Van de boekenplank van Wim …

ALLES UIT DE KAST

door Frans van Schoonderwalt

Dit mooie boek kreeg ik ergens in de jaren tachtig voor mijn verjaardag van mijn toenmalige medewerkers en ik herinner me dat ik er erg blij mee was. Ik was toen nog niet dagelijks met het wielrennen bezig, maar ik had wel het gevoel in dit boek alles te kunnen vinden wat ik op enig moment wilde weten. Internet was nog onbekend, dus was de wielerliefhebber van dit soort boeken afhankelijk. In alfabetische volgorde staat er alles in …

… over bekende wielrenners uit de historie en verder de geschiedenis van beroemde klassiekers, etappewedstrijden, zesdaagsen enzovoort. Met de winnaars erbij. Rijk geïllustreerd ook. Van bijna iedere besproken renner staat er wel een foto bij en ik herinner me dat ik het kort na ontvangst met de gulle gevers doorbladerde en er hevige commentaren kwamen op het uiterlijk van sommige renners uit een ver verleden. Zoals over Serse Coppi, de jongere broer van Fausto. De grote Coppi was al niet moeders mooiste, maar Serse kon zo meedingen naar de titel 'Lelijkste Man van Italië', zo die titel zou hebben bestaan. Naar de staat waarin het boek nu is te oordelen heb ik het vaak ter hand genomen om er iets in op te zoeken. Het valt namelijk van ellende uit elkaar. Als dat bij iedere bezitter zo is, dan begrijp ik waarom er in 2006 van dezelfde auteur en met dezelfde titel nog een boek uitkwam. Gemoderniseerd, maar alleen maar met renners en geen informatie meer over beroemde wedstrijden met vermelding van de erelijst. Dat kun je tegenwoordig allemaal wel op Wikipedia vinden, maar het is toch jammer. Frans van Schoonderwalt was van 1969 tot 2004 de wielerverslaggever van de Volkskrant, die in die jaren veertien keer de Tour de France volgde. Een kenner van het métier en dat blijkt uit iedere bladzijde van dit mooie boek.

Door Fred van Slogteren, 29 december 2011 10:00

Alles uit de kast

Mooi naslagwerk inderdaad, al is opvallend dat informatie over de Belgische renners verdacht veel weg heeft van teksten uit de Bijbel van het cyclisme oftewel de Velo Gotha.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter (77), 29 december 2011 13:57:41

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web