije, 05 februari 2012 07:35:57

Ruud Liebrechts

We hadden wel eens een akkefietje in onze amateurtijd, maar dat losten we op. Enige jaren terug tijdens een MTB tocht zag hij me staan met een lekke band. Mijn reservebandje had een te dik ventiel voor de velg, dus lopen geblazen als Ruud niet zijn spare tire spontaan naar mij toewierp.
That's what friends are for, zeg ik maar. Top Ruud!

Geplaatst door Jan v d Horst, 05 februari 2012 07:56:59

Engelse ziekte

...de volgende keer in gewoon Nederlands Jan...

Geplaatst door André Stuyfersant, 05 februari 2012 15:28:14

Rudie Liebrechts

Ja weer z0´n geweldig sportman uit mijn fietsjaren in de picture, ja hij verdiend dat dubbel en dwars, menig sprintje met hem getrokken dat hij 9 van de 10 keer van mij won, alleen als ik in supervorm was dan kon ik hem weleens kloppen, echter op de schaats kon ik hem geen tegenstand bieden, daar ik maar moeilijk op de smalle ijzers vooruit kwam, en met altijd pijn in de voeten, zwoer ik deze tak van sport af, en volgde deze slechts vanuit de warme huiskamer, zo een koudkleun ik was en nog steeds ben, zit niet voor niets in warmere oorden, ja hij werkte immers bij de Gemeente Vlaardingen als hovenier en dat betekende altijd buiten werken en dat is heel anders als mijn gewezen bureaustoel, ja we zijn nu allemaal niet gelijk! Verder ben ik benieuwd hoe het met zijn broer Wim is vergaan nadat hij zijn racefiets aan de wilgen heeft gehangen, want ik vond namelijk dat Wim een sterkere coureur was als Ruud, die was echter leper, gelijk als de situatie welke ik had met mijn broer Louis, ja Wim won menig koers alleen vooruit, in tegenstelling van Ruud, die de overwinning pakte in de spurt van een kopgroep of klein peloton, Ik vind dus ook dat als je Ruud in de schijnwerpers zet dat je zijn jongere broer Wim ook niet mag vergeten en zet de beide broers bij dit relaas in het zonnetje, U allen gegroet uit een nog steeds niet warm Tenerife, ca. 20 graden, ja ten alle tijden beter dan in het koude Nederland, alwaar ik een dezer dagen verwacht dat het startschot van de 11 stedentocht gegeven zal worden, zal het zeker volgen via de ASTRA satelite, gegroet bent U door mij: Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 06 februari 2012 14:37:57

Foto Rudie Liebrechts

Deze foto is genomen in 1967 na zijn overwinning in de ronde van Berlicum. Links op de foto Rien van den Bergh destijds voorzitter van WSV De Zwaan, organisator van de ronde van Berlicum.

Geplaatst door Peter van Doorn, 03 april 2012 21:45:31

Ruud Liebrechts

Zojuist een stukje gefietst met een man van een jaar of 70. Zeer vriendelijk en een goede verteller. Bleek Ruud Liebrechts te zijn. Hij verkeerd in goede doen en gezondheid.
Aardige vent die Ruud

Geplaatst door Wim Schruijer, 23 september 2012 11:38:12

Rudi Liebrechts

Schaats jij ook? Ach een beetje zit niet in mijn genen zeg ik met een grap. Natuurlijk nooit wat gepresteerd ondanks schaats en wielerverleden. Wel leuk als anderen zeggen dat je aardig schaatst en al twee keer een oudere man zegt dat mijn stijl op die van Rudi lijkt. Hij was tenslotte een stylist en had een mooie lange slag met een rustmoment waarbij bij de schaats met de punt op het ijs leek te tikken voordat hij hem weer voorwaarts het ijs opstuwde. Mooi compliment en grappig dat Rudi en ik (achterneef) toch een beetje dezelfde genen hebben.

Geplaatst door Richard, 03 november 2012 15:47:17

Rudi Liebrechts

Ben op zoek naar Ruud wie weet waar hij te bereiken is?

Geplaatst door Bert Ott., 14 februari 2014 00:19:27

rudi

rudi, drinkt iedere morgen rond 11 uur koffie in koffiehuis loesje tussen kijkduin en ockenburg aan de westlandese kant. per racefiets uit vlaardingen

Geplaatst door jaap kiela, 14 februari 2014 07:37:03

buren

Ben een paar jaar (jongere)buurman (v.Beethovensingel, Vlaardingen) geweest van Rudi en Wim, overigens ook heel aardige ouders.
Heb met Rudi toen weinig contact gehad omdat hij bijna altijd op trainingskamp was.
Maarten van der Zwan

Geplaatst door Maarten van der Zwan, 21 juli 2014 21:06:53

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web