Toon Steenbakkers (1916-2006)

Gisteren is Toon Steenbakkers overleden. Een wielrenner van lang geleden uit de tijd dat ze de reservebanden nog kruislings om de schouders droegen en van die grote aluminium drinkbussen voor op het stuur. Rooie Toon werd hij genoemd en hij was de gabber van Gerrit Schulte. Ook tegenpolen, want de extraverte luidruchtige ex-Amsterdammer was in alles het tegendeel van de gemoedelijke, rustige Brabander. Hij liet echter niet over zich lopen, zeker als er na de koers afgerekend moest worden en de organisatie niet snel genoeg over de brug kwam. Hij was van 1939 tot en met 1953 beroepsrenner en hij pakte overal zijn prijsjes. Toen hij op 38-jarige leeftijd stopte had hij de keus om een café te beginnen of in de verzekeringen te gaan. Hij koos het laatste, leerde het vak en werd een goede verzekeringsagent. Op zijn 59ste vond hij het welletjes en hij ging van het leven genieten, onder andere op de racefiets. Het wielrennen heeft altijd een belangrijke rol in zijn leven gespeeld. Hij volgde het allemaal nog op de voet en vorige week heeft hij nog met genoegen gekeken naar de oude beelden van de eerste Ronde van Nederland toen die in 1948 - net als dit jaar de Eneco Tour - over de Afsluitdijk ging. Daar was Rooie Toon als deelnemer bijgeweest en in de tweede rit greep hij net naast de overwinning. Toon Steenbakkers is 90 jaar geworden. Mijn deelneming gaat naar zijn zoon en dochter, schoonkinderen, kleinderen, enzovoort. A.s. zaterdag wordt Toon Steenbakkers om 13.30 uur in Rosmalen gecremeerd. (Foto: archief Fam. Steenbakkers)

Door Fred van Slogteren, 30 augustus 2006 14:46

Toon steenbakker

Kwam toon steenbakkers niet uit St.Oedenroden,is mijn ooit vertelt?Jammer dat deze man is overleden.Was in de tijd van Gerrit Schulte,Cees Pellenaars en Sjefke Janssen de smaakmaker van toen de wielerenners.

Geplaatst door L.Brekelmans, 21 februari 2014 17:34:36

Toon Steenbakkers (mét een s)

Nee, vriend Brekelmans (zijde gij van Endhoven?), rooie Toon was niet afkomstig van Rooi, zoals Sint Oedenrode in het Oost-Brabantse heet, maar van Sint Michielsgestel. Da's een voorstad van Den Bosch, waar hij later ging wonen. Toon was boerenzoon, dus een fanatieke doorbijter, ook op de fiets. Ik vermoed dat plaatsgenoot Schulte een beste 'knecht' aan hem heeft gehad. Toon ging later, met succes naar het schijnt, in de verzekeringen.

Ik heb die stuurbijter nog zien rijden en op zijn ouwe dag nog kort aan de telefoon gehad. Keurige man.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 21 februari 2014 19:34:13

Toon steenbakker

Ja ik kom uit Eindhoven,Han ik wist het niet.Ik heb Toon Steenbakkers nooit zien rijden
wel Gerrit Schulte.Jammer ge-noeg niet.Ging later met mijn vader na de koersen kijken.Ik heb zelf even gefietst maar kon geen potten breken jammer genoeg,maar zag graag wielren-
nen.Mijn neef Tom Brekelmans wel was goed amateur enkelen jaren in 1958 tot 1964.Dus ik
heb me vergist waar Toon steenbakkers vandaan kwam sorry...

Geplaatst door L.Brekelmans, 23 februari 2014 10:38:52

Hallo Eindhoven!

Excuses zijn nergens voor nodig, beste Breek, want een mens kan tenslotte niet alles weten en trouwens, wat dan nóg? Toon Steenbakkers was voor jou duidelijk iemand uit het stenen tijdperk, dus moet je alles over hem van ouderen horen. Ik moet je bekennen, niet eens de woonplaats van Bauke Mollema te hebben geweten totdat een toevallige dorpsbewoner mijn levenspad kruiste op internet. Vroeger (ja, daar gaan we weer) was geen enkele wieleruitslag compleet zonder dat krant of tijdschrift de woonplaats van de desbetreffende coureur er tussen haakjes bij gaven, maar in deze vercommercialiseerde tijd schijnt alleen de naam van zijn sponsorploeg nog te tellen. Zelfs Wielerrevue onthoudt ons die informatie.

Dat je zelf nog even hebt gefietst maar geen potten kon breken, is allerminst een schande. Misschien ben je ook wel te vroeg gestopt, wie zal het zeggen. Rik van Looy werd in zijn eerste koersje op vijf ronden gereden, maar zette door en groeide uit tot de wielerkeizer die als jongen van helemaal achttien al kampioen van België bij de amateurs was. Met iets meer 'karakter' zou jij wellicht ook nog hebben gekoerst.

Overigens is het wezen van wedstrijdsport juist dat het om een meting van elkaars krachten gaat en de een heeft nou eenmaal een sterkere body, meer gogme of meer geduld. Het zou gauw afgelopen zijn met de aardigheid van het wielrennen als iedereen die er niet in slaagt prijs te rijden, zijn fiets maar meteen ontmoedigd op Marktplaats zou zetten. Het peloton was al gauw te mager om nog interessant te zijn.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 23 februari 2014 19:46:05

Dat was zo!

Han je kon wel eens gelijk gehad hebben.Het was zo ik wilde wel fietsen in die tijd had je geen geld om materiaal te kopen,tubes kosten ook gauw zo'n 16 gulden.Dus je snapt wel bij ons thuis was het geen vet pot.Ik ben 2 jaar nieuweling geweest,en maar gestopt met fietsen.Ja mijn hart ging er wel na uit. Ik kon nog geen renchirt kopen in die tijd.Ja dat was in de tijd van 1958 tot 1960.
Er kwam nog bij de contrabustie kon nog niet betalen.Ik heb nog 2 jaar de schult die had nog betaalt.En
gedacht als het zo moet laat het maar.Nu ik 75 jaar ben er over denk,had toch anders kunnen zijn.Enkelen jaren geleden heb nog gefietst als liefhebber bij tourclub Wilhemina hier in Eindhoven met veel plezier aan terug denk.Ja 2 jaar terug een operatie gehad aan me hals die ene kant voor 90 procent en de anderen kant 70 procent
dicht aan het slikken waren.
En nu nog iets gekregen aan me nieren.Dus van fietsen komt niets meer van,en durf ook niet meer Han...

Geplaatst door L.Brekelmans, 24 februari 2014 18:41:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web