De Alp op met een gele Rompelberg!

Dries van Agt was misschien niet de beste minister-president die ons land heeft gehad, maar hij was stellig de meest kleurrijke. Wat me voor altijd met hem verbindt is het feit dat hij een groot wielerliefhebber is en dat tijdens zijn politieke loopbaan menigmaal als excuus heeft gebruikt om zware politieke confrontaties uit de weg te gaan door ergens een startschot te gaan lossen of een afspraak met Peter Post te fingeren, in die jaren – zeker in de zomermaanden - in Nederland belangrijker dan Hare Majesteit. Hoewel ik het met zijn standpunten zelden eens was en ben, heb ik een aantal jaren geleden een zeer plezierig en onderhoudend uurtje met hem doorgebracht in de lobby van een Haags hotel om zijn mening en ervaringen over en met Joop Zoetemelk te vernemen. Ik vond hem ...

... een leuke man, die met een prachtig archaïsch taalgebruik schitterend kan vertellen.
De man is inmiddels tachtig jaar, maar nog altijd zeer actief en berstensvol plannen. Zo schijnt hij tijdens de afgelopen kerstdagen omringd door nageslacht het plan te hebben opgevat om met zoon, dochter en kleinkinderen (totaal zes Van Agtjes) die monsterlijke l’Alpe d’Huez te gaan beklimmen. Op de racefiets uiteraard. Toen hij het vehikel in het schuurtje monsterde waarop hij in de jaren zeventig met enige regelmaat Joop den Uyl loste, bemerkte hij tot zijn schrik dat dit antieke racekarretje niet zo vitaal meer was dan hijzelf. Springlevend is gelukkig nog wel zijn netwerk in de wielersport en één telefoontje naar amice Fred Rompelberg in Maastricht was voldoende om het vermetele plan handen en voeten te geven. Fred regelde direct een zestal racefietsen waarmee de familie Van Agt in juni a.s. de uitdaging te lijf kan gaan. Ten bate van de kankerbestrijding, want de naam van de beroemde alp is nauw met de bestrijding van die vreselijke ziekte verweven. Hedenmiddag waren de Van Agtjes met Fred en Tinie Rompelberg in Bruchem om in de aldaar gevestigde racespeciaalzaak van Gijs van Tuijl de maten te laten nemen voor de fietsen waarmee de familie de beklimming en de voorafgaande training zal ondernemen. We kunnen het gerust aan Fred overlaten om rondom dat gebeuren een groot spektakel te maken, waarbij de publiciteit grotendeels ten goede zal komen aan het geweldige doel: kanker de wereld uit! Mocht u in de komende maanden in de buurt van Nijmegen een oud-premier op een knalgele racefiets tegenkomen dan weet u dat Zwarte Dries – zoals Wim Kan hem graag noemde - in training is. Sapristie, mijn waarde!
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 29 december 2011 17:00

Dries van Agt

Vele verhalen doen over hem de ronde.Als politicus en wielerliefhebber.Meestal zijn ze waar soms is de waarheid nog verder verfraaid. Een ding staat als een paal boven water; zijn wielerliefde was echt. "Ik heb"aldus van Agt het neveneffect der persoonlijke publiciteit nimmer versmaad" maar ik zal altijd de kwaadsprekers bestrijden die zeggen dat Dries van Agt niet van wielrennen hield en houdt! waarvan akte!

Hans Prakke

Geplaatst door hans prakke, 29 december 2011 21:19:04

van agt

de waarschuwing van Prakke zullen we goed onthouden hoor!

Geplaatst door jos kars, 30 december 2011 12:56:14

Leuk stuk. In Nijmegen kun je in ieder geval lekker trainen.

Fred Rompelberg is natuurlijk geniaal. Staat zijn naam trouwens nog steeds op de startlijst van de NK?

Geplaatst door Paul, 30 december 2011 17:07:40

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web