Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers …

Op de dag dat overal in de wereld het kerstverhaal wordt verteld kom ik zoekend naar een verband met schaatsende wielrenners en wielrennende schaatsers niet verder dan Bartlehiem. Deze legendarische plaats in de geschiedenis van de Elfstedentocht - waarvan de naam is afgeleid van Bethlehem - kent echter geen helden die in beide sporten hebben geëxcelleerd. Reinier Paping was in zijn tijd een aardige wielrenner, maar niet met de reputatie die hij als schaatser heeft. Op de gladde ijzers staat hij als overwinnaar van ...

... de meest barre van alle tochten langs de Friese steden als sportheld op eenzame hoogte, maar op de smalle bandjes was hij hooguit een verdienstelijk amateurrenner.

Vernoemd naar het kerstkind
Hoewel de naam Paping verwijst naar een rooms familieverleden is hij toch niet de man die we op Kerstavond met het kerstverhaal kunnen associëren. Dus laten we de bijbel voor wat het is en zoeken we verder in de moderne betekenis van kerstmis en vinden we in de wereld  van Jingle Bells, Santa Claus, arresleeën en het besneeuwde landschap van I’m dreaming of a White Christmas onze wielrennende schaatsheld van deze week in Oostenrijk. Een wielrenner met een mooi schaatsverleden die als zodanig aan drie Olympische winterspelen heeft deelgenomen. En bij hem vinden we wel de associatie met het kerstverhaal want hij is vernoemd naar het kindeke Jezus en kijkt op als je Christian roept. Christian Eminger om volledig te zijn.

Degelijke stayer
Als schaatser was Eminger in de jaren tachtig en negentig een zeer degelijke stayer. Uitschieters daargelaten was hij niet altijd een podiumkandidaat in een allroundtoernooi, maar wel een pure specialist die op de 5 en 10 kilometer een vlak schema kon rijden. Zo eentje van niet te snel of te langzaam vertrekken om dan in een goed opgebouwde race een respectabele eindtijd neer te zetten. Zo herinner ik me hem van het door Leo Visser gewonnen wereldkampioenschap Allround van 1989 in Oslo. Begeleid door de stem en de gitaar van Roy Orbison presteerde de in Zwitserland geboren Oostenrijker het om op de 10.000 meter onder de 15 minuten te blijven. Niet de beste tijd van de dag, maar wel een ereplaats tussen de vedetten van toen.

Voor- en tegenstanders
De klassieke 10.000 meter staat de laatste jaren in de schaatswereld hevig ter discussie. Velen willen er vanaf, in ieder geval als onderdeel van allroundtoernooien over de vier klassieke afstanden 500, 1.500, 5.000 en 10.000 meter. De langste afstand lijkt na het flitsende werk op de korte afstanden op kijken naar het groeien van gras of het drogen van verf, is het argument. Te saai en slaapverwekkend om naar te kijken. Daarom is vorig weekend in Noorwegen voor het eerst een nationaal kampioenschap Allround verreden zonder de klassieke 10 kilometer. In plaats daarvan was er een wedstrijd over die afstand voor alle deelnemers, die – als betrof het een marathonschaatswedstrijd – als een peloton over de baan gingen. Tegenover de voorstanders van verandering staan felle opponenten, vooral in ons land. Dat zijn de pure liefhebbers die smullen van een man-tegen-man-gevecht, zeker als de langste afstand de beslissing voor het eindklassement moet brengen. Voor beide standpunten is veel te zeggen en dat betekent waarschijnlijk dat er in de internationale kampioenschappen voorlopig niks zal veranderen.

Ard en Keessie
Dat veel tegenstanders van modernisering in Nederland zitten laat zich raden. Naast de traditie van zondagavond zeven uur met het bord op schoot naar voetbal kijken, is er de nostaligische herinnering aan die winterse weekeinden in de jaren zestig en zeventig toen we ronde na ronde de tijden noteerden van Ard en Keessie. Op onze zwart/wit toestellen volgden we de verrichtingen van die schaatshelden op de honderdste seconde en de volgende ochtend ging het op het werk en op school nergens anders over. In dit melancholieke beeld past Christian Eminger volledig. Hij heeft de intrede van de overdekte ijsbanen meegemaakt en dat is hem niet goed bekomen. De beste prestaties heeft hij in zijn lange schaatsloopbaan dan ook op winterse buitenbanen gerealiseerd. Voor een allroundtoernooi waren zijn twee korte afstanden te zwak om in het eindklassement een rol te spelen. Zijn beste resultaat in een allroundkampioenschap was een vierde plaats bij het EK van 1989, terwijl hij in datzelfde jaar bij het WK zevende werd. Het was zijn topjaar, waarin hij ook Oostenrijks kampioen allround werd, een prestatie die hij ook in 1993, 1995 en 1996 realiseerde.

Bij de eerste tien
In totaal nam Eminger als allrounder dertien keer deel aan een WK en twaalf keer aan een EK en twee maal won hij bij die toernooien een afstandsmedaille. Succesvoller was hij bij wereldbekerwedstrijden op afzonderlijke afstanden. Op de 5.000 meter stond hij in dat soort wedstrijden meermalen op het podium. Zijn overwinning in Innsbruck in 1986 op de 5 kilometer zal hij ongetwijfeld als een hoogtepunt in zijn carrière hebben ervaren. Als langeafstandspecialist was hij meestal goed voor een klassering bij de eerste tien, hetgeen ook blijkt uit zijn resultaten op de twee langste afstanden bij de Olympische Spelen van 1994 in het Noorse Lillehammer.

Van geen ophouden weten
Al tijdens zijn schaatscarrière begon de wielersport steeds belangrijker te worden. Zo deed hij meermalen mee aan de wedstrijd Trondheim–Oslo, een mix van een normale koers en een endurance wedstrijd over een afstand van 500 kilometer, waarvan de route onder meer leidt over een bergpas van 1.000 meter hoogte. Deze loodzware monsterrace staat op zijn erelijst. Na zijn afscheid van het schaatsen is het wielrennen zijn lust en zijn  leven geworden en hij weet wat dat betreft niet van ophouden. Waarom zou hij ook, want hij blaast zijn partijtje op 47-jarige leeftijd nog volop mee in het semi-profcircuit in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Hij is meer dan eens wereldkampioen bij de Masters geweest en hij reist als actief wielrenner nog ieder jaar de wereld rond. Niet zonder succes want recente overwinningen in rondes als die van Kameroen en Martinique, uit de UCI Africa Tour, tonen aan dat de jaren geen vat lijken te hebben op deze uitzonderlijke sportman, die als succesvol schaatser/wielrenner de geschiedenis zal in gaan. Een hoopgevende kerstgedachte voor ouder wordende schaatsers en wielrenners. Fijne kerstdagen!

IJs en wieler dienende,

tot volgende week!”

Ad van der Linden

Door Fred van Slogteren, 24 december 2011 12:00

Rigard van Klooster

Van Klooster doet het andersom. Hij was een verdienstelijk schaatser en is sinds 4 maanden als baanwielrenner actief. De 26-jarige neemt volgende week als sprinter deel aan het NK in Apeldoorn. Is hij een nieuw talent?

Geplaatst door Ton van Wieringen, 24 december 2011 18:35:24

Rigard van Klooster

Bedankt voor je reactie, Ton (van Wieringen), ook voor het nieuwtje dat we er weer een wielrenner-schaatser bij hebben.
In het naslagwerk Schaatsseizoen 2010-2011 zie ik van Rigard van Klooster tijden staan waar de meeste schaatsers alleen maar van kunnen dromen!
Ik wens Rigard dan ook veel succes bij het komende NK baanwielrennen en zal ook in de toekomst blijven letten op zijn ontwikkeling als baanwielrenner en ex-schaatser.

Geplaatst door Ad van der Linden, 26 december 2011 14:15:31

Schaatsen-wielrennen

Ja het is bekend dat er veel wielrennende schaatsers of in een andere volgorde, in het midden van de vorige eeuw had je Wim van der Voort , uit 's-Gravenzande, zilveren medaille winnaar op de Olympische spelen ( 1500 m.) Uit Loosduinen kwam Peter Notet, verre familie van mij, bronzen medaille winnaar tijdens de spelen van Albertville ( Frankrijk ) in de grijze oudheid was er ene Jaap Eden waarna sportprijzen naar vernoemd zijn, uit Vlaardingen kwam een verdienstelijk renner schaatser Rudie Liebrechts, uit Leiden Gerben Karstens, koos later voor de wielersport omdat daar wat meer in te verdienen viel,Jan Bols en Harm Kuipers beoefende de beide sporten met goede resultaten, en helemaal een goede s
chaatser was onze eigen Keessie Verkerk, nadere uitleg overbodig uit Puttershoek, naar Noorwegen geemigreerd, ja nu hebben wij dus Sven Kramer, die het schaatsen boven het wielrennen verkiest, gezien de hedendaagse geldelijke b eloningen in het schaatsen beter zijn dan in de tijd dat Gerben Karstens de omgekeerde weg bewandelde, ander had Sven wellicht voor de fiets als hoofddoel gekozen, want op beide sporten is hij een uitblinker!., dan zijn hedendaagse trainer bij de T.V.M.-ploeg, ja onze Belgische Hagenaar Bart Veldkamp met wiens vader ik ook menig wedstrijd reed in de jaren 1960- 1966 van 20e eeuw, ja en in het huidige marathonschaatspeloton zullen er nog vele schaatsers zijn, welke in de zomermaanden op het stalen ros klimmen, ja dat mag ik nu niet meer zo zeggen om dat de meeste frames van kunstof ( Carbon ) gemaakt zijn ( worden echter persoonlijk vind ik de fietsen van mijn tijd er mooier uitzien, i.p.v. de dikke buizen van de kunststof die nu gebruikt worden, maar dat is een kwestie van smaak, nietwwar?, nu mijn artikeltje weer geschreven heb groet ik U , tot de volgende maal, Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 28 december 2011 16:46:41

schaatsen-wielrennen

Beste Theo ten Dam,ik denk dat de prestatie van Uw ver Familielid Peter Nottet niet veel indruk op U heeft achter gelaten als je bedenkt dat hij zijn bronzen medaille heeft behaald op de spelen in 1968 in Grenoble.

Geplaatst door Cor, 29 december 2011 08:39:39

Peter Nottet

Beste Mijnheer Cor, Leuk dat U mijn artikeltje gelezen heeft, excuses voor de " enorme" fout, ha, ha, of het nu Albertville of Grenoble was , dat zal mijn persoontje worst wezen, ik schrijf alles op uit mijn grijze hoofd, zonder dat ik er naslagwerk op verricht, gewoon voor de vuist weg, en als U mij dat nu kwalijk neemt, dat dit geen indruk op mij gemaakt zou hebben, had ik dit niet eens vermeld, ik ga zo straks mijn 75e verjaardag tegemoet, en dan kan er weleens een foutje tussenschuilen, of haalde U vroeger op school ook altijd de hoogste cijfers, want je hebt altijd baas boven baas, trouwens Grenoble en Albertville liggen hemelsbreed niet zover van elkaar af volgens mijn geografische kennis, dus neemt U mijn reacties niet te serieus , omdat ik naar eer en geweten dit alles tik voor de rubriek, U zijt allen gegroet, Theo ten Dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 29 december 2011 23:35:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web