Uit de stalling van Peter R. de Fiets

© T&T Tekst & Traffic

“Nederland heeft altijd goede framebouwers gehad, die degelijk Hollands vakwerk afleverden. En leveren, want ze bestaan gelukkig nog steeds. Zoals Jan van Dalen uit Monster. Het grapje zal wel eens gemaakt zijn dat zijn frames er monsterlijk uitzagen, maar daar hoefde Jan niet boos om te worden, want een kind kan zien dat dit niet waar is. Je ziet er wel de liefde voor het vak van af. Jan is zelf wielrenner geweest en hij had van meet af aan een grote belangstelling voor het materiaal waarop hij reed. Als renner hield het niet over, maar als materiaalexpert behoort hij zeker tot de top. In zijn werkplaatsje ging hij kaders bouwen en hij leverde die aan klanten als Fred Snel en Gerrit Bontekoe. Die plakten daar hun eigen merknaam op en zo is ...

... de naam Jan van Dalen voor de buitenwereld een onbekende grootheid gebleven. Ook zijn eigen merknaam Duell heeft geen enkele associatie met die oer-Hollands klinkende naam.
Duell duidt op tweestrijd en dat is de essentie van de wielersport, maar het slaat bepaald niet op de werkwijze van Jan. Hij doet geen concessies waar het de kwaliteit van zijn producten betreft. De basismaterialen waarvan hij zijn frames maakt, zijn uitsluitend topmerken. Reynolds 531 en Columbus SLX, voor minder doet Jan het niet. In 1990 kostte een Duell frame al 1200 gulden. De helft van dat bedrag zat in het materiaal en de andere helft in het arbeidsloon, want het lak- en graveerwerk kwam uit eigen huis. Door de puur ambachtelijke wijze waarop Jan te werk gaat, duurt het lang voor je algemeen erkend wordt als leverancier van kwaliteit. Maar als het eenmaal zo ver is weten ze je wel te vinden. Daarom werd het werkplaatsje in Monster te klein en het bedrijf verhuisde naar Hoek van Holland. Er is even sprake van geweest dat Jan met Herman Braun – ook zo’n kwaliteitsfreak – zou samengaan. Dat is niet doorgegaan, maar niet omdat er heibel was. Het bewijs daarvoor is het feit dat de zoon van Herman nu stage loopt bij Jan. Een goede timmerman leent zijn gereedschap alleen maar uit als hij er van overtuigd is dat het aan een echte vakman is.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen (met dank aan Susan)

Door Fred van Slogteren, 29 augustus 2006 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web