Het balhoofdplaatje van Otto …

“De Japanner Shojiro Ishibashi begon in 1925 een fabriekje voor het produceren van rubberen teenslippers. Vijf jaar later groeide daaruit een bandenfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog werd met het oog op de Amerikaanse en Europese markt het handelsmerk Bridgestone gedeponeerd, een naam die naar men zegt een letterlijke vertaling is van Ishibashi, omdat dat Japans zou zijn voor brug van steen. Tezelfdertijd deponeerde Bridgestone haar merk ook voor fietsen. Terwijl de bandenindustrie Bridgestone uitgroeide tot één van de 500 grootste ondernemingen ter wereld en na … 
… Michelin en Goodyear de derde mondiale bandenindustrie, werd de fietsenfabriek al snel de grootste in Japan. Behalve in het stadsverkeer rijden er ook nogal wat baanfietsen van dat merk in het Keirin. In 1978 kwamen de opzienbarende Bridgestone Submariner fietsen naar Nederland. Die waren uitgerust met een schijfrem, een roestvrijstalen frame en gegoten aluminium lugs. Met RVS spaken en aluminium velgen zouden deze fietsen niet mogen roesten, maar de ‘galvanische sandwich’ tussen het edele roestvrijstaal en de verschillende aluminiumlegeringen zorgde voor het zogeheten bloemkool-effect op de lugs en de ketting. Zo mooi als ze oogden, zo zwaar maakte het roestvrijstaal de fiets, want alleen het frame woog al zeven kilo. Toen Bridgestone met zijn fietsen in 1985 ook de Amerikaanse markt op wilde, werd Grant Petersen daar tot verkoopleider benoemd. Petersen is een zelfbenoemde fietsgoeroe met geheel eigen ideeën over goede fietsen. Zijn tegen de company policy indruisende ontwerpen werden na uitvoering echter direct collectors’ items. Petersen kreeg aanvankelijk de ruimte van zijn Japanse superieuren en ze lieten hem enige tijd zijn gang gaan. Toen ze hem echter opdroegen ook de in Japan ontworpen citybikes in de USA te introduceren, was dat tegen de zin van de Amerikaanse verkoopleider, die toen op eigen houtje een nieuw model liet maken. Daarmee tekende hij zijn eigen ontslagbrief en hij vloog de laan uit. Toen de introductie van de citybikes in Amerika een flop werd, was Bridgestone het zat met de buitenlandse avonturen en sindsdien is het merk als fietsenindustrie weer hoofdzakelijk gericht op de Japanse markt. 
Tot volgende week!”
Otto Beaujon 
Door Fred van Slogteren, 27 januari 2012 10:00

vintage Bridgestone

Er is heel weinig over Bridgestone fietsen in Nederland te vinden. Toevallig heb ik een Bridgestone Diamond Formula in mijn bezit. De fiets heb ik al vanaf 1981 en fiets er nog steeds op. Helaas kan ik er geen informatie over vinden. Weet iemand waar meer info te achterhalen is?

Geplaatst door Paul Hensgens, 30 januari 2012 21:05:59

Bridgestone Submariner

Wat betreft het balhoofdplaatje..! Dat is het enige onderdeel van mijn Bridgestone Submariner bouwjaar 1978 dat mist. Ooit tijdens vervoer van de fiets op een fietsendrager is het eraf gewaaid.voor de rest bezit ik zo'n fantastische fiets die nog regelmatig gebruikt wordt. Perfect onderhouden en dus in nieuwstaat. Er zijn hoge snelheden op te halen als ik de vergelijking maak met mijn andere fiets een RIH z-900.

wie meer wil weten kan reageren.
Dick

Geplaatst door Dick, 08 september 2014 20:28:24

Bridgestone submariner

Hallo, sinds kort heb ik ook een submariner die in zeer goede staat is, alleen mis ik het voorlicht wat normaal gemonteerd is op de voordrager. Heb jij daar een foto van. Dan weet ik hoe zo'n lamp er uit moet zien.
Groet Roy

Geplaatst door Roy, 02 maart 2015 04:18:08

lamp

Weet niet of dat wel standaard was/is bij dit merk en type. Desalniettemin. Kijk eens op dit linkje...
http://public.fotki.com/EspoonAutomuseo/espoon-automuseon-o/projekteja/img1452.html

Geplaatst door marcoV, 02 maart 2015 10:56:43

lamp

De Bridgestone op die foto is een iets later model met een trommelrem achter, ik heb een schijfrem achter (1978) en mijn dynamo zit bij het achterwiel. Heb een mooi lampje van een oude Batavus gemonteerd, staat wel mooi en het werkt. Origineel vind ik toch nooit meer.

Geplaatst door Roy, 09 maart 2015 02:39:30

lamp

Beste Roy,
Ik heb van beide types (lamp aan voorkant voordrager, bouwjaar 78 - 79; lamp rechtsvoor aan dynamo) een exemplaar op voorraad. Laat maar weten of je nog belangstelling hebt.
groet, Han

Geplaatst door Han, 08 april 2015 00:19:26

Lamp (bis)

Voor alle duidelijkheid: ik ben niet de Han die een lamp met fiets eraan te koop heeft. Mijn nooit meer gebruikte rijwiel is nog steeds een bij Bontekoe aangeschaft Kogaatje met inmiddels twee leeg staande banden en rammelend spatbord. Ik heb er dan ook al tien jaar geen gebruik meer van gemaakt. Bonpapa begint oud te worden. Bijna 81.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 09 april 2015 11:39:36

Bridgestone Diamond Fotmula

Ik heb sinds een paar jaar een Bridgestone Diamond Formula in mijn bezit.
Het is een 64 cm hoog frame en voor zo ver als ik het kan zien is het bouwjaar 1978.
De kleur is mint groen.
Het is inderdaad moeilijk om info te verkrijgen maar na lang zoeken heb ik een afbeelding gevonden van een gelijkwaardige fiets in Zweden.
Geplaatst door Sandy Quasters, 24 januari 2021 14:19:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web