De Burgerlijke Stand van 1 september

Franco BITOSSI (1940, ItaliŽ)

Hij was een tijdgenoot van Jan Janssen en een tegenstander van formaat. Een sterk coureur met een mooie erelijst. Hij won de Ronde van Zwitserland, de Tirreno Adriatico en de Ronde van CataloniŽ en verder het Kampioenschap van ZŁrich en de Ronde van Lombardije. En dan nog een hele reeks van die Italiaanse eendagskoersen met vrijwel uitsluitend Italianen als winnaars. In de grote ronden was hij eveneens succesvol, hoewel hij net iets te kort kwam om daar als grote kanshebber mee te doen voor het podium. Hij won 21 etappes in de Ronde van ItaliŽ en vier in de Tour de France. Dat kwam hoofdzakelijk door zijn snelheid, maar Bitossi kon ook klimmen. Hij won bijvoorbeeld drie keer de bergprijs in de Giro. In de Tour de France van 1968 was hij heel dicht bij de eindoverwinning, want hij behoorde tot de acht kanshebbers die op enkele dagen voor het einde, met heel kleine tijdsverschhillen de top van het klassement vormden. Maar Bitossi fixeerde zich liever op het puntenklassement en dat heeft hij ook gewonnen. Hij is de enige renner in de geschiedenis van de Tour die als winnaar van dat klassement een rode in plaats van een groene trui mee naar huis heeft genomen. Na ťťn jaar werd het experiment met een andere kleur weer beŽindigd en werd het groen in ere hersteld.
Bitossi had een uitzonderlijke bijnaam. 'Het dwaze hart' werd hij genoemd, omdat zijn hart bij grote inspanningen wel eens oversloeg. Een kwaal waar meer renners aan lijden, maar in het geval van Bitossi was het geen beletsel om door te gaan.
Aan het WK van 1972 zal de Florentijn niet graag terugdenken. In de finale was het peloton weer bij elkaar gekomen en vier kilometer voor het einde demarreerde Bitossi. Hij sloeg een behoorlijk gat, maar het peloton hield hem in het vizier. Er werd fel op hem gejaagd met enkele blauwe truien van zijn landgenoten op kop. Het was Marino Basso die enkele tientallen meters voor de streep langs Bitossi spoot en de wereldtitel greep. Zelfs Eddy Merckx liet zich over de zaak uit. Die had er die dag alles aan gedaan om zelf te winnen, maar toen hij hoorde dat Basso het was geworden, zei hij: ďdat is spijtig, Bitossi zou een veel waardiger kampioen zijn geweestĒ.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Peter KISNER (1944, Nederland)

De lijst Nederlandse kampioenen bij de profs op de weg telt 53 verschillende namen, die met elkaar 80 titels hebben behaald. De meeste zijn van renners met mooie en indrukwekkende erelijsten. Er zijn slechts enkele uitzonderingen en Peter Kisner is er ťťn van. Hij werd in 1970 verrassend kampioen van Nederland door in de sprint Harrie Jansen en Jos van der Vleuten voor te blijven. Iedereen was verrast, want wie was Peter Kisner? Een neoprof, die een bescheiden palmares bij de amateurs kon overleggen en verder niks. Een van de journalisten aan de finish dichtte vrijmoedig:

ĎEen eendagsvlieg sprak mondig,
wat zal ik eens doen tot besluit?
Maar het lot besliste bondig:
hij sloeg te pletter op een autoruit.í

De man had een vooruitziende blik, al zag het daar aanvankelijk niet naar uit. De in Amersfoort geboren Kisner verhuisde naar Zeeuws Vlaanderen om dichter bij de koersen in BelgiŽ te zitten Hij reed er regelmatig prijs en behaalde een aantal overwinningen, want hij was een rappe finisher. Maar zo omstreeks 1973 ging hij om onverklaarbare redenen steeds slechter rijden en hij stopte toen hij door iedereen voorbij werd gereden. Vijf jaar later kwam de oorzaak aan het licht: Peter Kisner leed aan multiple sclerose, de gevreesde spierziekte. Toen werkte hij al als magazijnbediende bij Dow Chemical en dat heeft hij volgehouden tot het echt niet meer ging. In een recent interview toont hij zich een optimistisch man, die blij en tevreden is met de kleine dingen die nog op zijn weg komen. Want ook de minder bekende coureurs, hebben het karakter van een wielrenner.

De andere op 1 september geborenen zijn:

DELBECQUE, Julien (1903, overleden 22.10.1977, BelgiŽ)
DUIJN, Huub (1984, Nederland)
FERRIGATO, Andrea (1969, ItaliŽ)
JAGER, Wim de (1942, Nederland)
JAGT, Arjan (1966, Nederland)
LOBATO ELVIRA, Ruben (1978, Spanje)
MASSON, Emile (1915, BelgiŽ)
PEPELS, Chris (1948, Nederland)
RICCI, Riccardo (1983, ItaliŽ)
SCHNEIDER, Kurt 1932, Oostenrijk)


Door Fred van Slogteren, 31 augustus 2006 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web