Uit de ordners van Jan …

 

“Over exact dertien dagen wordt weer de 36ste Internationale Super Prestige CycloCross van Gieten verreden. Zoals de naam al zegt, één van de wedstrijden die meetelt voor het internationale Super Prestige klassement. Met de meeste actuele toppers zijn al contracten afgesloten. Zo zullen Niels Albert, Sven Nys, Bart Wellens, Gerben de Knegt, Klaas Vantornout, Philip Walsleben, Kevin Pauwels, Radomir Simunek, Thijs van Amerongen, Thijs Al en de winnaar van 2010 Tom Meeusen te bewonderen zijn. Ook in 1991 telde Gieten al mee voor …

… het Super Prestige klassement en in Wieler Revue Nationaal, 1e jaargang nummer 23, van 15 november 1991, schreef Marcel Slagman er een verslag over. Op de cover een foto van good-old Reinier Groenendaal in zijn nadagen als hij in Gieten nog eens een mooie prestatie neerzet. Groenendaal senior was begin jaren tachtig drie maal winnaar in Gieten, een prestatie die zoon Richard later zou evenaren. Recordhouder is (natuurlijk) Sven Nys die deze koers zeven keer won. Danny de Bie won in 1991 en dat was op 10 november dat seizoen  de tweede veldrit voor de Super Prestige Trofee 1991-1992. Het was de tweede opeenvolgende zege in Gieten voor de 32-jarige Belg. Als tweede finishte wereldkampioen Radomir Simunek en als derde de Belg De Brauwer. Beste Nederlander was Frank van Bakel op de achtste plaats. In het klassement hield Simunek met zijn tweede plaats drie punten voorsprong op De Bie. De stichting Wieler Promotion Oostermoer, organisator van de Gietense cross, vond in 1991 een nieuwe uitdaging. Men wilde de wedstrijd ook laten meetellen voor het FICP-klassement voor veldrijders. De UCI was namelijk van plan om met ingang van het seizoen 1992 een aantal veldritten te selecteren, waarin - net als bij het wielrennen op de weg - FICP-punten waren te verdienen. Op die manier wilde de internationale wielerunie proberen het aanzien van het veldrijden wat op te krikken. Per land werd één organisatie aangewezen en in de jaren die volgden zou dat uiteindelijk uitmonden in een competitie om de wereldbeker. Die competitie wereldbeker staat sinds 1993 op de kalender en de achttien edities die tot en met het seizoen 2010-2011 zijn gehouden, hebben tien verschillende winnaars opgeleverd, waarvan er slechts twee meerdere edities wonnen. Recordhouder is ook hier Sven Nys, die al zeven keer de wereldbeker pakte.
Wil Smulders maakte een mooi portret van de Schijndelse wielerfamilie Mutsaars. Drie generaties met grootvader Jos, zoon Henk en de kleinzonen Ronald en Guido. Jos was jarenlang microfonist bij wielerkoersen. Bij toeval, want hij kreeg de micro begin jaren vijftig per ongeluk in de handen gedrukt toen de vaste microfonist zich bij een criterium in Den Dungen had ziek gemeld. Jos stopte er pas mee toen zoon Henk in de Ronde van de Boschweg in Schijndel zijn eerste overwinning boekte en dat was halverwege de jaren zeventig. Henk won in zijn loopbaan maar liefst 138 koersen en maakte vele jaren deel uit van de bekende paarse tegelbrigade van Jan van Erp. Begin vorige maand was er in Mierlo nog een heuse reünie van deze succesvolle formatie, waar Henk ongetwijfeld bij aanwezig is geweest. Jan Raas denk ik niet.

Tot volgende week!”

Jan Houterman
 

Door Fred van Slogteren, 14 november 2011 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web