De Burgerlijke Stand van 18 november.


André MAHÉ (1919, overleden 19.10.2010, Frankrijk)

Deze coureur staat in de wielerannalen als winnaar van twee befaamde klassiekers, die toen nog allebei in Parijs, zijn geboortestad, van start gingen. Parijs-Tours en Parijs-Roubaix. Hij was direct na de Tweede Wereldoorlog beroepsrenner en hij moest het vooral van eendagswedstrijden hebben. Hij startte wel vijf keer in de Tour de France, maar hij bereikte slechts één keer Parijs en wel in 1949 als 49ste. Op zijn overwinning in 1950 in Parijs-Tours was niets aan te merken toen hij zijn landgenoten Urbain Caffi en Guy Lapébie voor wist te blijven, maar over zijn zege in Parijs-Roubaix een jaar eerder is heel wat te doen geweest. Na veel geharrewar moest hij de overwinning uiteindelijk delen met de Italiaan Coppi. Niet Fausto maar diens broer Serse, die heel wat minder wielertalent in zijn bagage had. Wat was het geval? Mahé bereikte samen met zijn landgenoot Moujica en de Belg Leenen als eerste de roze wielerbaan in het beroemde stadion van de Noord-Franse fabrieksstad. Echter niet ...

... via de gebruikelijke ingang, maar door een andere oprit omdat het drietal door onoplettende gendarmen een verkeerde weg was in gestuurd. In de sprint had de snelle Mahé geen kind aan zijn metgezellen en hij liet zich uitgebreid bejubelen door het overwegend Franse publiek. Toen stormde het peloton via de juiste ingang het stadion binnen en Serse Coppi won afgetekend de sprint. Mahé werd als winnaar gehuldigd en Coppi mocht afrekenen voor de vierde plaats. Tot de gebroeders Coppi op de hoogte werden gebracht dat de aankomst van Mahé niet helemaal volgens de regels was verlopen. Zij dienden een protest in en eisten dat de eerste drie aankomenden uit de uitslag zouden worden verwijderd. Daar was de jury het mee eens en ook Serse Coppi werd als winnaar gehuldigd. Toen volgde een operette van protesten en tegenprotesten die tot eind 1949 heeft gespeeld en uiteindelijk in een compromis is geëindigd, want Mahé en Coppi werden ex acquo tot winnaar verklaard. Voor Coppi was het de enige grote zege van zijn korte carrière, want hij verongelukte twee jaar later dodelijk door een val in de Ronde van Piemonte. Voor André Mahé zijn de druiven altijd zuur gebleven. In 2007 liet hij in een interview weten zichzelf nog steeds als de enige echte winnaar te beschouwen en hij nam het Fausto Coppi nog altijd kwalijk dat die op deze slinkse wijze een papieren overwinning voor zijn veel minder getalenteerde broertje had willen bewerkstellingen. Op een paar weken na is André Mahé 91 jaar geworden. Verbitterd tot op het eind. (Foto: archief dewielersite.net)

De andere op 18 november geborenen zijn:

ARNTZ, Marcel  (1965, Nederland)
DILL-BUNDI, Robert (1958, Zwitserland)
EERDE, Ramon van (1987, Nederland)
JULICH, Bobby (1971, Verenigde Staten)
MARTENS, Bob (1988, Nederland)
NAVARRO TAPIA, Christina (1971, Spanje)
NORET, Jean (1909, overleden 11.11.1990, Frankrijk)
PASSERIEU, Georges (1885, overleden 05.05.1928, Frankrijk)
STRAATHOF, Jeroen (1972, Nederland)
VAN BONDT, Geert (1970, België)
VEKEMANS, Koen (1966, België)

Door Fred van Slogteren, 17 november 2011 23:00

Mahé

Fred, ik heb thuis nog ergens een foto met de oude Mahé, gemaakt in 2007. Genomen tijdens een receptie in Compiègne. Het zou me niks verbazen als Mahé die woorden heeft uitgesproken tijdens de receptie op het stadhuis van Compiègne ter ere van 30 jaar Compiègne als startplaats voor Paris-Roubaix.

Geplaatst door Philip, 18 november 2011 16:14:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web