Theo Blankenauw (1923-2011)


Van zijn nichtje Floor kreeg ik onlangs het bericht dat de vroegere baanrenner Theo Blankenauw op 28 augustus jl. op bijna 88-jarige leeftijd is overleden. Blankenauw werd op 5 september 1923 geboren in het Noord-Limburgse dorp Gennep, maar hij heeft vrijwel zijn hele leven in Nijmegen gewoond. In het oude Goffert-stadion lag destijds een betonnen piste en de jonge Theo leerde daar op de baan fietsen. Hij had talent en in 1947 werd hij al derde in het nationaal kampioenschap 50 kilometer zonder gangmaking achter Han Krever uit Duivendrecht en Gerrit Voorting uit Haarlem. Hij was een goede jachtrijder en hij excelleerde al snel in de nieuwe discipline achtervolging, waar vanaf 1935 een kampioenschap van Nederland in te behalen was. Aanvankelijk alleen voor beroepsrenners, maar vanaf 1948 ook voor amateurs. De eerste Nederlandse amateurkampioen werd Theo Blankenauw, door in de finale de Amsterdammer Joop Kunst te verslaan. In datzelfde jaar werd hij ook uitgezonden naar de ...

... Olympische Spelen in Londen om daar met Gerrit Voorting, Henk Faanhof en Joop Harmans deel te nemen aan het nummer ploegachtervolging op de baan. De heren kwamen niet verder dan de series, terwijl Blankenauw in het nummer 1 kilometer tijdrit met staande start op een twaalfde plaats uitkwam. Ver van de medailles weliswaar, maar destijds toch een hele eer om je land op zo’n evenement te mogen vertegenwoordigen. In 1949 werd de Nijmegenaar beroepsrenner en hij debuteerde met een negende plaats in de Ronde van Gennep, zijn geboorteplaats. In 1950 nam hij deel aan de Ronde van Nederland en na het behalen van enkele ereplaatsen in etappes, eindigde hij als 31ste in het eindklassement. Er was in die tijd nauwelijks iets te verdienen als professional en daarom koos de voormalige kampioen voor een bestaan in de bouw. Met zijn ambachtschooldiploma werkte hij zich met avondcursussen op tot uitvoerder. De racefiets is hij tot zijn tachtigste levensjaar trouw gebleven. In zijn vrije tijd even een stukkie fietsen hoorde bij zijn leven en de dag dat hij moest inzien dat hij niet meer op de racefiets kon, maar op de scootmobiel moest, herinnert zijn zoon Bas zich als een drama. De sportman Theo Blankenauw kon het maar moeilijk accepteren dat allerlei lichamelijke beperkingen hem dwongen achter de geraniums plaats te nemen. Ik wens zijn weduwe, zoon Bas, nicht Floor en de andere nabestaanden veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies. (Foto: archief Wim van Eyle)

Door Fred van Slogteren, 9 november 2011 14:00

sterke generatie

Die achtervolgingsploeg was van een sterke generatie, want allen geboren in het begin van de jaren twintig, is nu alleen Blankenauw overleden. Harmans vierde onlangs zijn negentigste verjaardag en Voorting en Faanhog zijn daar hard naar op weg.

Geplaatst door Michel, 10 november 2011 16:08:30

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web