De Burgerlijke Stand van 20 november.


Kobus CORNELISSE (1902, overleden oktober 1970, Nederland)

Als er geen mensen als Kobus Cornelisse hadden bestaan, dan zou het met de wielersport in Nederland droevig gesteld zijn. Dat durf ik best te beweren, want iedere wielervereniging in Nederland heeft wel een of meer mensen als Kobus in de gelederen, anders zou de club geen lang leven beschoren zijn. Zo’n man die met de club opstaat en er mee naar bed gaat. Dag en nacht in de weer met het wel en wee van al die mannen en vrouwen, jongens en meiden die na betaling van de contributie gewoon verwachten dat de faciliteiten er zijn om te trainen en wedstrijden te rijden en na afloop in de kantine ook nog wat kunnen drinken. Die mensen doen dat volstrekt belangeloos en verdienen daarom stoelen in de hemel. Deze Kobus was bakker van beroep, had een bakkerszaak en was van de generatie die in het holst van de nacht moest opstaan om ervoor te zorgen dat er vers brood in de schappen lag als de eerste klant de winkelbel deed rinkelen. De meeste bakkers hebben daardoor een ernstig verstoord sociaal leven omdat ze doorgaans op ...

... één oor lagen als anderen feest vierden en als zij met zwetende kop voor het ovenluik stonden draaide de rest van de natie zich nog eens lekker om. Verjaardagen werden overgeslagen, maar voor DTS, zijn kluppie, was er altijd tijd. Na een bescheiden wielercarrière waarin Kobus twee maal clubkampioen werd, trad hij in 1927 toe tot het bestuur. 29 jaar lang was hij bestuurslid, waarvan 25 als preses. Toen ze hem in 1958 erevoorzitter wilden maken, was hij diep beledigd. Dat vond hij een eretitel voor mannen die op hun lauweren rusten. “Geef mij nog maar wat te doen voor de club”, was zijn reactie en hij was nog jaren betrokken bij de jeugdopleiding van DTS, waar de club destijds vermaard om was. Nogmaals, het gaat vandaag niet om Kobus Cornelisse, maar om al die anonieme verenigingsmensen zonder wie we in Nederland nooit internationale wielerkampioenen hadden gekregen. Helaas is dit slag mensen aan het uitsterven, hoor ik regelmatig, en dat moet ons met zorg vervullen, want een gezond verenigingsleven is de basis van topsport. (Foto: archief Gerrie Hulsing)

De andere op 20 november geborenen zijn:

DEKKER, Dick (1965, Nederland)
KLAASEN, Levinus (1947, Nederland)
MCQUAD, Andrew (1984, Ierland)
MEALLI, Bruno (1937, Italië)
NUMAINVILLE, Joelle (1987, Canada)
PFINGSTEN, Christoph (1987, Duitsland)
SIEMONS, Marc (1966, overleden 16.04.2002, Nederland)
STRATING, Gijs (1990, Nederland)
TERUEL ROVIRA, Eloy (1982, Spanje)
VRANCKEN, Jo (1948, Nederland)
WOUTERS, Adrie (1946, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 19 november 2011 23:00

McQuaid

aha, vandaag wordt Pat McQuaid's zoon (pas)27. De voormalige renner van het Sean Kelly team is nu rennersmakelaar. Zijn bureau Trinity Sportsmanagement doet onder andere de contracten voor onder andere Roche, Taylor Phinney, Le Mevel, Deignan, Dan Martin, Impey, Ted King, Moinard en Richie Porte.

Geplaatst door Philip, 20 november 2011 09:35:28

Kobus Cornelisse

Leuk om wat te lezen over 'ome' Kobus. De man had inderdaad álles over voor 'zijn' DTS! Hij had als credo 'er moet gefietst worden, hoe dan ook..'. En dat gebeurde dan ook. Of er geld bij moest of dat er wat overbleef, het maakte Cornelisse niets uit. De verhalen over zijn optreden zijn legio en inderdaad, het is jammer dat dit soort mensen langzaamaan verdwijnt.

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 22 november 2011 11:05:30

Co Cornelissen

Bijzonder eigenlijk dat dhr Cornelissen 41 jaar na zijn overlijden nog steeds benoemd wordt. Wat zijn wij toch blij met onze mensen, in dit geval oud bestuurder!

Geplaatst door Willy Kwantes, 22 november 2011 16:18:18

Ko Cornelisse

Ik fietste in die tijd,fijne man en een hele goede voorzitter die de zaak goed bijelkaar hield.

Geplaatst door Klaas Kwantes, 22 november 2012 10:03:48

Oproep Kwantes

Beste Klaas, mocht je nog ergens een wielerportret van jezelf hebben liggen, zet er a.u.b. een krabbel op en stuur mij het exemplaar toe? Kosten worden vergoed. Ik heb je destijds nog zien rijden bij de profs. Ook van je dochter Willie zou ik graag nog een gesigneerde foto voor mijn wielerverzameling ontvangen. Bij voorbaat hartelijk dank.

Han de Gruiter
Hulshorststraat 272
2573 ET Den Haag

Geplaatst door Han de Gruiter, 28 november 2012 12:34:21

Oproep Klaas Kwantes

Beste Han wij zijn niet in het bezit van gesigneerde foto's maar wanneer je mij je emailadres geeft kan ik wel wat foto's doormailen.
Vriendelijke groet Willy

Geplaatst door Willy Kwantes, 01 december 2012 20:06:11

Bedankt Willy Kwantes

Met alle plezier vermeld ik hierbij alsnog mijn email-adres, maar blijkbaar is het je al gelukt er via andere kanalen aan te komen, want in de loop van de dag zag ik de foto's van jou en je vader al in mijn scherm staan. Hartstikke bedankt, je was destijds niet alleen een sieraad op de racefiets, maar bent kennelijk ook een warm en sympathiek mens. Wat mij nog veel beter bevalt. Groeten uit het Haagje.

Han de Gruiter.

handegruiter@gmail.com

Geplaatst door Han de Gruiter, 02 december 2012 22:08:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web