Jos van der Vleuten (1943-2011)

Zo juist bereikt mij het droeve bericht dat Jos van der Vleuten is overleden. Tijdens zijn vakantie in de Dominicaanse Republiek maakte een herseninfarct een eind aan zijn leven. Jos was in de jaren zestig een bekend coureur die vooral naam heeft gemaakt als een zeer goede knecht. Hij startte zes maal in de Tour de France en slechts één maal in 1968 moest hij door ziekte uitvallen. Uitgerekend in het jaar dat Jan Janssen de Tour won en zijn helpers een aardige cent konden verdienen. Jos reed ook vier maal de Ronde van Spanje met een 17de plaats in het eindklassement als beste resultaat. In de Vuelta won hij drie keer een etappe en in 1966 het puntenklassement. Ook speelde hij een cruciale rol in de finale van het WK 1967 in Heerlen. Hij zat in een vroege ontsnapping met een nog jonge Eddy Merckx en de Italiaanse vedette Gianni Motta, toen hij van ploegleider Wout Wagtmans te horen kreeg dat de Nederlandse kopman Jan Janssen in de achtervolging was en snel naderde. De Vleut kneep in de remmen en wachtte Jan op. Samen reden zij ...

... het gat naar de kopgroep dicht. Bij het aantrekken van de sprint ging er tussen de twee Nederlanders iets mis in de communicatie en Merckx versloeg Janssen met een half wiel. Na zijn carrière heeft Jos veel gedaan voor zijn wielervereniging RTC Buitenlust en heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de beginjaren van later bekende wielrenners. De bekendste daarvan is Leontien van Moorsel geweest. Ik heb Jos persoonlijk leren kennen bij de research voor mijn boek over Jan Janssen. Hij was toen nog werkzaam in het familiebedrijf in Helmond. In die periode had hij net een scheiding achter de rug en kwam hij nogal somber over. Toen het boek uitkwam ging het al een stuk beter met Joske. Er was een nieuwe liefde in zijn leven gekomen en met Tanja, zijn tweede vrouw, is hij in Zeeland als antiekhandelaar een nieuw leven begonnen. Jos van de Vleuten was een rondborstige en aardige vent, die zich altijd een beetje miskend heeft gevoeld. Dat is jammer, want zijn prestaties spreken voor zich en de kopmannen waar hij voor heeft gereden zullen zeker met waardering aan hem terugdenken. Jos van der Vleuten is 68 jaar geworden. Ik wens Tanja en de verdere nabestaanden heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 6 december 2011 16:33

Voor Jos

Het hagelt in het bos. Het najaar is te ruiken, de dennenlucht prikkelt mijn neusgaten. Ik geniet met volle teugen. Thuisgekomen start ik de PC op en speur naar nieuws op Slogblog. Dan welt een gevoel van rouw in me op. Ik denk terug aan de dagen dat ik met "de Vleut" als ploegmaat Olympia's Tour fietste. Niets was mooier dan dat. En hoewel dankbaar voor wat is geweest, overheerst de smart. Een traan spoort over de rimpel op mijn wang.

Geplaatst door Jan v d Horst, 06 december 2011 19:51:06

de Vleut

Domme... Echt een van mijn favoriete coureurs van die tijd. Waar ik als kleine jongen torenhoog tegenop keek. In 1977 op een wilde koers in Best stond hij tussen ons in als collega niet-licentiehouder. Een liefhebber pur sang met passie voor de fiets. In een regenboogtrui zonder reclame. Echt de Vleut. Een mooi gesoigneerde coureur ook altijd. Op en top verzorgd en glimmend in de massageolie bij de start. Met een eeuwige glimlach. Op zijn Hellemunds. Een herseninfarct... Ik ben zelf nog herstellende ervan sedert setember 2010. Ik heb geluk gehad. Jos niet. Het was hem gegund. De goeie gaan altijd. 2 van mijn favorieten in één jaar. In mei Cees Zoontjens en nu de Vleut. Rust zacht, Jos.

Geplaatst door marco V, 06 december 2011 23:11:11

Ik denk nog altijd met veel plezier aan het WK 1967 terug. Wat Jos v.d.Vleuten die dag presteerde was enorm,ik ben ook altijd supporter van hem gebleven.

Geplaatst door Cor, 07 december 2011 12:46:43

D'n Vleut

Zo jong nog, 't is zeund...
Ik war 'n menneke van 'n joar of tien, d'n Vleut won toen 't puntenklassement in Spanje. Da war wa... n'n Hellemonder...

Geplaatst door Farelli, 07 december 2011 12:47:41

Jos van der Vleuten

We zijn erg geschrokken van het overlijden van Jos. Hij was een Buitenlustman in hart en nieren. Als renner, als bestuurder, als sponsor en als mens. Een man met het hart op de tong, maar met een echt wielerhart.
Veel sterkte voor zijn familie en voor de hele Buitenlust-familie die hiermee een belangrijke ambassadeur verliest.

Geplaatst door Piet Kessels, 07 december 2011 16:40:27

In memorium

Jos
Enkele weken geleden hebben we elkaar nog gesproken , een week voor je weer vertrok naar je vakantie adres.
Een kostbare herinnering voor mij is dat we 2 jaar geleden een zeer gezellige avond hebben gehad in de Ardeche op de verjaardag van Tanja, waar we vooraf een geweldige tocht hebben gefiets met onze vrienden groep.Voor Buitenlust jou geliefde club zal deze klap hard aankomen.
Wij wensen Tanja en verdere familie veel sterkte toe in de komende tijd

Geplaatst door Thea en Henk van Kilsdonk, 07 december 2011 20:33:01

Jos van der Vleuten

Met het overlijden van Jos van der Vleuten is een zeer sympathiek mens heengegaan.
Jan Zomer heeft in de Wielerexpress van 2005 een lang interview met Jos van der Vleuten geplaatst, een boeiend stuk. Eveneens aan te raden is een stuk dat Gijs Zandbergen in "Alleen op kop" over Jos van der Vleuten heeft geschreven. Daarin wordt o.a. verteld over de afscheidswedstrijd van Jos van der Vleuten in (waarschijnlijk) Helmond. Na afloop van de wedstrijd ging Jos bij de prijsuitreiking achter de jurytafel zitten en overhandigde de renners hun enveloppe met de verdiende prijzen maar met inhouding van wat ze nog in de loop der jaren aan Jos van der Vleuten verschuldigd waren. Jos was een goed mens, maar niet gek.

Wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte toe.

Geplaatst door Piet van der Meer, 08 december 2011 12:49:19

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web