Herinneringen bij een foto …

In september 2010 overleed plotseling door een bizar ongeluk de Amsterdamse wielerman Bertus Raats. Hij werd in meerdere hoedanigheden herdacht. Als gangmaker, als wielerjournalist, als schrijver van een reeks boekjes over het Amsterdamse wielrennen, als PR-man van de Amsterdamse zesdaagse, als bestuurslid van zijn club ARC Ulysses en als man die een mensenleeftijd lang in …

… het onderwijs heeft gewerkt. Hij was een duizendpoot waardoor het zicht op zijn verleden als wielrenner wat op de achtergrond is geraakt. Toch was dat de basis van Bertus in het wielrennen. Hij was geen grote coureur, maar hij blies zijn partijtje in de Amsterdamse regio behoorlijk mee. Hier zien we hem met bril in de Ronde van het Vondelpark, in de jaren vijftig en zestig een van de bekendste criteriums in de hoofdstad. De man voor hem is een andere coryfee uit die tijd. Dat was Jan Jonker, de renner die na zijn carrière naar Australië emigreerde om daar jarenlang een rol te spelen in de Australische wielerwereld. Typische Amsterdammers, die altijd ergens hun stempel op willen drukken. De belangrijkste prestatie als wielerman leverde Jan toen hij bij zijn vrouw een kind verwekte, dat later ook een bekende wielrenner zou worden. Patrick Jonker had de potentie een grote te worden, maar zijn wat introverte karakter stond dat in de weg. Toch eindigde hij eens als twaalfde in de Tour de France en ik zag hem van heel dichtbij eens de Grote Prijs Wallonië winnen bovenop de Citadel van Namen. Dat was pure klasse en machtsvertoon. Zo maar wat gedachten bij het zien van een foto uit lang vervlogen wielertijden. (Foto: archief Hans Middelveld)

Door Fred van Slogteren, 27 december 2011 9:00

Niet Jan maar Evert...

...leuk stukje maar wel met een grote fout! Niet Jan maar zijn broer Evert is de vader van Patrick Jonker. Overigens was Jan maar kort in Australie.

Geplaatst door André Stuyfersant, 27 december 2011 09:35:42

Bertus Raats

Was Bertus Raats van Ulysses de persoon die niet alleen brildragend maar ook enigzins rood/blond haar had, in dat geval heb ik dan de goede voor ogen, triest te vernemen dat hij in 2010 overleed na een bizar ongeluk, echter zolang er nog over je gesproken wordt ben je niet echt dood en dat moet voor zijn nabestaande een grote troost zijn! ik ben verheugd met hem gekoerst te hebben. groeten uit de residentie Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 28 december 2011 13:05:56

Klein foutje!

Jan Jonker is niet de man die voor Bertus rijdt, maar de man in laatste positie. Dat is Jan Jonker. Ik heb deze foto overigens ook in mijn archief. Jan had trouwens ook een zoon die redelijk kon fietsen Dat was Fausto Jonker. Kon er ook wat van...

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 29 december 2011 20:53:01

...de man in laatste positie is ook niet Jan, want die is een stuk kleiner. Wie dat wel is..? Waarschijnlijk kan Jan daar uitsluitsel over geven.

Geplaatst door André Stuyfersant, 30 december 2011 10:41:09

Bertus & Bertus

De man schuin naast Bertus Raats is Bertus Lelieveld, kwam hem nog tegen bij de feestelijke uitreikig van de Waf trofee aan Joop Rijnink "op Sloten"..

Geplaatst door André, 03 maart 2015 09:04:32

jan jonker

2 jaar geleden een reunie gehad bij Jan thuis in Amsterdam met o.a Jan Mehagnoul helaas inmiddels
overleden en zijn broer Evert overgekomen uit Australie verder aanwezig Herman Arends Fred Lagterop
Piet v. Os ,Walkier en nog andere wielrenners bekent uit het Amsterdamse wielercircuit jaren 50/60
Jan Jonker inmiddels 90 jaar oud is nu woonachtig bij zijn zoon Fausto met als grootste handicap
zijn doofheid.Evert komt bij leven en welzijn dit jaar nog een keer naar Nederland en hoopt nog oud
couriers van vroeger terug te zien.

magua
Geplaatst door guariento.d, 03 januari 2023 19:54:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web