De Burgerlijke Stand van 29 december.

BLIJLEVENS, Jeroen (1971, Nederland)
BOWDEN, Alex (1989, Verenigde Staten)
GARCIA MARROQUE, Evelyn (1982, Spanje)
GUILLOU, Florian (1982, Frankrijk)
LOBATO DEL VALLE, Juan José (1988, Spanje)
OKENS, Kevin (1986, België)
RINERO, Christophe (1973, Frankrijk)
VAN TONGERLOO, Guillaume (1933, België)
WEKEMA, Bert (1962, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 29 december 2011 0:00

Tweemaal Jo

In de Burgerlijke Stand onlangs de naam Joop Hulshof. Ik vermoed dat Jo Hulshof uit Den Bosch is bedoeld, naar goed Brabants gebruik Joke genoemd. Als prof reed hij vooral in dienst van zijn stadgenoot Gerrit Schulte.

Ook een andere Jo was vermeld: Jo de Haan. Volgens Fred een verdienstelijke prof, volgens mij méér dan dat. Vergeten hoe hij bijvoorbeeld in het WK van Ronsse 1963 derde was in die zinderende eindspurt tussen de rivaliserende Belgen Beheijt en Van Looy? Zelfs Jan Janssen kon hem toen niet bijbenen.

Zandvoort

Nooit gezien hoe diezelfde Jo de Haan in 1958 op het circuit van Zandvoort naar de wegtitel bij de amateurs soleerde? Met de stijve zeebries op kop en een fel jagend peloton in de nek. "Toen ik omkeek", heeft hij me later verteld, "zag ik Adrie Braspennincx, die me in Brabant had geflikt. Ik dacht: dát nooit, dié wordt hier geen kampioen!"

Veel gewonnen heeft Jo de Haan inderdaad niet, maar geldt dat niet voor de meeste coureurs? In mijn ogen blijft hij een klasbak, die geen gelukkige jeugd had en mede daardoor met een gebrek aan zelfvertrouwen kampte. En bij de militaire ploeg van Gerrit Schulte ook nog eens aan zekerheid verloor door de kritiek op zijn rijden met de grote molen. Maar als joch van twaalf fietste Jo al met de grote mannen (onder wie Wout Bos uit Greup) mee naar de Ronde van Vlaanderen en dan moest hij maar aan het wiel zien te blijven, want wachten was er niet bij. Dan moet je toch een stukje kunnen fietsen.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter (77), 29 december 2011 14:53:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web