Van de boekenplank van Wim …HELDENEPOS VAN DE RONDE VAN FRANKRIJK

door Yves Duval en Marc Hardy

 
 
 
Een stripboek over de Tour de France. Ik heb het al jaren in de kast staan en pas voor deze rubriek heb ik het gelezen. Hoe ik er aan kom, weet ik niet meer, maar het zal op enig moment wel in de ramsj hebben gelegen. Het boek vertelt in mooie tekeningetjes de geschiedenis van de Tour vanaf het ontstaan in 1903 tot en met de vierde zege van Eddy Merckx in 1973. Het komt uiteraard uit België, het stripland bij uitstek en nu ik het gelezen heb moet ik toegeven dat het …

… kostelijke lectuur is. Knap getekend. Marc Hardy is dan ook een van tekenaars die jarenlang aan Robbedoes en andere bekende strips heeft meegewerkt. Onder Belgische striptekenaars is hij een degelijke subtopper, maar Yves Duval is als scenarist (schrijver van de ballonteksten) hoofdklasse omdat die als zodanig jarenlang heeft meegewerkt aan de Kuifje albums. Dit boek is dan ook in tweeërlei opzicht een voorbeeld van hoogwaardig vakmanschap. Als het nog te koop is dan is het wat voor jonge vaders die de dag vrezen dat hun zoontje gaat vragen: “Pap, wat is de Tour de France?” Als het ventje al een beetje kan lezen en plaatjes kijken dan weet hij door dit stripboek gelijk alles over de Tour, de organisatoren en de winnaars. Het staat er namelijk allemaal in. Vooral de ontstaansgeschiedenis wordt gedetailleerd uitgebeeld en de eigenlijke reden waarom het fenomeen Tour de France bestaat is het feit dat een adellijke dame in 1892 bij een zakelijk bezoek aan haar notaris te Parijs oog in oog kwam te staan met de klerk op het kantoor. Die klerk heette Henri Desgrange, een jongeman die in zijn vrije tijd aan de wielersport deed. Dat wist die dame natuurlijk niet, maar toen hij eens al trainend haar rijtuig passeerde en het paard aan het schrikken maakte, herkende zij hem. Dat het paard schrok was nog niet zo erg, maar die blote kuiten waren zeer aanstootgevend. Zij beklaagde zich bij de notaris met als gevolg dat Desgrange werd ontslagen en een baantje vond als journalist. Zo zie je maar waar blote kuiten toe kunnen leiden.
 

Door Fred van Slogteren, 10 november 2011 9:00

Merckx

Goedemorgen Fred,
Eddy Merckx won zijn vierde Tour in 1972, Luis Ocana won in 1973. Wie herkent trouwens de renners op de cover.

Geplaatst door Jan, 10 november 2011 09:21:33

renners?

v.r.n.l. Coppi, Anquetil, Bobet, Bahamontes, Kübler, ???, Bartali, ??? en Gaul. De drie renners achter Kübler (rood shirt, geel petje) herken ik niet, evenmin als de renner met het geel/blauwe shirt. Wie weet meer?

Geplaatst door Michel, 10 november 2011 09:57:57

Geel/blauwe shirt

De renner in het geel/blauwe shirt is Eddy Merckx

Geplaatst door William van Peer, 10 november 2011 10:12:32

Merckx?

Volgens mij is het niet Merckx. Alle renners worden afgebeeld in de kleuren van hun land, behalve Anquetil die in de gele trui van de Tour is gehuld. Dat geel/blauwe shirt kan ik echter niet thuisbrengen en ook het gezicht en de fietshouding lijken niet op Merckx. Het zou eerder Poulidor zijn.

Geplaatst door Michel, 10 november 2011 10:46:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web