Het was me het weekje wel!


Het nieuws van de week was natuurlijk de onthulling van het geheim van Joop Zoetemelk, vrijdagavond in Motel De Jong. Morgen verschijnt het boek Joop Zoetemelk. Een open boek, geschreven door Peter Ouwerkerk, Joop Holthausen en Jacob Bergsma. Gedrieën behoren zij tot de generatie Tourverslaggevers in ruste waarvan enkele mij destijds verbaasd aankeken toen ik in 2004 mijn plannen voor een biografie van Joop bekendmaakte. “Dat zal een dun boekie worden, want wat is er nou over die saaie Piet te schrijven?”, was de teneur. Ik zeg niet dat een van de drie dit gezegd heeft, maar het kwam uit dezelfde hoek van mannen die soms tientallen jaren lang de Tour voor hun kranten hebben verslagen. Ik op mijn beurt vroeg mij af wat het nieuwe boek voor nieuws kon behelsen, omdat ik meen alle facetten van Joop’s wielercarrière en privéleven volledig beschreven te hebben. Op één ding na en dat is nu juist de kapstok waar dit nieuwe boek aan is opgehangen, begrijp ik want ik heb het natuurlijk nog niet gelezen. Zijn huwelijk dat door het drankmisbruik van zijn vrouw Françoise een hel op aarde was geworden. Toen ik voor een zeer lang ...

... interview in juni 2004 een weekend bij Joop te gast was, heeft hij het mij ongevraagd allemaal verteld in de auto op weg naar Parijs waar zoon Karl die middag moest koersen. Hem aanhorend zat ik direct met de vraag of ik dit wel kon publiceren. De reden waarom hij het mij vertelde was echter mij te vragen het niet openbaar te maken, want aan de sfeer in Huize Zoetemelk had ik die ochtend al gemerkt dat er veel niet goed zat. Ik heb erin toegestemd, met als voorwaarde dat ik Françoise wel mocht interviewen. Mijn boek bevat namelijk 48 monologen van mensen die Joop goed hebben gekend in de diverse stadia van zijn leven. Dat hadden er 49 moeten zijn, want ook zij stond op mijn lijstje. Joop stemde toe omdat hij wel begreep dat je de vrouw met wie hij op dat moment al 33 jaar getrouwd was in een biografie niet kunt verdonkeremanen. Het werd een van de meest bizarre interviews uit mijn loopbaan. Françoise zag eruit als een ziek vogeltje en leek zeker twintig jaar ouder dan ze was. Zonder enige zelfreflectie begon ze in een mix van Frans en Nederlands direct over haar slechte huwelijk dat door toedoen van Joop verworden was tot een gewapende vrede. Ze miste haar overleden vader en aan Joop had ze niks. Nooit wat gehad ook. Hij was altijd weg en als hij er was vormde hij met de kinderen één front tegen haar. Zo gemeen. En hij zei nooit wat. Altijd dat nerveusmakende zwijgen. Zo ging haar klaagzang vol zelfmedelijden minutenlang door. Ze leek op Elisabeth Taylor in haar rol van Martha in Who’s afraid of Virginia Woolf, het ene moment vermoeid achterover leunend en dan weer fel betogend met vuurspuwende ogen naar hem uithalend. Mijn laatste vraag leek logisch, want ik vroeg haar of ze nog wel van hem hield. Direct volgde haar antwoord als de schrille noodkreet van een angstig dier: MAIS OUIHHHHHHHHH!!! BIEN SÛR!!! Daarna barstte ze in hevig snikken uit.
Het was het enige interview dat ik Joop heb laten lezen, want de rest zag hij wel als het boek klaar was, zei hij. Onbewogen las hij het met een leesbrilletje op de neus. “Dit mag er niet in”, zei hij beslist op een toon die ik niet van hem kende. Het is er niet in gekomen, want wie ben ik om dat te weigeren. Nu komt het wel allemaal naar buiten en dat is goed. Ruim dertig jaar huwelijksellende van je af laten schrijven om op je 65ste in een nieuw huis en met een nieuwe liefde een nieuw leven te beginnen, is Joop Zoetemelk wat mij betreft van harte gegund. Ik hoop dat hij het verleden met dit boek kan afsluiten en nog lang en intens met Dany van zijn nieuwe geluk kan genieten. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 27 november 2011 9:00

Aangrijpend en bizar allemaal. Heb "Een Open boek" gelezen. Net als "Joop" een mooi boek. Weer wat nieuwe foto's, soms weer in iets andere blik op bepaalde momenten uit zijn carriere.

Geplaatst door Jos van Nierop, 27 november 2011 11:19:12

Het dilemma van de biograaf

Wie ben je om hem dat te weigeren? Verdorie Fred, had je maar iets van het karakter van mevr. Palmen gehad en je boek over Joop had voor ‘Schlagzeilen’ gezorgd zoals onze oosterburen dat zo mooi uitdrukken.
Liep je fatsoen je hier voor de voeten? Of was het medelijden?
Duidelijk wordt maar weer, dat het schrijven van een biografie feitelijk maar één norm kent, namelijk dat alles wat bekend is er ook in hoort. Zeven jaar na dato gaan anderen ermee lopen. Het lijkt een beetje op de zoveelste Van Gogh biografie. Niets nieuws, maar slechts de veronderstelling dat Vincent geen zelfmoord gepleegd heeft, maar vermoord zou zijn. Dat verzinsel, flinterdun onderbouwd, is genoeg om mijnheer van Nieuwkerk van opwinding te laten kwijlen in de DWDD. Gevolg? Overal ligt dat boek nu op prominente plaatsen in boekhandels. En nadat Joop bij Wilfried de Jong verscheen, met zijn nieuwe geliefde die ik hem van harte gun, zal met de nieuwe biografie over Joop het zelfde gebeuren.

Bovendien gedijen alcoholisten (dat geldt voor vrijwel alle verslaafden) mede bij de gratie van de gêne, de te grote compassie van hun omgeving. Geen verwijt, maar een simpele constatering. Zo gezien had je Joop misschien wel een dienst bewezen als je in 2004 nadrukkelijk gezegd had: ‘Sorry Joop, maar dit hoort erin. Het kleurt je als persoon, voegt een extra dimensie toe aan je prestaties. En zwijgen over een ziekte, vooral als het een verslaving betreft, is hem mede in stand houden.’
In een boek dat ik volgend jaar hoop uit te geven zeg ik het volgende over biografen en hun onderwerpen:
‘Biografieën! Misschien moet je het onderwerp, de persoon waarover je wilt schrijven, eerst diep haten, er vervolgens voor in therapie gaan en dan pas overwegen er een boek aan te wagen. Met daarbij onvoorwaardelijk de bereidheid elke beer die zich op de weg aandient resoluut overhoop te schieten.’

Zoals gezegd; jij deed dat niet en misschien zit ik die constatering wel een verhuld compliment.

Groet,

Joep

Geplaatst door Joep Scholten, 27 november 2011 18:14:12

Psalmenboek van Joep

Als Joep Scholten - naar hij zegt(schrijft) - ook een boek gaat uitgeven, zal het waarschijlijk een Psalmenboek worden. Moge de Heer ons daarvoor behoeden.

Geplaatst door jan zomer, 27 november 2011 19:45:03

fatsoen

Laat ik het op fatsoen houden alsmede een diep respect voor de persoon Joop Zoetemelk. Bij het nieuwe boek was voor hem wel de tijd rijp om er mee naar buiten te komen. Het zijn niet de auteurs geweest die het uit hem hebben geperst en zij hebben dus ook niet met dit dilemma te maken gehad. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 28 november 2011 06:45:22

Biografiën

Er is altijd sprake van een zekere ontroering wanneer ik merk dat er nog mensen zijn die hopen op OLH die hen ergens voor moet behoeden. Jan Zomer wenst gespaard te worden voor een psalmenboek. Het kan zijn dat hier sprake is van een verschrijving, een ‘s’ teveel is zo ingetikt, het kan ook zijn dat er sprake is van polderhumor die voor jongens van het zand onbegrepen blijft. Het meest verdrietige zou kunnen zijn dat Palmen, in dit geval de schrijfster Connie Palmen, bij bepaalde wieleradepten geen enkele bel doet rinkelen. Als iemand van jaren nog jong is, wil ik dat graag door de vingers zien. Met het aantal Kerstdagen dat Jan versleten heeft, vervalt dit excuus.

Dat een typefout zo gemaakt is, moge blijken uit de laatste zin, Fred. In plaats van ‘ik’ was daar natuurlijk ‘in’ bedoeld.

Geplaatst door Joep Scholten, 28 november 2011 08:05:09

Scholten heeft in mijn ogen wel een punt. Anderzijds is dit ook wel het bekende dilemma van de wielerjournalist. Wat vertel je en wat vertel je niet.

Geplaatst door farelli, 28 november 2011 14:12:04

Jan en Joep

Joep heeft al meerdere boeken geschreven Jan. Ik ben bang dat je te snel gelezen en geconcludeerd hebt.Joep heeft simpel een dilemma beschreven
dat iedere biograaf tegenkomt.Sterker iedere journalist komt in zijn dagelijks werk die afwegingen tegen.Lees nog eens de wijze reactie van Fred!
Hans Prakke ( die uit zijn politieke- en wieler-journalistieke loopbaan een lezing kan vullen over dit dilemma!)

Geplaatst door hans prakke, 28 november 2011 20:04:30

emailadres

Hans Prakke heeft een nieuw emailadres : hans.prakke@gmail.com
Mijn hotmailadres is gehacked en ik ben al mijn contactpersonen kwijt. Mailtje is welkom zodat ik weer contact heb met U/jou!

Geplaatst door hans prakke, 28 november 2011 20:06:53

biografie

Een biograaf treedt doorgaans ongevraagd het leven binnen van een bekend persoon. Als die nog in leven is, lijkt het mij een kwestie van fatsoen dat biograaf en hoofdpersoon met elkaar afspreken wat wel en niet gepubliceerd mag worden. Ook bekende mensen hebben recht op een privé leven. Dat heeft Fred keurig gedaan, dus ik snap het probleem van Joep Scholten niet.

Geplaatst door Michel, 29 november 2011 11:28:02

sujet

dat tekent de mens Joep; gewoon een onbetrouwbaar sujet.

Geplaatst door jos kars, 29 november 2011 14:37:35

Jan Zomer heeft groot gelijk. Zijn opmerking is vergelijkbaar met de Belg Jean-Marie Dedecker die veel wielerboeken wegzette als heraldieke hagiografieën. Wielerjournalistiek lijkt inderdaad vaak op de schrijfsels van een basisschoolleerling die een held interviewt voor de schoolkrant. Het zijn supporters .. geen verslaggevers. Deze houding hield jarenlang het dopinggebruik verborgen.

Geplaatst door Paul, 29 november 2011 14:53:47

doping

Beste Paul, In mijn biografie van Joop zijn de drie dopinggevallen volledig aan de orde geweest. Dus niks verborgen. Als Joop had gevraagd dat in het boek onbesproken te laten, had ik dat absoluut geweigerd. JOOP is dan ook geen hagiografie. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 29 november 2011 14:59:21

Joep Scholten

Nog steeds de intellectueel uithangen.Denkend dat het domme wielervolk dat deze site
dagelijks bezoekt, niet weet
wie Connie Palmen is. Maar wel
intussen zijn eigen boek aan
het promoten is. Gert Jan Verbeek de voetbaltrainer zou zeggen Wat een vervelende man!

Geplaatst door Bap van Breenen, 29 november 2011 19:33:30

Connie

Alsof ik niet weet dat Connie Palmen een zangeres is. Wat verbeeldt die Joep zich wel.

Geplaatst door Frits, 30 november 2011 08:29:37

Belezenheid

Was dat niet die zangeres die een stiekeme relatie onderhield met Johnny Jordaan, maar dat mocht dan weer niet geschreven worden omdat iedereen dacht dat Johnny een Utrechter was?

Geplaatst door Joep Scholten, 30 november 2011 09:00:19

speeldoos

En deed die niet een speeldoos cadeau aan Gait-Jan Kruutmoes? Of was het Ischa Meijer.

Geplaatst door Michel, 30 november 2011 09:08:31

wees een kerel, wees een joop

joop is een echte man,
joop is een goede vader,
joop sprak met zijn daden,
joop hield zijn vuile was waar hem geleerd was die te houden, binnenshuis.
wat weten wij van de pijn van de machteloosheid van het verliezen van echte liefde die uit je handen glipt.
alcohol is dodelijker dan kanker en kanker kon haar niet weerhouden van alcohol.
joop heeft gedaan wat hij kon binnen zijn mogelijkheden en zelfs nu verschuilt hij zich niet. joop rijd de Alpe d'huzes tegen kanker.
joop hoeft zijn ego niet te poetsen, joop straalt en lacht en heeft met open boek een hoofdstuk afgesloten, omringt door warme familie met dany als hoofdprijs, zoals ome mart het afgelopen maandag prachtig verwoordde.
joop gaat nu de mooiste finale rijden van zijn leven met mooie boeken als hoofdstukken van zijn leven op de bagedrager.dus fred maak je niet druk,geloof dat je er bijna 100 overwinningen naast zat, maar ik zeur niet, ik volg joop, zouden meer mensen moeten doen.
joop ben blij met je, durf het bijna niet te vragen maar zou je mijn nieuwe vader willen worden ?

Geplaatst door antoin lagerweij, 30 november 2011 10:02:17

Joep de biograaf

Wat jammer dat een dergelijke discussie op gang komt op dit normaal gesproken zo gezellige blog.Joep ken ik niet persoonlijk, maar Fred wel. Trouwens... ik weet óók wie Palmen is!! Ondanks het feit dat ik géén 'biograaf' ben, heb ik toch vier van die dingen over bekende renners uitgegeven. Ik heb daarin steeds aan twee zaken gehoor gegeven. Ten eerste: moét ik alles over iemand naar buiten brengen (wat Joep meent) en ten tweede: zit iedereen op zulke informatie wachten? Mogelijk dat dié groep er beter aan doet een Story of een Privé te lezen. Het boek van Fred over Joop ken ik, en ik ben de mening toegedaan dat hij daarin keurig verslag heeft gedaan over datgene wat een fan en/of wielerliefhebber over Joop had willen weten.
Niet meer en niet minder!

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 30 november 2011 11:46:42

Biografie

Mensen, wat een drukte.
Ja, Joep heeft vaak (altijd) een eigen mening en dat mag. Dit is zelfs een plaats die ervoor bedoeld is, dacht ik.

Maar lees zijn laatste regel nog eens over.
Het is niet kwaad bedoeld.

Geplaatst door Harrie Hofstede, 30 november 2011 20:53:35

Beste Fred. Mijn bericht was niet speciaal op jouw boek gericht, dat heb ik niet gelezen dus ik kan er ook niets over zeggen.

Geplaatst door Paul, 01 december 2011 11:22:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web