De Burgerlijke Stand van 2 september

Tom STEELS (1971, België)

Het is moeilijk om in de geschiedenis van de Belgische wielersport een record te vinden dat niet op naam van Eddy Merckx staat. Tom Steels was vier keer kampioen van België bij de beroepsrenners op de weg en daarmee is hij alle Belgische kampioenen uit het verleden de baas. Hij is een knap renner met een vlijmscherp eindschot, waarmee hij een aantal jaren lang tot de topsprinters van de wereld behoorde. Hij won twee keer Gent-Wevelgem, een keer de Omloop Het volk, de Schaal Sels, Dwars door België en nog veel meer. In de Tour won hij negen ritten en in de Vuelta twee. Toch is hij het bekendst geworden door het incident met de bidon. Dat gebeurde in de Tour van 1997. De vlakke etappes werden ook toen al steeds beslist met massaspurts en de tenoren van dat vak staan dan strak van de zenuwen als ze nog geen rit gepakt hebben. Dan zijn ze niet zichzelf meer, denk maar aan Tom Boonen in de Tour van dit jaar. In 1997 was dat ook het geval met Tom Steels. Sprinten is kwakken uitdelen en krijgen en dat moet je accepteren. Maar toen Steels in de finale van de zesde rit een kwak kreeg van Moncassin was de maat even vol. In volle sprint pakte hij zijn bidon en smeet die met kracht naar de Fransman. Een levensgevaarlijke actie, waarvoor de Vlaming zwaar gestraft werd. Hij mocht direct zijn biezen pakken en huiswaarts keren. Hij had er veel spijt van en hij wist dat hij alleen eerherstel zou krijgen met zijn benen. Het jaar daarop won hij dan ook vier ritten. Maar al had hij alle etappes gewonnen dat verhaal van die bidon is aan hem blijven kleven en er is zelfs een lied over gemaakt. ‘Tom Bidon’ heette het en het werd overal gezongen waar Tom aan de start kwam. Hij kon er wel om lachen.
De laatste jaren gaat het een stuk minder met de snelle man. Dat heeft enerzijds te maken met een hardnekkige virusinfectie en een reeks blessures. Anderzijds is er natuurlijk het feit dat er bij zijn ploeg Davitamon-Lotto nog een supersprinter rijdt met de naam Robbie McEwen. Daarom verkeert Steels in zijn ploeg in een vergelijkbare positie als Erik Zabel bij Milram. Zabel liet eergisteren zien dat hij nog steeds kan winnen. Hopelijk kan Tom dat ook.
(Foto © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

François MAHÉ (1930, Frankrijk)

Een allround coureur die het verder had kunnen schoppen als hij meer eerzucht had gehad. Hij stelde zich te vaak tevreden met een ereplaats. Hij debuteerde in de Tour de France van 1953, in de regionale ploeg van West-Frankrijk, waarvan de kleine Breton Jean Robic de kopman was. Twee jaar later werd Mahé opgenomen in de Franse nationale ploeg, geformeerd rond de grote vedette Louison Bobet. Bobet was de gezichtbepalende factor van die ploeg en met uitzondering van de fameuze sprinter Andrë Darrigade, moesten alle ploegleden zich voor honderd procent inzetten voor de kopman. Drie Touroverwinningen op rij waren het gevolg. François Mahé had geen moeite met zijn rol. Hij bleef jarenlang een vaste waarde in die ploeg ook nadat Bobet was ingeruild voor Jacques Anquetil en later Roger Rivière. Hij nam dertien keer aan de Tour deel en ondanks zijn knechtenrol reed hij regelmatig een goed klassement. Zoals in 1959 toen hij vijfde werd op 8 minuut 22 van winnaar Federico Bahamontes. Hij werd ook twee keer tiende. Toen in 1962 de merkenploegen in de Tour aan bod kwamen, zat hij in de ploeg van Pelforth, waar een jaar later ook Jan Janssen debuteerde. Janssen vertelde me dat hij in die tijd veel geleerd heeft van oude rotten als Mahé en vooral van Henri Anglade. Met de kwaliteiten van ploegleider De Muer en de ervaring van Mahé, Anglade en ook de broertjes Groussard kon Janssen uitgroeien tot een vedette. In 1965 beëindigde François Mahé zijn carrière. Een mooie carrière maar zonder een indrukwekkende palmares. Overwinningen in de Tour de l’Orne, de Tour de l’Est en de Grote Prijs van Cannes zijn wat te mager voor zijn kwaliteiten. Maar het is niet anders.

De andere op 2 september geborenen zijn:

AERTS, Ruud (1979, Nederland)
AUDY, Jules (1912, Canada)
BORST, Cees van de (1932, Nederland)
DOCKX, Bart (1981, België)
INGELS, Nic (1984, België)
MARTANO, Giuseppe (1910, overleden 02.09.1994, Italië)
MASCIARELLI, Andrea (1982, Italië)
RIJNDERS, Piet (1917, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 1 september 2006 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web